Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suuret kaupungit keplottelevat veroprosentin alas – toimitusjohtaja kertoo Ydin-lehdessä, kuinka hämmentävä manööveri onnistuu

HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén tietää, miksi pikkukunnissa on niin korkeat veroprosentit.

Moni pikkukunnassa asuva sinnittelee korkean tuloveroprosentin kanssa. Esimerkiksi Helsingin seutukuntaan kuuluva 6182 asukkaan Siuntio kärvistelee 21,50 prosentin tuloveron kanssa. Siuntiota yli 100 kertaa suurempi naapuri Helsinki pärjäilee 18,50 prosentin kanssa.

Tilanne on sama monen muunkin suuren kaupungin ja sen pikkunaapureiden kesken.

Yksi selittävä tekijä on kunnan terveydenhoito. Tuoreimmassa Ydin-lehdessä HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén kertoo, että suuret kaupungit ovat pitäneet veroprosenttinsa alhaisina päättämällä hoitaa asukkaistaan vain osan julkisessa terveydenhoidossa.

– Syy (alhaiseen veroprosenttiin) on kielteinen, eikä hyväksyttävä. Se on kuitenkin tietoisen politiikan tulosta. Isoissa kaupungeissa on koko ajan pidetty julkisen rinnalla mittavat yksityiset palvelut ja muillekin.

– Näillä alueilla julkinen terveydenhuolto on itseasiassa mitoitettu vain 60 prosentille asukkaista, Lindén paljastaa.

Tämä tosiasia on tupannut kokonaan unohtumaan kuumana käyvässä sote-keskustelussa. Lindén muistuttaa myös eräästä suuresta kaupungista, joka oli ohjeistanut terveyskeskuksen ajanvarauksen niin, että ensin kysyttiin, onko vakuutusta ja jos oli, kehotettiin kääntymään yksityisten palvelujen puolueen.

– Näin voitiin pitää veroprosentti ja terveyskeskusmenot alhaalla. Tästä menettelystä kaupunki toki sai oikeusasiamieheltä huomautuksen.

Lisää aiheesta

– Ajattele, jos koululaitos  toimisi samalla tavalla? Kun lapsi lähtee kouluun, kerrottaisiin, että tämän päivän kouluajat on jo annettu, soittakaa yksityiselle! Koulut olisi resursoitu vain osalle ikäluokasta, Lindén sanoo.

“Hyvällä flunssakaudella olemme voitolla”

“Kun sote-uudistuksella pitäisi leikata sote-menojen kasvusta 3 miljardia, laajan valinnanvapauden tuominen oheen maksaakin miljardin enemmän. On menossa ennennäkemätön manööveri. Pienet lääkärikeskukset on jo ostettu ketjuihin, kun ne katsoivat, etteivät pärjää kilpailussa suurten kanssa.”

Lindén sanoo myös, että osakeyhtiö on väline ja sen tarkoituksena on liikevaihdon ja voiton kasvattaminen.

“Tästä esimerkkinä on Kauppalehdestä lukemani lääkärikeskuksen perustaneen yrittäjän kommentti syksyltä 2016: ”Ensimmäinen vuosi menee vielä tappiolla, mutta jos keväällä tulee hyvä flunssakausi, pääsemme voitolle.””

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE