Susanna Huovinen kertoi kantansa puheenjohtajuuden tavoittelemiseen – Sanna Marinin kanta pysynyt samana kuin kesällä

Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja, peruspalveluministerinä ja liikenne- ja viestintäministerinäkin toiminut Susanna Huovinen ei tavoittele helmikuisessa puoluekokouksessa SDP:n puheenjohtajuutta.

Hän kertoo saaneensa viimeisten viikkojen aikana kyselyjä lähteä tavoittelemaan paikkaa.

– Olen yllättynyt siitä, että tuli useammalta taholta pyyntöjä harkita asiaa. Näin lupasin tehdä ja olen päätynyt siihen ratkaisuun, että en ole lähdössä tähän kisaan enkä ole käytössä tähän tehtävään, Susanna Huovinen sanoo Demokraatille.

Hän toteaa vuosien varrella seuranneensa läheltä, millaista puheenjohtajan työ on.

– Se on tosi raskas homma ja siihen pitää olla valmiutta sitoutua 110-prosenttisella intensiteetillä. Nyt oma elämäntilanne ja muu huomioonottaen se ei tässä vaiheessa olisi mahdollista. Minulla on kaksi kouluikäistä lasta Jyväskylässä ja puoliso, jolla on myös hyvin vaativat tehtävät, Huovinen sanoo ja vetoaa siis ensisijaisesti perhesyihin.

– Toki olen harkinnassa käynyt muitakin asioita läpi, joita en koe tarvetta sen kummemmin selittää. Halusin harkita, koska henkilöt ja tahot, jotka ovat lähestyneet, ovat suuresti arvostamiani ihmisiä. Olin kovin otettu, että tällaisia pyyntöjä sain. On myös velvollisuus harkita, olen käyttänyt tämän muutaman viikon  periodin tähän pohdintaan.

Puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti tänään puoluevaltuustossa Hyvinkäällä tavoittelevansa jatkokautta SDP:n johdossa.

”Reilua kertoa jo tässä vaiheessa.”

Susanna Huovinen sanoo, että on reilua ilmoittaa oma kantansa jo tässä vaiheessa, jos oma päätös on selvä, eikä elätellä tai pitää esillä mahdollista ehdokkuutta viikko tolkulla.

– En ole nyt kyllä pyrkimässä mihinkään, koetan hoitaa kansanedustajan velvollisuudet ja tehtävät niin hyvin kuin osaan. Seuraan mielenkiinnolla miten puheenjohtajakeskustelua käydään.

Huovinen ei ala ennnustaa, nähdäänkö SDP:ssä puheenjohtajavaali.

Hän ei myöskään ota kantaa siihen, ketä hän mahdollisesti siinä kannattaisi. Hän toteaa, ettei ole puoluekokousedustajakaan.

– Puoluekokousedustajat päättävät. Ei ole minun asia tässä vaiheessa ottaa asiaan kantaa. Seuraan tilannetta ja katson, jos tulee tarvetta myöhemmässä vaiheessa kantoja muodostaa. Tässä vaiheessa seuraan, tuleeko ylipäätään vaalia.

Puheenjohtaja Antti Rinteestä Huovinen toteaa, että Rinne on onnistunut joissain asioissa ja joissakin asioissa saattaa olla parannettavaa.

– Nämä ovat mielipidekysymyksiä, joissa mielipiteet voivat puolueväen sisälläkin vaihdella paljon. En halua ryhtyä ketään arvioimaan, kun tilanne on auki. Jokainen puheenjohtaja on omanlaisensa. Kaikilla aiemmilla ja tulevilla puheenjohtajilla on omat vahvuusalueensa ja sitten on kehittämisen paikkansa. Ei Rinne tästä ole poikennut.

Kansanedustaja Sanna Marinin nimi on ollut myös esillä median puheenjohtajuuspekulaatioissa. Marin on jo kesällä ilmoittanut, ettei ole käytettävissä. Marin vahvistaa Demokraatille, että tilanne ei ole tästä muuttunut. Hän ei ole käytettävissä.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Lain valmistelun tasoa on nostettava konkreettisilla toimilla

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Merja Mäkisalo-Ropponen.

Viime aikoina on käyty laajaa julkista keskustelua lainvalmistelun tasosta.

– Menneellä viikolla pääministeri antoi lainvalmistelun tasosta ilmoituksen. SDP korosti keskustelussa, että lainvalmistelulle on annettava riittävät resurssit ja tarpeeksi aikaa. On parempi tehdä kerralla kunnollista. Nykyhallituksen aikana lainvalmistelussa on ollut erityisen paljon huomautettavaa, toteaa SDP:n kansanedustaja Merja mäkisalo-Ropponen tiedotteessaan.

– Lakiesityksistä on myös puuttuneet kokonaan kustannusvaikuttavuusanalyysit ja vaihtoehtoiskustannuslaskelmat. Hallitus on tehnyt monia päätöksiä, jotka todennäköisesti tulevat pitkällä tähtäimellä todella kalliiksi. Välttyisimme turhilta kustannuksilta tulevaisuudessa, jos laskisimme päätösten kustannukset ennen päätöksentekoa.

On parempi tehdä kerralla kunnollista.

Mäkisalo-Ropposen mukaan Itä-Suomen yliopisto aikoo ”onneksi” vastata hallituksen haasteeseen ja käynnistää lainvalmistelijoiden koulutuksen ensimmäisenä yliopistona Suomessa.

– Lainvalmistelijoiden koulutuksen käynnistämisen taustalla on lainvalmistelun laadusta viime aikoina käyty laaja julkinen keskustelu. Uudella opintokokonaisuudella vastataan siihen yhteiskunnalliseen tarpeeseen, jonka muun muassa pääministeri Juha Sipilä on nostanut esille. Hän totesi, että lainvalmistelijan ammattiin ei ole mahdollista opiskella missään oppilaitoksessa.

– On kuitenkin selvää, että jos hallitus ei lisää resursseja ja hidastuttaa aikatauluja, niin hyväkään osaaminen ei auta, sillä liiallinen kiire estää laadukkaan toiminnan. Hallituksen onkin itse otettava lusikka käteen ja tehtävä konkreettisia toimia, jotta lakiesitykset olisivat paremmin valmisteltuja ja niissä olisi paremmin otettu huomioon pitkän aikavälin kustannusvaikutukset, Mäkisalo-Ropponen painottaa.

Rinne ihmettelee Malmi-keskustelua: ”Ei niitä päätöksiä voi peruuttaa”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää Malmin lentokenttää koskevaa hallituksen keskustelua outona. Hänen mielestään hallitus näyttää peruvan jo Helsingin kaupunginkin päätöksiä.

– Tai hallitus, vai yksin pääministeri Juha Sipilä (kesk.)? En tiedä.

Rinne viittaa siihen, että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) twiittasi eilen, ettei hallituksessa ole sovittu mitään Malmin lentokenttään liittyen.

– Aika outo tilanne taas kerran.

Rinteen mukaan Jyrki Kataisen (kok.) hallitus päätti vuonna 2014 siirtää alueen hallinnan Helsingille Helsingin kaupungin toiveen mukaisesti. SDP oli silloin hallituksessa.

– Ei niitä päätöksiä voi peruuttaa, Rinne sanoi.

Aika outo tilanne taas kerran.

Tuula Haatainen. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

– Tämä haisee siltä, että tässä tehdään nyt kuntavaalipolitiikkaa, SDP:n helsinkiläinen kansanedustaja ja pormestariehdokas Tuula Haatainen sanoo Helsingin Sanomissa.

– Mutta näin isoilla asioilla ei voi leikkiä, Haatainen korostaa.

Haatainen kysyy HS:ssa,voiko hallitukseen enää luottaa.

– Helsingin pitää pystyä suunnittelemaan rakentamista ja kaavoitusta hallitusti ja suunnitelmallisesti, se ei ole mahdollista tällaisessa tempoilussa, mitä Sipilä on tässä esittänyt. Haluamme tietää, mitä on edessä ja voiko hallitukseen luottaa.

Pääministeri Juha Sipilä tarkensi tänään eduskunnassa, että mistään ei ole sovittu Malmin lentokentän säilyttämisen suhteen. Sipilän mukaan alueen pakkolunastaminen ei käytännössä tule kysymykseen.

Sipilä sanoo, että avaimet asiassa ovat Helsingin kaupunginvaltuuston päättäjillä.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) muistutti tänään kannanotossaan, että valtio on kolme vuotta sitten tehnyt sopimuksen alueen hallinnan siirtämisestä Helsingille. Kokoomusministeri painottaa, että valtion päätöksiin ja sopimuksiin pitää voida luottaa.

Hallitus ei pakkolunasta Malmin lentokenttää – Soini: Mitään esitystä kentästä ei ole

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että mistään ei ole sovittu Malmin lentokentän säilyttämisen suhteen. Sipilän mukaan alueen pakkolunastaminen ei käytännössä tule kysymykseen.

Hän sanoi eduskunnassa, että avaimet asiassa ovat Helsingin kaupunginvaltuuston päättäjillä. Jos siellä halutaan muutosta tehdä, silloin on Sipilän mukaan mahdollisuus edetä. Sipilän mukaan kaikki on aina mahdollista, niin kauan kun ”kaivinkone on alueella”.

– Jos uusi valtuusto Helsingissä päätyy johonkin toiseen ratkaisuun, niin omalta puoleltani ainakin siihen on valmiutta sitten lähteä tarkastelemaan esimerkiksi vaihtoehtoisia alueita, Sipilä sanoi.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) totesi eduskunnassa kentästä, että mitään esitystä ei ole.

– Hallituksessa keskustalla ja meillä on sellainen kanta, että jos päästään Helsingin kanssa uuteen sopimukseen, niin en näe mitään estettä, etteikö valtio voisi olla mukana esimerkiksi korvaavissa järjestelyissä, Soini sanoi.

Hänen mukaansa perussuomalaiset puolueena ja eduskuntaryhmänä ovat yksiselitteisesti Malmin säilyttämisen kannalla.

Keskustelua aiheesta

SAK:hon uusi ekonomisti

Kuva: SAK / Olga Poppius / Studio Skaala
Patrizio Lainà.

Ekonomistiksi SAK:hon on valittu väitöskirjatutkija, kauppatieteiden maisteri Patrizio Lainà, 31.

Ennen SAK:ta Lainà on työskennellyt ekonomistina muun muassa Suomen Pankissa ja toiminut luennoitsijana Aalto yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa.

Lainà aloittaa tehtävässään maaliskuun alussa.

SAK edustaa liki miljoonaa työntekijää ja 20:tä ammattiliittoa teollisuudessa, julkisella sektorilla, kuljetuksessa ja yksityisillä palvelualoilla.

Juttuun on vaihdettu kuva klo 14.46.

 

AVAINSANAT

Keskustan kansanedustajista suuri osa haluaa eroon ryhmäkurista alkoholiäänestyksessä

Keskustan eduskuntaryhmässä on laajaa kannatusta sille, että puolue luopuu ryhmäkurista alkoholilaista äänestettäessä.

STT tavoitti 20 keskustan kansanedustajaa. Heistä kukaan ei kannattanut suoraan ryhmäkuria alkoholilaista äänestettäessä, jos tuleva hallituksen esitys noudattelee hallituspuolueiden viime vuonna sopimaa kompromissia.

Uusi alkoholilaki toisi ruokakauppoihin vahvat oluet ja siiderit sekä niin kutsutut limuviinat.

Keskustelua aiheesta