Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Surullinen omaishoidon viikko: ”Miten näin on päässyt käymään?” – rahat loppu kunnissa

Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP nosti omaishoitajien tilanteen esille eduskunnan kyselytunnilla – mitä ajankohtaisin huolenaihe, koska tällä viikolla vietetään omaishoidon viikkoa.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) korosti, että omaishoitajat tekevät pyyteetöntä työtä, ja he ansaitsevat kaikkien kiitoksen. Hän kertoi 85-vuotiaasta väsyneestä omaishoitajasta, joka toivoi, että saisi huilata edes välillä.

– Omaishoidontuki on pieni korvaus siitä arvokkaasta työstä, jota he tekevät, toisinaan jaksamisen äärirajoilla.

Mäkisalo-Ropponen on kuullut kuitenkin huolestuttavia viestejä, että omaishoitoon käytettävät rahat ovat kunnassa loppuneet kesken vuoden.

Hän kysyi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk.) aiheellisesti:

– Miten näin on päässyt käymään?

Saarikko sanoi tietävänsä, että on tavallista, että yli 85-vuotias hoitaa puolisoaan. Hän muistutti perheistä, joissa arki on sairastuneen tai vammaisen lapsen hoitoa.

– On tärkeää, että muistamme omaishoitajien joukon kokonaisuutena. Heillä on hyvin erilaiset syyt ja elämäntilanteet hoitaa omaisiaan.

Mäkisalo-Ropponen epäili, että omaishoitajia, jotka jäävät ilman tukea, ei ministerin vastaus taida nyt lohduttaa.

– Rahat ovat lopussa, mutta omaishoitajat eivät voi työtään kesken vuoden lopettaa.

Kyllä. Tämä asia hoidetaan kuntoon.

Eduskunnassa ryhdytään käsittelemään ensi viikolla ensi vuoden budjettia. Mäkisalo-Ropposen mielestä epäkohtiin on nyt puututtava, ja tehtävä lisäyksiä harkinnanvaraisiin menoihin.

– Eikö nyt olisi oikea paikka ja aika hoitaa tämä omaishoitajien rahoitusasia kuntoon ja varmistaa näille ihmisille riittävä apu ja tuki?

Saarikko suorastaan ilahtui kysymyksestä:

– Kyllä. Tämä asia hoidetaan kuntoon. Sipilän hallitus lisää omaishoitajien tukia vuosittain 75 miljoonaa euroa enemmän kuin edellinen hallitus. Tämä oli hallituksen sosiaalipolitiikan keskeisimpiä painopisteitä.

Saarikko muistutti, että omaishoitajat harvemmin pääsevät pitämään meteliä asiastaan. Ministerin mukaan rahaa on laitettu esimerkiksi kuntien mahdollisuuteen järjestää vapaapäiviä omaishoitajille, antaa vertaistukea ja valmennusta sekä koulutusta.

SDP:n Anneli Kiljusen mielestä tämä ilouutinen ei poista ongelmaa, että omaishoidontuen saamisesta puuttuvat valtakunnalliset kriteerit.

– Eri puolilla Suomea omaishoitosopimuksia ei enää tehdä, koska määrärahat ovat loppu. Toinen ongelma on, että kriteerit on nostettu niin korkealle, ettei sopimuksia tehdä kuin vasta hyvin vaativassa hoidossa.

Saarikko kertoi saaneensa samanlaisia yhteydenottoja. Hänen mukaansa käytännön määrittely jää kuntien harteille, vaikka laista säädellään tiettyjä minimejä.

Ministeri näytti odottavan paljon sote- ja maakuntauudistuksesta.

– Tulevat maakunnat yhdistävät tukikäytännöt. Nyt on huolehdittava siitä, että parhaat käytännöt otetaan käyttöön koko maakunnassa.

Voisiko omaishoitajat säästää veroilta?

Perussuomalaisten Arja Juvonen (ps) esitti, voisiko koko Suomessa ottaa käyttöön ”Espoo-mallin”. Kaikki sopimuksen saaneet omaishoitajat pääsevät liikkumaan ja uimaan maksutta. Hän oli huolissaan myös siitä, että usein hoidettavan sijaishoitopaikka omaishoitajan vapaapäivillä on lähinnä säilöönottoa.

Saarikko toivoi, että kuntavaltuutetut tarttuvat Espoon kädenojennukseen. Hän jakoi myös huolen sijaishoidosta. Omainen ei saa palata takaisin arkeen entistä huonommassa kunnossa. Yhdeksi vaihtoehdoksi hän nosti ikäihmisten perhehoidon.

Omaishoitajien hoitopalkkio on veronalaista tuloa. Päivi Räsänen (kd.) kysyi valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.) voisiko omaishoitajat säästää veroilta. Orpo – kuten kaikki yhteen ääneen – korosti, kuinka omaishoitajat tekevät äärettömän tärkeää työtä yhteiskunnankin näkökulmasta.

– Ongelmana on se, että veroton tulo ei kerryttäisi eläkettä. Mutta ehdottomasti tämä on asia, syytä pohtia. Mutta juuri nyt se ei ole selvityksen alla.

Kimmo Kivelä (sin.) oli huolissaan niistä – yleensä naisista – jotka ajavat satoja kilometriä viikossa hoitamaan ikääntyneitä vanhempiaan ilman mitään korvauksia.

Saarikko katsoisi työnantajien suuntaan, jotta tämän tunnistamattoman omaishoitajien joukon arki helpottuisi.

– Perhe on myös oma ikääntyvä läheinen. Olisi arvokasta ja upeaa, jos työnantaja tunnistaisi tämän työpaikan käytännöissä.

SDP:n Suna Kymäläinen totesi, että olisi ”epä-älyllistä” kiittää hallitusta lisäpanostuksista.

– Valitettavaa on, etteivät ne ole riittäviä, sillä 400 000 omaishoitajaa ei ole edelleenkään sopimusoikeuden piirissä.

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Raju ryöpytys ”Juhlaseminaari-Suomesta”: ”Ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea.”

Kuva: Nora Vilva
Tuomas Kurttila antaa palaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei peittele syvää huolestumistaan siitä, mitä Suomessa on hänen mukaansa tapahtunut ja tapahtumassa tulevien vuosien aikana.

Kurttila avautuu lauantai-iltana Twitter-tilillään jopa poikkeuksellisen synkkänä. Hän toteaa ensin sen, että köyhien lasten määrä kasvussa.

Eikä sekään vielä riitä: nimittäin myös oppimistulokset ovat laskussa, Kurttila parahtaa. Hänen listansa on pitkä. Koulutuksen keskeyttäminen on kasvussa, ja syntyvyys on samalla laskussa.

Ei hyvältä näytä.

Kurttila tiivistää viestinsä.

”Suomen ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea. Juhlaseminaari-Suomessa todistellaan tosin aivan muuta – tietämättömyyttä vai tyhmyyttä?”, hän vielä kysyy.

Keskustelua aiheesta

Skinnari ryöpyttää Sipilää johtajuuden puutteesta – ”Julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvostelee valtionyhtiö Veikkauksen johtajien palkankorotuksia. Hänen mukaansa valtionyhtiön johdon palkkakehitys herättää ihmetystä aikana, jolloin ihmisten palkkoja ja lomarahoja on leikattu. Asiasta kertoi tänään Taloussanomat.

– Kyllähän Veikkauspomojen suuret palkankorotukset näyttävät todella pahalta. Viime vuosina Sipilän hallitus on heikentänyt suomalaisten toimeentuloa. Julkisen puolen pieni- ja keskipalkkaisilta työntekijöiltä on leikattu palkkoja ja lomarahoja. Ja samaan aikaan valtionyhtiön johto saa 12 %:n korotukset. Tästä on kohtuus ja tolkku kaukana, Skinnari sanoo tiedotteessaan.

Skinnari arvostelee pääministeri Juha Sipilää saamattomuudesta ja johtajuuden puutteesta.

– Pääministeriltä on kuulunut toivotaan toivotaan -puhetta, mutta tekoja ei näy. Pieni- ja keskituloisten palkkoja Sipilä on halunnut leikata, mutta suurituloisille on annettu veronalennuksia ja pelkkä vetoomus leikata palkkojaan. Sipilä on puhunut yhteisistä talkoista, mutta suuripalkkaisia johtajia ne eivät kosketa.

– Johtajuus on hukassa ja se näkyy siinä, että julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA

Orpo tavoittelee jatkokautta kokoomuksen puheenjohtajana

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähtee tavoittelemaan jatkokautta Turun puoluekokouksessa kesäkuussa. Orpo kertoi aikeestaan puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella.

– Minusta on ollut upeaa olla tämän joukkueen puheenjohtaja. Olen niin ylpeä teistä kaikista. Olemme tehneet yhdessä hyvää työtä. Minä haluan olla yhdessä teidän kanssanne viemässä Suomea ja kokoomusta seuraavan sadan vuoden matkan alkuun, hän sanoi puheessaan. 

Orpolla on kokoomusaktiivien vankka kannatus. Ylen kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia ei toivo hänelle edes haastajaa puheenjohtajakisaan.