Politiikka

Suurmoskeija: Vantaa epäilee, Espoo funtsii

Lehtikuva
Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman (sd.) korostaa, että kyseessä on hyvin massiivinen hanke.
Lehtikuva
Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman (sd.) korostaa, että kyseessä on hyvin massiivinen hanke.
Lehtikuva
Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman (sd.) korostaa, että kyseessä on hyvin massiivinen hanke.

Pääkaupunkiseudun suurissa kunnissa suhtaudutaan varauksella suurmoskeijahankkeeseen, ilmenee STT:n tavoittamien kuntapäättäjien haastatteluista.

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Multala (kok.) huomauttaa, että julkisuudessa olleiden tietojen mukaan suurmoskeijahanke ei Helsingissä ollut riittävän vakaalla pohjalla.

– En usko, että näillä edellytyksillä hankkeella olisi Vantaallakaan edellytyksiä toteutua.

Samoilla linjoilla on Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman (sd.). Hän korostaa, että kyseessä on hyvin massiivinen hanke.

– Suunnitellun kokoisia moskeijoita ei löydy tällä hetkellä esimerkiksi muista Pohjoismaista. Hankkeen taustalla olevilla tahoilla ei ole ollut osoittaa riittäviä suunnitelmia hankkeen rahoittamiseksi tai toteuttamiseksi huomioon ottaen hankkeen laajuus
Multalan tietojen mukaan Vantaalla ei ole ilmennyt tarvetta uusille moskeijoille. Hän ei lähde arvioimaan, löytyisikö kaupungista edes sopivaa paikkaa suurmoskeijalle.

– Tokihan meillä on paljon kaavoitusta koko ajan käynnissä. Mutta kun kaupunki kasvaa kovaa vauhtia, niin silloin sellaisille tonteille, joille tehdään muuta kuin asuntorakentamista, olisi ensisijaisesti tulossa muuta rakentamista, kuten kouluja ja päiväkoteja.

Rahoitus ja arkkitehtuuri vaikuttavat

Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jyrki Kasvi (vihr.) puolestaan sanoo, että hankkeen mahdollisuudet riippuvat sen yksityiskohdista ja toteutettavuudesta. Niitä ovat esimerkiksi rahoitus ja arkkitehtuuri.

– En ryhtyisi kategorisesti arvioimaan ennen kuin näen ne ja meidän omat asiantuntijat olisivat arvioineet, miltä se näyttää, miten sopii kaupunkikuvaan ja muuta vastaavaa.

– Lähtökohtaisesti Espoo kohtelee kaikkia uskontoja yhdenvertaisesti. Meillähän on esimerkiksi mormonitemppeli Espoossa. Se ei ollut edes mikään keskustelunaihe, kun oli tontti, suunnitelma ja rahoitus järjestyksessä, Kasvi sanoo

Myös Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.) sanoo, ettei suurmoskeijan sopivuuteen Espooseen kannata vielä ottaa kantaa. Jos hankkeen valmistelijat antavat asiasta perustellut ehdotuksen, niin kaupunginhallitus käy sen läpi ja linjaa, ryhdytäänkö hanketta valmistelemaan.

– Aika luontevasti meiltä Espoosta varmaan löytyisi sopivia paikkoja, siitä ei ole kiinni. Mutta onko sitten mikä tahto Espoon päättäjillä, Markkula pohtii.

– Maailma muuttuu, globaalisuus on merkittävää ja se pitää ottaa huomioon. Ei Espoossa, eikä Suomessakaan meidän kannata olla liian rajoittuneita, vaan pitää katsoa tämmöisiä ennakkoluulottomasti ja katsotaan siinä sitten, mitä mieltä päättäjät ovat.

Liisa Kujala, STT

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat