D-analyysit

Susijengi söi maanantaina pakkopullaa, mutta tulevaisuuden huippupelaajat väläyttivät jo

Lehtikuva
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Lauri Markkanen.
Lehtikuva
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Lauri Markkanen.
Lehtikuva
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Lauri Markkanen.

Urheilukilpailujen kiinnostavuus riippuu siitä, miten sitä tarjotaan. Katsojien silmään viihteellisyys on varsinkin pallopeleissä ensiarvoista. Lukuun ottamatta niitä yksisilmäisiä patriootteja, jotka eivät koskaan anna tunnustusta vastustajille.

Miesten koripallomaajoukkue, siis Susijengi, valmistautuu parhaillaan MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen ratkaisupeleihinsä. Harjoitussparrarina oli etelänaapurimme Viro. Kun Suomi voitti viime viikolla kakkosvitjallaankin Tallinnassa, niin se näytti syöneen ykkösmiesten mukana ollessa Susijengin peli-innon maanantaisessa Helsingin pelissä. Kun alkutahdit menivät vielä näytöstyyliin 10–0 niin jatkosta tuli suorastaan puuduttava.

Se, että Viro on voittanut Suomen joskus 91–1 (Kaunasissa EM-kisoissa 1939) ei ole tietenkään tätä päivää.

Suomi on pelannut vuosien saatossa 974 miesten maaottelua, joista olen nähnyt lähes puolet. Koskaan aikaisemmin en ole lehtereillä hyytynyt pelin edessä niin paljon kuin nyt. Tuli mieleen, että Susijengi söi pakkopullaa eikä innostunut missään vaiheessa ilotulitukseen, vaikka siihen olisi nyt ollut täysi mahdollisuus.

Tämän hetken Viro kun käy läpi maajoukkueensa murrosvaihetta, eikä siis ole millään lailla mittari kansainvälisestä huippukoripalloilusta. Se, että Viro on voittanut Suomen joskus 91–1 (Kaunasissa EM-kisoissa 1939) ei ole tietenkään tätä päivää.

Vaikka esimerkiksi Lauri Markkanen dominoi maanantain peliä 23 pisteellään, niin häneltäkin näytti puuttuvan vielä pelituntuma. Aina niin luotettava Petteri Koponen taasen hukkaili palloja epätavallisesti. Shawn Huff ei puolestaan osunut ainoana suomalaisena kertaakaan.

Suomi voitti siis vaivatta, muttei säväyttänyt. Tilannetta matsin jälkeen kuvasikin nasevasti tunnettu koripalloanalyytikko Jukka Mantere:

”Kun katselin edellispäivänä Susijengin harjoituksia, niin silloin joukkue uhkui tulta ja tappuraa. Sama tatsi ei valitettavasti kuitenkaan siirtynyt itse maaotteluun.”

Jottei nyt Susijengiä nyt ihan kölin alta vedettäisi, voittihan se sentään molemmat pelinsä, niin uuden sukupolven pelaajista antoivat ainakin plusmerkkiset näyttönsä Alexander Madsen, Fiifi Aidoo ja Mikael Jantunen.

Yksi voitto varmistaa jatkopaikan, mutta siitä vain vastus kovenee.

Tshekissä viime kauden pelannut 207-senttinen Madsen on selvästi astunut Susijengin vakiokokoonpanoon ja urheilullinen Aidoo on kehittymässä hyväksi pallon ylöstuojaksi ja jopa ratkaisijaksi. 18-vuotias Mikael Jantunen ei taasen juuri kuvia kumarrellut ja osoitti ensivisiitillään hienoa pelinlukua. Kun hän lisäksi suojaa hyvin palloa, mistä osoituksena 11 saatua vapaaheittoa näissä kahdessa pelissä, niin aikaisemmin maaotteludebyyttinsä tehneen Elias Valtosen kanssa tässä on kaksi tulevaisuuden huippupelaajaa.

Tulevana perjantaina Suomi kohtaa MM-karsinnassa Tshekin Pardubicessa ja maanantaina Islannin Helsingissä. Yksi voitto varmistaa jatkopaikan, mutta siitä vain vastus kovenee. Ovathan Ranska ja Venäjä jo sitten seuraavassa vaiheessa aivan eri sfääreistä kuin nykyiset lohkovastustajat.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat