Demariristeily27.-20.8.2016

”Sydäntäni särkee” – Japanin tsunamista on kulunut viisi vuotta

Kuva: Lehtikuva/AFP
LKS 20160311 - TY052; A sister and brother put flowers on the beach in Sendai on March 11, 2016 for the victims of the massive earthquake and tunami disaster which hit northeastern Japan in 2011. Japan is marking on March 11 the fifth anniversary of the 2011 quake and tsunami that claimed some 18,500 lives, flattened coastal communities and set off the worst atomic crisis in a generation. / AFP / TORU YAMANAKA - LEHTIKUVA / AFP
Japanissa kunnioitetaan tänään tsunamin uhreja.

Japanissa muistellaan tänään viiden vuoden takaista tsunamia ja sitä seurannutta Fukushiman ydinonnettomuutta. Maassa on pidetty hiljainen hetki samalla kellonlyömällä, kun tsunamin aiheuttanut maanjäristys iski Tyynellä valtamerellä viisi vuotta sitten. Keisari Akihito, keisarinna Michiko ja pääministeri Shinzo Abe osallistuivat valtakunnalliseen muistojuhlaan Tokiossa.

– Sydäntäni särkee, kun ajattelen ihmisiä, jotka eivät ole vielä päässeet palaamaan koteihinsa, keisari Akihito sanoi puheessaan.

Onnettomuuden seurauksena 18 500 ihmistä kuoli tai katosi ja noin kymmenettuhannet ihmiset joutuivat jättämään kotinsa.

Tsunami vaurioitti pahoin Fukushiman ydinvoimalaa. Katastrofi aiheutti myös historian suurimman radioaktiivisen vuodon meriveteen ja jätti joitain alueita elinkelvottomiksi.

– Askel askeleelta jälleenrakennus edistyy, Abe vakuutti muistotilaisuudessa.

Onnettomuuden jälkeen Japani tiukensi ydinvoimaloiden turvallisuusmääräyksiä.

Ydinvoiman käytöstä kiistellään maassa edelleen. Aiemmin tällä viikolla oikeus määräsi kaksi ydinreaktoria suljettaviksi.

Eilen pääministeri Abe muistutti, että maa tarvitsee ydinvoimaa, mutta lupasi vähentää riippuvuutta siitä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Pohjois-Korea ei päästä rajansa yli edes käärmeitä etelästä

Kuva: Lehtikuva
LKS 20120710 Vilkas poikasbuumi sai jatkoa Tropicariossa, kun litteäkuonopalmukyy sai viikko sitten ennätykselliset 32 poikasta. Käärme synnyttää suomalaisen kyyn tavoin eläviä poikasia, jotka ovat syntyessään noin kymme-
nen sentin pituisia. 
 HANDOUT LEHTIKUVA
Pohjois-Korea ei päästä rajansa yli edes käärmeitä. Nämä poikaset tuskin sinne asti matkaavat, koska ne asustavat Tropicariossa Helsingissä

Pohjois-Korean rajavartijat on määrätty pyydystämään käärmeitä rajalta, kertoo brittiläinen sanomalehti Guardian. Lehden lähteiden mukaan Pohjois-Korean johto väittää, että Etelä-Korean tiedustelupalvelu olisi päästänyt tahallaan käärmeitä rajan yli.

Maan johdon viesti armeijalle oli, että Etelä-Korea käyttää matelijoita haastaakseen Pohjois-Korean yhtenäisyyden.
Aikaisemmin maan propagandakoneisto väitti, että viljelyksiä vaivaava suuri määrä hyönteisiä oli Yhdysvaltain imperialistinen juoni, vaikka ilmeisesti syynä oli hyönteismyrkkypula.

 

Bill Clinton avoimena Philadelphiassa: ”Vuonna 1971 tapasin tytön”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain ex-presidentti Bill Clinton on pitänyt lämpimän ja henkilökohtaisen puheen vaimostaan Hillary Clintonista demokraattien puoluekokouksessa Philadelphiassa.

– Vuonna 1971 tapasin tytön, Clinton aloitti kokousväen osoittaessa äänekkäästi suosiotaan.

Clinton kertasi kuulijoille pariskunnan yhteisen taipaleen vaiheet korostaen joka käänteessä vaimonsa väsymätöntä uurastusta muiden ihmisten elämän parantamiseksi.

– Hän on paras muutosten aikaansaaja, jonka olen koskaan elämässäni tavannut. Ja saadessaan kaiken tämän aikaan, hän teki samalla täysipäiväisesti töitä, oli äiti ja nautti elämästään, Clinton sanoi.

– Hän ei koskaan luovuta. Hän ei koskaan luovuttanut minun suhteeni.

Clinton vertasi republikaanien ja demokraattien puoluekokouksissa esitettyjä käsityksiä vaimostaan.

– Yksi on todellinen, toinen keksitty. Todellinen Hillary sai enemmän muutoksia aikaan ennen 30-vuotispäiväänsä, kuin mitä useimmat julkisissa viroissa olevat tekevät koko elämänsä aikana, hän sanoi.

Bill Clintonin mukaan Hillary sai jatkuvasti kiitosta republikaaneilta silloin, kun tämä oli senaattori ja myöhemmin ulkoministeri. Clinton syyttikin republikaaneja valheellisesta kampanjasta.

– Silloin ainut vaihtoehto heille on tehdä vastapuolesta yksiulotteinen pilakuva — oikea elämä on kuitenkin monimutkaista ja vaikeaa.

Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Madeleine Albright on puoelstaan suominut kovin sanoin republikaanien Donald Trumpia demokraattien puoluekokouksessa pitämässään puheessa.

Albright sanoi, että Trump on tehnyt vahinkoa Yhdysvalloille jo kampanjansa aikana. Albrightin mukaan Trump on myös osoittanut kummallista ihailua diktaattoreita kohtaan, joihin hän listasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Trumpin voitto presidentinvaaleissa olisikin lahja Putinille, Albright sanoi.

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi nimetty Hillary Clinton puhui Philadelphian puoluekokousväelle videoyhteyden kautta New Yorkista.

Clintonin tervehdys alkoi kuvakollaasilla, jossa näkyvät Yhdysvaltojen tähänastisten miespresidenttien kasvot. Videolla kuva särkyy kuin lasi, ja alta paljastuvat Clintonin hymyilevät kasvot.

Clinton julisti, että hänen historiallisen ehdokkuutensa myötä naisten kohtamaan niin kutsuttuun lasikattoon on tullut tähän asti isoin reikä. Video sai puoluekokousväeltä hurjat aplodit.

Keskustelua aiheesta

Järkyttynyt Hollande: ”Sotaan kaikin mahdollisin keinoin”

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160726 - French President Francois Hollande (R) speaks with a French fireman as he arrives in Saint-Etienne-du-Rouvray after a hostage-taking at a church of the town on July 26, 2016 that left the priest dead. French President Francois Hollande that two men who attacked a church and slit the throat of a priest had "claimed to be from Daesh", using the Arabic name for the Islamic State group. Police said they killed two hostage-takers in the attack in the Normandy town of Saint-Etienne-du-Rouvray, 125 kilometres (77 miles) north of Paris. / AFP / POOL / Boris MASLARD - LEHTIKUVA / AFP
Presidentti Francois Hollande keskusteli ranskalaisen palomiehen kanssa Saint-Etienne-du-Rouvrayn kaupungissa, jossa murhenäytelmä tänä aamuna tapahtui.

Presidentti Francois Hollande sanoo Ranskan ryhtyvän sotaan äärijärjestö Isisiä vastaan kaikin mahdollisin laillisin keinoin. Hän antoi lausunnon sen jälkeen, kun kaksi Isisiin liitettyä miestä hyökkäsi kirkkoon Pohjois-Ranskassa ja surmasi 84-vuotiaan papin.

– Me olemme vastakkain Isisin kanssa, joka on julistanut sodan meille. Meidän täytyy ryhtyä sotaan kaikin mahdollisin keinoin, mutta lakia noudattaen, koska me elämme demokratiassa, Hollande sanoi pikavierailulla Sain-Etienne-du-Rouvrayn kaupungissa, missä isku tehtiin.

Hollanden mukaan hyökkääjät olivat kertoneet kuuluvansa äärijärjestö Isisiin. Isis on sanonut miesten olleen sen ”sotilaita”.

Miehet hyökkäsivät kirkkoon aamumessun aikaan. Kirkossa oli tuolloin sisällä viisi ihmistä. Hyökkääjät viilsivät papin kurkun auki. Lisäksi yksi panttivangeista on vakavasti loukkaantunut.

Sisäministeriön tiedottajan mukaan poliisi ampui hyökkääjät kirkon ulkopuolella.

Ranskalaissyyttäjien mukaan lisäksi yksi ihminen on otettu kiinni, kertoi uutistoimisto AP.

Välimerellä kuollut tänä vuonna yli 3 000 ihmistä

Kuva: Italian rannikkovartiosto
LKS 20160720 This handout picture released by the Italian Coast Guards (Guardia Costiera) shows a rescue operation of migrants and refugees at sea, off the coast of Libya, on June 30, 2016. Ten women died today in a new migrant boat accident in the Mediterranean, Italian authorities said. The latest tragedy occurred when a rubber dinghy packed with African migrants began taking on water in rough seas about 20 miles off the coast of Libya. - RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MARINA MILITARE" / HO - LEHTIKUVA / AFP
Välimerelle hukkuu yhä tuhansia pakolaisia.

Välimerellä on kuollut tänä vuonna yli 3 000 pakolaista ja siirtolaista, kertoi kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM tiistaina. Lähes 250 000 on puolestaan saanut ylitettyä Välimeren Eurooppaan.

Kuolleiden määrä on IOM:n mukaan huomattavasti suurempi kuin viime vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna. Viime vuoden heinäkuun loppupuoleen mennessä Välimerellä oli hukkunut vajaat 2 000 ihmistä. Järjestön mukaan Välimerellä on sattunut tänä vuonna useita onnettomuuksia, joissa on ollut mukana useita satoja ihmisiä. Tämä on järjestön mukaan yksi syistä, miksi kuolleita on enemmän.

Kaikkiaan tänä vuonna Eurooppaan saapuneiden pakolaisten ja siirtolaisten määrä on tähän mennessä ollut hieman suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana.

STT-AFP

Pääministeri järkyttyi: ”Barbaarinen isku”

Kuva: Lehtikuva

Ranskan pääministeri Manuel Valls kutsui kirkkoon tehtyä hyökkäystä barbaariseksi iskuksi. Hän sanoi Twitterissä, että isku haavoitti koko Ranskaa ja kaikki katolilaisia.

Myös paavi Franciscus ilmaisi surunsa tapahtuneesta. Hän sanoi olevansa erityisen järkyttynyt, koska isku tapahtui kirkossa pyhällä paikalla.

Veitsin aseistautuneet miehet ottivat tänään Ranskan pohjoisosassa panttivankeja kirkossa ja surmasivat papin. Mediatietojen mukaan poliisi ampui hyökkääjät.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta