Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Syke: Vuotavien Nord Stream -kaasuputkien alueella myös kemiallisia aseita

AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Itämerellä Nord Stream -kaasuputkien vuotokohta sijaitsee alueella, jonne on aikoinaan upotettu kemiallisia aseita, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke) tiedotteessaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Syken mukaan Bornholmin allas on tärkein yksittäinen kemiallisten aseiden upotusalue Itämeressä. Kaasuputkien ensimmäinen vuoto havaittiin maanantaina Bornholmin saaren kaakkoispuolella. Sittemmin putkissa on havaittu yhteensä neljä vuotokohtaa.

Syken mukaan kaasuvuotojen vaikutus kemiallisiin aseisiin on kuitenkin todennäköisesti pieni, koska upotetut aseet sijaitsevat useiden kilometrien päässä vuotopaikoista.

Syke lisää, että vaikutuksiin liittyy kuitenkin epävarmuutta. Keskus kertoo jatkavansa asian selvittämistä yhdessä Helsingin yliopiston kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin kanssa.

Kaasuvuodot sijaitsevat Ruotsin ja Tanskan merialueilla. Eilisessä raportissaan YK:n turvallisuusneuvostolle valtiot totesivat, että vuodot aiheutuivat räjähdyksistä. Vedenalaisten räjähdysten voimakkuus oli 2,1-2,3 Richterin asteikolla, mikä vastaa useiden satojen kilojen räjähdyspanoksen räjäyttämistä, raportissa sanottiin.

Ruotsin yleisradio SVT kertoi tuoreeltaan tiistaina, että sekä Ruotsin että Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina Itämerellä kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä alueella, jolla Nord Stream -kaasuvuodot tapahtuivat.

PUTKISTA vuotava metaani ei aiheuta suurta vahinkoa alueen meriluonnolle, Syken tiedotteessa todetaan. Metaani ei juuri liukene veteen, ja vuotoalueen pinta-ala suhteessa koko Itämereen on pieni. Kun vuodot loppuvat, vesieliöt voivat Syken mukaan palata alueelle eikä metaani enää vaikuta elinolosuhteisiin.

Sen sijaan vuotavan metaanin päätyminen ilmakehään on merkittävämpi haitta. Syken mukaan metaani voimistaa ilmastonmuutosta ja on lähes 30 kertaa vahvempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Vielä ei tarkalleen tiedetä, kuinka paljon kaasua putkista vapautuu ja kauanko vuoto kestää. Tästä johtuen alustavat arviot vuodon ilmastovaikutuksista vaihtelevat vielä suuresti, tiedotteessa todetaan.

Nord Stream -kaasuputkista purkautuneen metaanin määrä on Syken mukaan joka tapauksessa suurempi kuin Suomen vuotuiset metaanipäästöt.

Eilen kerrottiin, että Ruotsin yläpuolella on havaittu vuotojen jälkeen suuria metaanipitoisuuksia. Tutkijoiden mukaan metaanipilvi levittäytyy lähipäivinä koko Skandinavian ylle.

Tutkijat uskovat vuodon suuruuden olevan vähintään 80  000 tonnia metaanikaasua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE