Politiikka

Svenska Yle: Eduskunnasta on käytännössä mahdotonta saada tietoja vierailijoista, vaikka tiedot ovat julkisia

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Eduskunnasta on käytännössä mahdotonta saada tietoja talossa käyneistä vierailijoista, vaikka korkeimman hallinto-oikeuden mukaan tiedot ovat julkisia, kertoo Svenska Yle.

Tiedot eduskunnassa käyneistä vierailijoista tuhotaan päivän päätteeksi, eikä tietoja voi näin ollen saada jälkikäteen.

Svenska Ylen mukaan tiedot eduskunnassa käyneistä vierailijoista ovat tarpeellisia tiedotusvälineille esimerkiksi kansanedustajiin kohdistuneiden vaikutusyritysten selvittämiseksi. Tietojen hävittäminen näyttää alkaneen sen jälkeen, kun hallinto-oikeus (KHO) päätti vuoden 2016 lopulla, että eduskunnan vieraslistat tulee luovuttaa, jos niitä pyydetään.

Turvallisuusosastomme kerää tietoja vierailijoista, jotta voidaan varmistua siitä, että sama määrä ihmisiä on poistunut talosta iltaan mennessä.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kiistää Ylelle, että eduskunta haluaisi salailla tietoja talossa vierailevista henkilöistä. Hänen mukaansa vieraslistoja säilytetään vain vuorokauden ajan, koska ne ovat ”tarpeettomia henkilörekistereitä”. Käytäntö on nyt Rauhion mukaan sama, kuin valtioneuvostollakin.

– Turvallisuusosastomme kerää tietoja vierailijoista, jotta voidaan varmistua siitä, että sama määrä ihmisiä on poistunut talosta iltaan mennessä kuin mitä on päivän mittaan tullut. Jos tässä on erotusta, niin sitten selvitämme, kuka ei ole poistunut ja kuka on vierailijan tai vierailijoiden isäntä, Rauhio kertoo Ylelle.

Mikäli toimittaja haluaa saada listan eduskunnassa vierailleista henkilöistä, tulee hänen tehdä asiasta tietopyyntö jo samana päivänä. Tietoja ei myöskään toimiteta sähköisesti, vaan ne pitää mennä lukemaan paikan päälle. Rauhio toteaa Ylelle, että tietojen antaminen paperisessa muodossa riittää.

Svenska Yle ja Avoin ministeriö ovat valittaneet Ylen tietojen mukaan Helsingin hallinto-oikeuteen tietojen toimittamistavasta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat