Talous

Suurin osa suomalaisista maksaa veronsa mielellään – asenteet veronkiertoa kohtaan kiristyneet

Roope Permanto
Roope Permanto
Roope Permanto

Suomalaisten suhtautuminen verojen maksamiseen on muuttunut myönteisemmäksi, ilmenee Verohallinnon asennetutkimuksesta. Verohallinnon elo–lokakuussa teettämän asennetutkimuksen mukaan 79 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista maksaa veronsa mielellään.

Luku on noussut neljässä vuodessa 10 prosenttiyksikköä. Tutkimukseen vastaajista 96 prosenttia pitää verojen keräämistä tärkeänä, koska siten voidaan ylläpitää hyvinvointivaltiota. Vastaajista 93 prosenttia kertoo maksavansa verot ja mätkyt ajallaan.

Myös asenteet veronkiertoa kohtaan ovat kiristyneet. Vastaajista 46 prosenttia ei pitänyt mitään tutkimuksessa luetelluista syistä riittävän hyvänä jättää veroja maksamatta. Vuonna 2015 vastaava luku oli vain 33 %.

Julkisen sektorin kuva parantunut.

Tutkimuksessa kysyttiin myös asenteista koko julkista sektoria kohtaan. Vastaajista 57 %:lla on myönteinen kuva Suomen julkisesta sektorista.

Tulos on noussut kahdessa vuodessa 5 prosenttiyksikköä. Erityisesti nuorimmalla ikäryhmällä (15–24-vuotiaat) on myönteinen kuva Suomen julkisesta sektorista. Tässä ryhmässä 67 % vastasi kuvan Suomen julkisesta sektorista olevan myönteinen.

Tutkimuksen teki Verohallinnon toimeksiannosta IROResearch. Tutkimuksessa haastateltiin 1 000 vastaajaa tietokoneohjatuin puhelinhaastatteluin elo–lokakuussa 2017. Vastaajat olivat 15–74-vuotiaita.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat