Kotimaa

SYL toivoo Itä-Suomen yliopistolta kädenojennusta virheestä kärsineille hakijoille

Getty Images
Getty Images
Getty Images

Itä-Suomen yliopistolla tapahtunut virhe opiskelijavalinnassa kuuluu selvittää virheestä kärsineiden oikeusturva edellä, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL). Liitto ei vaadi yli 70 virheellisen tiedon saaneen opiskelijaksi hyväksymistä, koska määrä on suuri.

– Jonkinlaista kädenojennusta yliopiston puolelta näille hakijoille kuitenkin soisi tulevan, sanoo SYLin puheenjohtaja Riina Lumme.

Lumpeen mukaan yliopiston vastaantulo voisi tarkoittaa esimerkiksi avoimen yliopiston paikkojen osoittamista virheellisen tiedon saaneille hakijoille.

Lumme myös toivoo yliopiston auttavan niitä muutamia, jotka mahdollisesti ehtivät irtisanomaan asuntonsa tai työnsä.

– Yliopisto voisi antaa lausunnon, jossa he kertovat irtisanoutumisen johtuneen heidän virheestään, Lumme ehdottaa.

Itä-Suomen yliopiston Joensuun toimipisteen luokanopettajakoulutukseen hyväksyttiin kesäkuun lopulla 71 ylimääräistä hakijaa. Virhe tapahtui soveltuvuuskokeiden perusteella valittujen hakijoiden kohdalla. Soveltuvuuskokeiden kautta hyväksytyksi tuli 32 hakijaa, mutta tieto hyväksymisestä lähti 103 hakijalle.

Virhe ehti olla Opintopolku-verkkosivulla muutaman tunnin ajan ennen kuin se huomattiin ja oikaistiin.

”Heitä ei ole valittu opiskelemaan.”

Itä-Suomen yliopisto pyytää anteeksi teknistä tallennus- ja julkaisuvirhettä, mutta ei kuitenkaan myönnä virheellisen tiedon saaneille hakijoille opiskelupaikkaa.

– Kesäkuussa tekemässään päätöksessä dekaani ei ole myöntänyt näille hakijoille opiskelupaikkaa. Heitä ei siis ole koskaan valittu opiskelemaan dekaanin päätöksellä, vaan kyseessä oli kirjoitusvirheestä johtunut tekninen tallennus- ja julkaisuvirhe, Itä-Suomen yliopiston opinto- ja hakijapalveluiden päällikkö Erja Widgren-Sallinen sanoo.

Widgren-Sallisen mukaan yliopistolla on käyty sisäistä juridista keskustelua virheellisestä opiskelijavalinnasta. Hänen mukaansa yliopistolla ollaan tietoisia, että asiassa on monia juridisia tulkintoja.

Varsinaisia kädenojennuksia ei yliopiston puolelta ole luvassa, vaan Itä-Suomen yliopisto opastaa virheellisen tiedon saaneita hakijoita toimimaan tavanomaisen hakumenettelyn kautta. Yliopiston päätöksestä voi valittaa Itä-Suomen yliopiston muutoksenhakulautakuntaan.

Oikaisupyyntö tulee jättää 14. heinäkuuta kello 15 mennessä. Lautakunnan päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen.

Widgren-Sallinen myös sanoo, että osa virheellisen tiedon saaneista opiskelijoista voi tulla vielä valituksi varasijalta opiskelemaan. Yliopisto tekee varasijasijoittelua elokuun puoliväliin asti.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on aiemmin kertonut Demokraatille, että ministeriön juristit selvittävät epäonnistunutta luokanopettajavalintaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat