Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Sveitsin ratkaisu on eettisesti ja juridisesti riskittömämpi kuin eutanasian laillistaminen aloitteessa esitetyllä tavalla

Kahden nuoren kuolemaan johtanut kolari Sastamalassa oli järkyttävä. Tila-auto törmäsi kevytrakenteiseen mopoautoon, jossa kaksi nuorta sai surmansa.

Asian selvittelyssä on paljastunut tapahtuman järkyttävyyden kerroksisuus. Poliisin tietojen mukaan kolari oli tahallinen teko. Tila-auton kuljettajan tarkoituksena oli surmata itsensä ajamalla päin vastaan tulevaa autoa. Itsemurha ei onnistunut. Sen sijaan seurauksena oli kahden sivullisen kuolema.

Mikä on ihmisen itsemääräämisoikeus kuolemassa? Tätä joudutaan nyt pohtimaan eduskunnassa, kun kansalaisaloite eutanasiasta on jätetty. Kun ihminen haluaa kuolla, onko hänellä siihen oikeus? Onko hänellä oikeus saada apua elämänsä lopettamiseen? Kenellä on oikeus, ja kenties velvollisuus lopettaa toisen ihmisen elämä hänen pyynnöstään? Kuka arvioi, mikä on riittävän vakaa ja harkittu päätös omasta kuolemasta?

Ihmisen moraalinen vastuu loppuu hänen kuolemaansa. Hänen tekojensa vaikutus jatkuu silti pitkään kuoleman jälkeen. Liian moni toteuttaa itsemurhan tieliikenteessä tai raiteilla. Yhden ihmisen lähtö oman käden kautta sekoittaa monien elämän perin juurin.

On rekkakuskeja ja veturinkuljettajia, jotka eivät koskaan toivu eteen ajaneen tai hypänneen itsemurhasta. Tahtomattaan kuoleman tuottajaksi joutunut jää potemaan syyllisyyttä, vaikka syyllisyyteen ei ole moraalista eikä juridista syytä.

Kun ihminen haluaa kuolla, onko hänellä siihen oikeus?

Itsemurha on Suomessa lähes poikkeuksetta teko, joka aiheuttaa syvän psyykkisen trauman lähellä olleitten elämään. Sveitsissä yksityinen Dignitas tarjoaa jäsenilleen palveluita oman elämän lopettamisessa, jos se katsoo, että vakaa pyyntö ja riittävät selvitykset ovat olemassa. Dignitas ei toteuta eutanasiaa, mutta tuottaa palvelua niille jäsenilleen, jotka tahtovat itse lopettaa elämänsä. Se lisää ihmisen itsemääräämisoikeutta kuolemassa, ja mahdollistaa ei-traumatisoivan itsemurhan. Eutanasia on Sveitsissä kielletty.

Ajattelen, että Sveitsin ratkaisu on eettisesti ja juridisesti riskittömämpi kuin eutanasian laillistaminen aloitteessa esitetyllä tavalla.

Ihmiselämän lopettamisen tehtävän sisällyttäminen lääkärin työhön olisi sellaisen rajan yli astumista, johon en itse ole valmis. Oikeus hyvään, tilanteen mukaiseen hoitoon, on potilaan oikeus ja lääkärin velvollisuus elämän loppuun asti.

Kenelläkään ei ole velvollisuutta kärsiä.

Korjattu tekstissä ollut maininta Dignitasista klinikkana. Dignitas on verkkosivujensa mukaan yhdistys. Tekstistä on myös täsmennetty kohtaa, jossa puhuttiin asiakkaiden avustamisesta. Dignitas tarjoaa palveluitaan vain yhdistyksen jäsenille. Jäsenyyttä voivat hakea täyden arvostelukykynsä säilyttäneet täysi-ikäiset (Any individual of legal age and full capacity of discernment ).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE