SYL toivoo Itä-Suomen yliopistolta kädenojennusta virheestä kärsineille hakijoille

Kuva: Getty Images

Itä-Suomen yliopistolla tapahtunut virhe opiskelijavalinnassa kuuluu selvittää virheestä kärsineiden oikeusturva edellä, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL). Liitto ei vaadi yli 70 virheellisen tiedon saaneen opiskelijaksi hyväksymistä, koska määrä on suuri.

– Jonkinlaista kädenojennusta yliopiston puolelta näille hakijoille kuitenkin soisi tulevan, sanoo SYLin puheenjohtaja Riina Lumme.

Lumpeen mukaan yliopiston vastaantulo voisi tarkoittaa esimerkiksi avoimen yliopiston paikkojen osoittamista virheellisen tiedon saaneille hakijoille.

Lumme myös toivoo yliopiston auttavan niitä muutamia, jotka mahdollisesti ehtivät irtisanomaan asuntonsa tai työnsä.

– Yliopisto voisi antaa lausunnon, jossa he kertovat irtisanoutumisen johtuneen heidän virheestään, Lumme ehdottaa.

Itä-Suomen yliopiston Joensuun toimipisteen luokanopettajakoulutukseen hyväksyttiin kesäkuun lopulla 71 ylimääräistä hakijaa. Virhe tapahtui soveltuvuuskokeiden perusteella valittujen hakijoiden kohdalla. Soveltuvuuskokeiden kautta hyväksytyksi tuli 32 hakijaa, mutta tieto hyväksymisestä lähti 103 hakijalle.

Virhe ehti olla Opintopolku-verkkosivulla muutaman tunnin ajan ennen kuin se huomattiin ja oikaistiin.

”Heitä ei ole valittu opiskelemaan.”

Itä-Suomen yliopisto pyytää anteeksi teknistä tallennus- ja julkaisuvirhettä, mutta ei kuitenkaan myönnä virheellisen tiedon saaneille hakijoille opiskelupaikkaa.

– Kesäkuussa tekemässään päätöksessä dekaani ei ole myöntänyt näille hakijoille opiskelupaikkaa. Heitä ei siis ole koskaan valittu opiskelemaan dekaanin päätöksellä, vaan kyseessä oli kirjoitusvirheestä johtunut tekninen tallennus- ja julkaisuvirhe, Itä-Suomen yliopiston opinto- ja hakijapalveluiden päällikkö Erja Widgren-Sallinen sanoo.

Widgren-Sallisen mukaan yliopistolla on käyty sisäistä juridista keskustelua virheellisestä opiskelijavalinnasta. Hänen mukaansa yliopistolla ollaan tietoisia, että asiassa on monia juridisia tulkintoja.

Varsinaisia kädenojennuksia ei yliopiston puolelta ole luvassa, vaan Itä-Suomen yliopisto opastaa virheellisen tiedon saaneita hakijoita toimimaan tavanomaisen hakumenettelyn kautta. Yliopiston päätöksestä voi valittaa Itä-Suomen yliopiston muutoksenhakulautakuntaan.

Oikaisupyyntö tulee jättää 14. heinäkuuta kello 15 mennessä. Lautakunnan päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen.

Widgren-Sallinen myös sanoo, että osa virheellisen tiedon saaneista opiskelijoista voi tulla vielä valituksi varasijalta opiskelemaan. Yliopisto tekee varasijasijoittelua elokuun puoliväliin asti.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on aiemmin kertonut Demokraatille, että ministeriön juristit selvittävät epäonnistunutta luokanopettajavalintaa.

Veteraanipoliitikko herkistyi olympiakullasta – ”Iivo. Vieremä. Kypsä hiihto. Henkinen kunto. Omantien kulkija”

Lenkkeilytviiteillään profiloitunut keskustan veteraanipoliitikko, kansanedustaja Seppo Kääriäinen on herkistynyt kotimaakuntaansa Pohjois-Savoon hiihdetystä olympiakullasta.

Iivo Niskasen kultamitalihiihto miesten 50 kilometrin kuninkuusmatkalla saa Kääriäisen listaamaan pääasioita lähes runollisesti Twitter-tilillään.

– Iivo. Vieremä. Kypsä hiihto. Henkinen kunto. Omantien kulkija. Mahdottomasta mahdollinen, Kääriäinen aloittaa.

Tviittinsä lopuksi Kääriäinen onnittelee Niskasta ja toteaa, ettei lauantaiaamu voi iloisemmin alkaa.

Niskasta on onnitellut kultamitalista myös Suomen valtiojohto ja lukuisat muut suomalaiset poliitikot.

Lehti: Ugandassa kuolleen suomalaismiehen tapauksessa pidätyksiä

Kuva: Lehtikuva

Ugandan poliisi on ottanut kiinni kolme naista Kampalassa kuolleen suomalaisen liikemiehen tapauksen yhteydessä, kirjoittaa ugandalainen Observer-lehti. Lehden mukaan naisilla epäillään olevan yhteyksiä miehen kuolemaan.

Suomalaismies löydettiin kuolleena hotellihuoneesta Kampalassa kaksi viikkoa sitten. Matkalla oli mukana entinen viestintäministeri Suvi Lindén (kok.).

Yksi pidätetyistä naisista näkyy lehden mukaan hotellin valvontakameran kuvissa. Kuvien perusteella hän poistui miehen huoneesta iltakymmeneltä ja palasi sinne myöhemmin yöllä kantaen muovikassia. Lehden mukaan poliisi epäilee, että kassissa oli huumeita.

Ugandassa tehdyssä ruumiinavauksessa miehen ruumiista löytyi kokaiinia ja hyönteismyrkkyä.

Keskustelua aiheesta

Viro täyttää 100 vuotta – suomalaislehdet ilmestyivät vironkielisillä nimillä – presidentti ja pääministeri onnittelivat

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Suomalaislehdistä ainakin Helsingin Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus ovat ilmestyneet poikkeuksellisesti vironkielisillä nimillä. Tällä lehdet kunnioittavat Viron itsenäisyyden satavuotispäivää, jota vietetään tänään.

Helsingin Sanomat ilmestyi aamulla nimellä Helsingi Sönumid. Lehti myös julkaisi pääkirjoituksensa rinnakkain viroksi ja suomeksi. Pääkirjoituksessa arvioidaan, että Viro on hyvä naapuri Suomelle ja että maat ovat entistä läheisemmät kumppanit.

Maaseudun Tulevaisuuden viikonloppunumero ilmestyi jo eilen vironkielisellä nimellä Maaelu Tulevik. Myös monissa muissa suomalaislehdissä on käsitelty tämän viikon aikana Viron itsenäisyyttä sekä Suomen ja Viron välisiä suhteita.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus ovat osoittaneet Virolle ja virolaisille videotervehdyksen, joka on nähtävissä myös verkossa. Viron pääministeri Jüri Ratas sai pääministeri Sipilän onnittelut lauantaiaamuna myös Twitterin välityksellä.

Pasilan linkkitorni Viron väreissä

Viron itsenäisyyden satavuotispäivää juhlitaan tänään Suomessa juhlaliputuksella. Liputus alkaa aamukahdeksalta ja päättyy auringon laskiessa.

Sisäministeriön liputusmääräys koskee valtion virastoja ja laitoksia koko Suomessa. Ministeriö suosittaa myös yleistä liputusta naapurimaan merkkipäivän kunniaksi.

Juhlaliputuksella huomioidaan Suomelle läheisten Baltian maiden erityinen merkkivuosi. Vastaava liputus järjestettiin jo Liettuan satavuotispäivän kunniaksi 16. helmikuuta, ja marraskuussa liputuksella muistetaan Latviaa.

Pasilan linkkitorni on juhlavalaistu Viron lipun väreissä. Valaisu on nähtävissä perjantai-illasta alkaen koko viikonlopun ajan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Suomalaisen median monimuotoisuuden suurin uhka on omistajuuden keskittyminen, arvioi selvitys

Kuva: Getty Images

Omistajuuden keskittyminen on suurin uhka Suomen median monimuotoisuudelle, arvioi tuore selvitys. Median tilaa tutki vuotuinen yleiseurooppalainen Media Pluralism Monitor -selvitys.

Tutkimus arvioi riskejä neljällä osa-alueella. Näistä ainoastaan lain turvaa koskeva alue Suomessa jäi matalalle riskitasolle.

Poliittisen itsenäisyyden sekä sosiaalisen osallisuuden alueet yltivät keskisuurelle riskitasolle. Omistuksen keskittyminen nousi korkealle riskitasolle.

Journalistien ammattikunnan oloja kuvaava riskimittari nousi lisääntyneen uhkailun ja painostuksen takia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mies kieltäytyi siviilipalveluksesta – hovioikeus hylkäsi syytteet ja katsoo, että tuomitseminen olisi syrjivää kohtelua

Helsingin hovioikeus on hylännyt syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Kyse oli miehestä, joka kieltäytyi siviilipalveluksesta vakavien omantunnon syiden vuoksi.

Hovioikeus katsoo, että henkilön tuomitseminen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä on syrjivää kohtelua. Näin siksi, että Jehovan todistajat on erikseen lailla vapautettu sekä ase- että siviilipalveluksesta.

Ratkaisu syntyi äänestyspäätöksenä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta