Politiikka

”Susi jo syntyessään” – JHL antaa täystyrmäyksen hallituksen uudelle varhaiskasvatuslaille: Laatu ei parantunut lainkaan

Lehtikuva / Jussi Nukari
Varhaiskasvatusta koskevaa lakiesitystä vastustava mielenosoitus eduskuntatalon edustalla Helsingissä huhtikuussa.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Varhaiskasvatusta koskevaa lakiesitystä vastustava mielenosoitus eduskuntatalon edustalla Helsingissä huhtikuussa.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Varhaiskasvatusta koskevaa lakiesitystä vastustava mielenosoitus eduskuntatalon edustalla Helsingissä huhtikuussa.

Eduskunnan kesäkuun lopulla hyväksymä uusi varhaiskasvatuslaki on susi jo syntyessään, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

Niemi-Laine esittää, miten lain laatijat väittävät, että lapsen etu uudessa laissa nostetaan keskeiseksi sillä, että henkilöstön koulutustasoa nostetaan ja tehtävänimikkeitä selkiytetään.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. LEHTIKUVA / ONNI OJALA

Eduskunta hyväksyi kesäkuun lopulla uuden varhaiskasvatuslain. Toisin kuin lainlaatijat väittävät, JHL katsoo, ettei lapsen etu noussut laissa keskeiseksi. JHL:n puheenjohtaja on vankasti sitä mieltä, että lakiuudistuksessa ei tehty yhtään varhaiskasvatuksen laatua parantavaa tai lapsen edun kannalta olennaista muutosta.

– Todelliset ongelmat, eli ryhmien liian suuri koko ja suhdelukujen rikkominen saavat tämän hallituksen siunauksella jatkua, Niemi-Laine sanoo.

Varhaiskasvatuksessa työskentelevien mielestä nykyinen henkilöstörakenne ei ole ollut ongelma. Kuitenkin juuri henkilöstörakenteen muuttaminen nostettiin koko lakiuudistuksen tärkeimmäksi, laatua parantavaksi tekijäksi.

Sosionomeille ja lastenhoitajille taattava jatkokoulutus

Liitto katsoo, että Uuusi laki heikentää lastenhoitajien ja sosionomien työllistymistä. Kun yliopistotutkintoa painotetaan, jäävät ammattitutkinnon ja ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sivuraiteelle. Heidän työllistymisensä pitää turvata.

JHL on jo aloittanut työn uuden lain henkilöstörakenteen muutoksesta aiheutuvien haittojen vähentämiseksi. Se vaatii pikaista selkeiden jatkokoulutuspolkujen rakentamista lastenhoitajille ja sosionomeille.

Liitto katsoo, että seuraavan hallituksen on muutettava lakia

JHL:ssa on tutkittu lakiesityksen äänestyksen tulokset tarkkaan. Liitto huomioi, miten ainoastaan sosiaalidemokraattinen ryhmä äänesti yhtenäisesti lakiesitystä vastaan.

Liitto huomauttaa, miten äänestyskäyttäytyminen osoittaa selvästi sen, kuinka puolueet ymmärtävät varhaiskasvatuksen arkea ja todellisia tarpeita.

– Annettujen äänien perustella huonosti, Niemi-Laine toteaa.

JHL edustaa liki 22 000 erilaisissa varhaiskasvatustehtävissä työskentelevää.

JHL:n puheenjohtaja lupaakin, että seuraavia eduskuntavaaleja käytäessä JHL ottaa lain avaamisen ja muuttamisen yhdeksi kärkitavoitteekseen. JHL edustaa liki 22 000 erilaisissa varhaiskasvatustehtävissä työskentelevää, äänioikeutettua jäsentä.

– Tässä joukossa on voimaa muuttaa Arkadianmäellä istuvien joukkoa ja asemaa sellaiseksi, joka ymmärtää, mitä varhaiskasvatuksen laadun parantaminen tarvitsee, Niemi-Laine sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat