Nyheter

Svenska nu erbjuder vägkost till kommunalvalskandidaterna

Hanaholmen
Hanaholmens VD Gunvor Kronman uppmanar kommuner till att lyfta fram tvåspråkigheten.

Nätverket Svenska nu har producerat ett material som riktar sig till alla kommunalvalskandidater. Syftet är att ge kandidaterna vägkost inför deras eventuella kommunala förtroendeuppdrag.

ABL

 

 

Ordföranden för Svenska nu:s styrgrupp, Hanaholmens VD Gunvor Kronman betonar att de kommunala beslutsfattarna har mycket inflytande när det gäller timresurserna i grundskolan.

 

”Goda kunskaper i svenska är en merit på arbetsmarknaden och vi vill uppmuntra kommunerna att erbjuda svenskan som långt A-språk för sina elever”, säger Kronman.

 

Svenska nu påpekar att kommunerna kan profilera sig genom att lyfta fram tvåspråkigheten.

 

”Jag är imponerad över hur till exempel Lahtis har skapat en utbildningsstig på svenska och även Uleåborg är med och utvecklar språksamarbete över Bottenviksbågen. Finskspråkiga kommuner har mycket att vinna på att lyfta fram det svenska”, anser Kronman.

 

Svenska nu förespråkar också mera målinriktat samarbete med kommuner i Sverige.

 

”Vänortssamarbetet med Sverige har långa anor, men denna potential utnyttjas inte fullt ut. Coronatiden har synliggjort behovet av mera bilateral dialog och samarbete mellan kommuner. Samarbetet med en svensk kommun förtjänar att lyftas fram i kommunens strategi för att skapa systematik i verksamheten”, säger Kronman.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE