x

”Sydäntäni särkee” – Japanin tsunamista on kulunut viisi vuotta

Kuva: Lehtikuva/AFP
Japanissa kunnioitetaan tänään tsunamin uhreja.

Japanissa muistellaan tänään viiden vuoden takaista tsunamia ja sitä seurannutta Fukushiman ydinonnettomuutta. Maassa on pidetty hiljainen hetki samalla kellonlyömällä, kun tsunamin aiheuttanut maanjäristys iski Tyynellä valtamerellä viisi vuotta sitten. Keisari Akihito, keisarinna Michiko ja pääministeri Shinzo Abe osallistuivat valtakunnalliseen muistojuhlaan Tokiossa.

– Sydäntäni särkee, kun ajattelen ihmisiä, jotka eivät ole vielä päässeet palaamaan koteihinsa, keisari Akihito sanoi puheessaan.

Onnettomuuden seurauksena 18 500 ihmistä kuoli tai katosi ja noin kymmenettuhannet ihmiset joutuivat jättämään kotinsa.

Tsunami vaurioitti pahoin Fukushiman ydinvoimalaa. Katastrofi aiheutti myös historian suurimman radioaktiivisen vuodon meriveteen ja jätti joitain alueita elinkelvottomiksi.

– Askel askeleelta jälleenrakennus edistyy, Abe vakuutti muistotilaisuudessa.

Onnettomuuden jälkeen Japani tiukensi ydinvoimaloiden turvallisuusmääräyksiä.

Ydinvoiman käytöstä kiistellään maassa edelleen. Aiemmin tällä viikolla oikeus määräsi kaksi ydinreaktoria suljettaviksi.

Eilen pääministeri Abe muistutti, että maa tarvitsee ydinvoimaa, mutta lupasi vähentää riippuvuutta siitä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Clinton republikaanien terveydenhuoltouudistuksen epäonnistumisesta: Voitto kaikille amerikkalaisille

Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Justin Sullivan

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaana ollut Hillary Clinton on kutsunut republikaanien terveydenhuoltouudistuksen epäonnistumista voitoksi kaikille amerikkalaisille.

Clinton julkaisi aiheeseen liittyen useita tviittejä sen jälkeen, kun republikaanipuolue veti lakiesityksensä pois juuri ennen edustajainhuoneen äänestystä siitä.

Clinton sanoo muun muassa, että asia oli voitto kaikille, jotka uskovat, että edullinen terveydenhuolto on ihmisoikeus. Clinton sanoo kuitenkin myös, ettei taistelu ole vielä ohi.

Lisäksi Clinton tviittasi tarinoita ihmisistä, joihin uudistuksen toteutuminen olisi hänen mukaansa vaikuttanut epäedullisella tavalla.

CNN:n mukaan edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan ilmoitti puoluetovereilleen, etteivät republikaanit yritä enää uudistaa terveydenhuoltoa tällä istuntokaudella.

Terveydenhuoltouudistuksen tavoite oli korvata edellisen presidentti Barack Obaman Obamacarena tunnettu terveydenhuoltojärjestelmä.

Washington Postin mukaan presidentti Donald Trump oli yrittänyt painostaa republikaaniedustajia äänestämään esityksen puolesta ilmoittamalla, että jos nyt käsittelyssä oleva lakiesitys ei mene läpi, hänen puolestaan Obamacare saa jäädä voimaan.

Obamacaren peruminen oli yksi republikaanien tärkeimpiä vaalilupauksia. Myös Trump lupasi omassa kampanjassaan korvata sen paremmalla järjestelmällä.

60-vuotias EU juhlii lauantaina – isona muutoksena eritahtisuuden hyväksyminen

Kuva: Getty Images

Rooman Capitolium-kukkula on taas historiallisten tapahtumien näyttämönä, kun 27 EU-johtajaa kokoontuvat lauantaina juhlimaan 60-vuotiasta EU:ta.

Roomassa allekirjoitettiin 60 vuotta sitten sopimukset, joilla Euroopan talousyhteisö perustettiin. Eurooppa oli ollut pitkään sodan kierteessä ja taloudellisen yhteistyön toivottiin olevan keino sen katkaisemiseksi.

EU-päämiehet kilistelevät lauantaina prosecco-lasejaan ja muistelevat menneitä, mutta virallisia keskusteluita ei ole tarkoitus käydä.

Roomassa allekirjoitetaan julistus, jonka sisällöstä on neuvoteltu jo ennen juhlaa. 27 EU-maata ovat käyneet keskustelua unionin tulevaisuudesta viime kesästä eli brittien kansanäänestyksestä lähtien.

Nyt valmiina on puolentoista sivun paperi, jossa hahmotetaan EU:n tulevaisuutta ilman Britanniaa.

Yhtenäisyyttä on viime päivinä nakertanut se, että Puola ja Kreikka ovat esittäneet varaumiaan jo valmiiksi riisuttuun tekstiin.

EU:n toimintaa voidaan parantaa.

Samaan aikaan kun päämiehet tapaavat Conservatorin palatsissa, kokoontuvat EU-mieliset kansalaisjärjestöt ja poliittiset ryhmät lähettyvillä omaan juhlaansa.

Rooman keskustaan odotetaan järjestäjien mukaan jopa 10 000 ihmistä, jotka marssivat Rooman historiallisessa keskustassa.

– Haluamme tuoda yhteen kaikki sellaiset tahot, jotka tukevat demokraattista, avointa ja reilua EU:ta, European movement -verkoston johtaja Petros Fassoulas kertoi perjantaina Roomassa.

Euroopan vihreiden toisen puheenjohtajan Monica Frassonin mielestä 60-vuotispäivä on EU:lle iso juhla, kaikista unionin vioista huolimatta.

EU-myönteisten marssijoiden joukkoon mahtuu federalistia ja maltillisempaa kulkijaa. Frassonin mukaan yhteisenä viestinä on, että EU on yhä tärkeä ja sitä pitää kehittää.

– Isoin haaste on vakuuttaa ihmiset siitä, että EU:n purkaminen ei ole ainoa vaihtoehto, vaan sen toimintaa voidaan myös parantaa.

Euroopan marssilla halutaan järjestäjien mukaan muistuttaa, että EU:n tulevaisuutta ei määritellä vain suljettujen ovien takana. Tarkoituksena on vedota sen puolesta, että maat pysyisivät yhdessä eivätkä sortuisi ajamaan vain omaa etuaan.

Yhdessä eteenpäin, joskus eri tahtiin.

EU-johtajat kokoontuvat lauantaina samassa salissa, jossa Rooman-sopimukset allekirjoitettiin vuonna 1957. Tuolloin mukana olivat EU:n perustajamaat Belgia, Saksa, Ranska, Italia, Luxemburg ja Alankomaat.

Nyt annetavassa julistuksessa listataan, mitä Euroopan unioni on saanut aikaan, mitä ongelmia sillä on ja mitä pitäisi tehdä.

Tulevaisuuden visio kuului luonnosten mukaan: Maat menevät yhdessä eteenpäin, mutta joskus on tarpeen hyväksyä myös eteneminen eri tahtiin.

Eritahtisuuden hyväksyminen on julistuksen isoin uusi asia. Tähän asti maat ovat pitäneet tiukasti kiinni siitä, että pysyäkseen yhtenäisenä kaikkien on sitouduttava samoihin uudistuksiin.

Ristiriidat jäsenvaltioiden välillä ovat kuitenkin johtaneet siihen, että unioni on menossa eteenpäin nopeimpien johdolla. Tämä tehdään muuttamatta perussopimuksia ja siten, että kaikilla jäsenmailla pysyy mahdollisuus osallistua uudistuksiin myöhemmin.

Suomen toiveesta julistukseen tehtiin kirjaus yhteisten sääntöjen noudattamisesta. Kirjauksen mukaan EU:sta tulee entistä vahvempi yhtenäisyyden, solidaarisuuden ja sääntöjen noudattamisen avulla.

Republikaanit epäonnistuivat terveydenhuollon muuttamisessa: Obamacare on nyt maan tapa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mandel Ngan

Yhdysvalloissa republikaanipuolue epäonnistui perjantaina terveydenhuollon uudistamisessa.

Yhdysvaltalaisviestinten mukaan puolue veti lakiesityksensä pois juuri ennen kuin edustajainhuoneen oli määrä äänestää siitä. Puoluejohdon ja presidentti Donald Trumpin tiedossa oli, että esitys olisi hylätty äänestyksessä.

CNN:n mukaan edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan ilmoitti puoluetovereilleen, etteivät republikaanit yritä enää uudistaa terveydenhuoltoa tällä istuntokaudella. Trump oli pyytänyt Ryania vetämään esityksen pois.

Terveydenhuoltouudistuksen tavoite oli korvata edellisen presidentti Barack Obaman Obamacarena tunnettu terveydenhuoltojärjestelmä. Washington Postin mukaan Trump oli yrittänyt painostaa republikaaniedustajia äänestämään esityksen puolesta ilmoittamalla, että jos nyt käsittelyssä oleva lakiesitys ei mene läpi, hänen puolestaan Obamacare saa jäädä voimaan.

Obamacaren peruminen oli yksi republikaanien tärkeimpiä vaalilupauksia. Myös Trump lupasi omassa kampanjassaan korvata sen paremmalla järjestelmällä.

Iso tappio presidentille.

Epäonnistuminen oli nöyryyttävä sekä puolueelle että presidentille.

Trump oli asettunut lakiesityksen tueksi koko arvovallallaan ja käyttänyt liike-elämässä oppimiaan neuvottelutaitoja taivuttaakseen edustajainhuoneen republikaanit esityksen puolelle. Perjantaina näytti siltä, etteivät liike-elämän opit kantaisi pitkälle politiikan maailmassa, josta Trumpilla ei ole aiempaa kokemusta.

Myös puhemies Ryanin maine koki kovan kolauksen. Tärkeän lakiesityksen kaatuminen herätti myös epäilyksiä siitä, pystyvätkö republikaanit viemään läpi muitakaan lupaamiaan uudistuksia kuten verouudistusta.

Republikaanit pelkäsivät menettävänsä ääniä.

Republikaanit kävivät torstaina ja perjantaina kiihkeitä neuvotteluja saadakseen tarvittavan määrän edustajia lupaamaan äänestää lakiesityksen puolesta. Neuvotteluasetelmat olivat vaikeat, sillä lakiesitys oli kivulias kompromissi.

Puolueen konservatiivisimmat jäsenet vastustivat esitystä siksi, ettei uudistus heidän mielestään mennyt riittävän pitkälle. Osa puolueen maltillisimmista jäsenistä puolestaan aikoi äänestää esitystä vastaan siksi, että he pelkäsivät puolueen menettävän paljon ääniä niiltä äänestäjiltä, jotka menettäisivät sairausvakuutuksensa uudistuksen vuoksi.

Vuonna 2010 voimaan tullut Obamacare vähensi kokonaan ilman sairausvakuutusta olevien amerikkalaisen määrän ennätyksellisen pieneksi.

Uudistuksesta oli alun perin ollut määrä äänestää jo torstaina, mutta republikaanit joutuivat lykkäämään äänestystä, koska esityksellä ei ollut mahdollisuutta mennä läpi.

Poliittisesti parasta antaa ”Obamacaren räjähtää käsiin”.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoo, että terveydenhuoltouudistuslakiesityksen hyväksyminen oli hyvin lähellä. Toimittajille puhuessaan hän syytti ensi töikseen epäonnistumisesta demokraatteja.

– He eivät aikoneet antaa meille yhtä ainokaistakaan ääntä, presidentin virkahuoneessa puhuva Trump sanoi CNN:n julkaisemalla videolla.

Presidentti huomautti myös, että terveydenhuoltouudistuksen epäonnistumista saattaa koitua republikaaneille hyötyä.

– Olen puolentoista viime vuoden ajan sanonut, että poliittisesti parasta mitä me (republikaanit) voimme tehdä on antaa Obamacaren räjähtää käsiin. Se on jo räjähtämässä käsiin.

Trump lupaa siirtää ripeällä aikataululla huomionsa verouudistukseen. Sekä terveydenhuollon että verotuksen uudistaminen olivat republikaanien keskeisiä vaalilupauksia.

Ryan: ”Tarvitsemme nyt aikaa miettiäksemme.”

Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan sanoo, että Obamacare on nyt maan tapa ja sen kanssa eletään toistaiseksi.

– Tämä päivä tuotti meille pettymyksen. Isojen asioiden tekeminen on vaikeaa, Ryan myöntää.

– Me kaikki – myös minä – tarvitsemme nyt aikaa miettiäksemme, miten päädyimme tähän hetkeen.

Ryan sanoo, että Obamacare on tuhon partaalla ja että terveydenhuollon uudistaminen olisi ollut palvelus myös Obamacaren laatijoille.

– He saattavat olla tyytyväisiä nyt, mutta kunhan he näkevät, miten huonoksi tilanne menee.

Keskustelua aiheesta

”Homofobian” isä on kuollut

Psykoterapeutti George Weinberg on kuollut 87-vuotiaana, kertoo New York Times.

Weinberg tunnetaan ”homofobia”-sanan keksijänä. Hän käytti sanaa ensi kerran 1960-luvun puolessavälissä huomatessaan, miten jotkut hänen kollegoistaan kokivat epämukavuutta homoseksuaalien seurassa.

Termi levisi laajemmin 1960-luvun lopulla, kun muun muassa Time-lehti käytti sitä kannessaan.

Weinberg asui ja kuoli Manhattanilla, New Yorkissa.

Keskustelua aiheesta

Ranskan presidentinvaalit – peli kovenee

Kuva: Lehtikuva
Oikeiston presidenttiehdokas Francois Fillon on ryvettynyt useissa skandaaleissa.

Ranskassa presidenttiehdokas Francois Fillon on syyttänyt istuvaa presidenttiä Francois Hollandea häntä koskevan negatiivisen uutisoinnin junailusta. Fillon väitti torstaina tv-haastattelussa, että Hollande on johtanut ”salaista solua”, joka on vastuussa sensaatiohakuisista vuodoista.

Hollande kiisti heti tuoreeltaan Fillonin esittämät syytökset. Presidentti tuomitsi ne jyrkästi julkaisemassaan lausunnossa.

Oikeiston Fillonin vaalikampanjaa ovat varjostaneet useat skandaalit.

STT-AFP, Pariisi