Politiikka

SY:n Pentikäinen sote-linjauksista: ”Sisältää merkittäviä yrittäjyyttä vahvistavia askelia”

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Suomen Yrittäjät kiittelee hallituksen orastavaa sopua soten valinnanvapaudesta kotimaisia pk-yrityksiä tukevaksi.

SY:n mukaan esitys antaa hyvät lähtökohdat rakentaa sote-alan yrittäjyyttä sekä parantaa palveluiden laatua ja tehokkuutta.

– Tämä on tasapainoinen ja harkittu esitys. Se on hyvä pohja mennä eteenpäin. Sote-alan pk-yrittäjyydelle ehdotus tarjoaa hyviä mahdollisuuksia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Pinten tuottajin asemaa vahvistavat Suomen Yrittäjien mukaan hallituksen esityksessä edelleen mukana oleva henkilökohtainen budjetti ja asiakasseteli, joita maakunnat velvoitetaan käyttämään.

– Se avaa sote-palveluiden käyttäjille mahdollisuuden hankkia palveluita valitsemiltaan toimijoilta. Tämä vahvistaa pienten kotimaisten sote-palveluiden tuottajien asemaa sekä antaa sote-alan yrittäjille uskoa, että alalla kannattaa toimia ja työllistää, elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama Suomen Yrittäjistä sanoo.

Jotta henkilökohtainen budjetti ja asiakassetelit toimivat käytännössä, palvelutuottajien hyväksymiskriteerit on SY:n mukaan pidettävä yksinkertaisina ja prosessi kevyenä.

Myös sote-keskusten palveluvalikoimasta on tulossa aiemmin kaavailtua suppeampi. Se mahdollistaa SY:n mukaan sote-keskusten järjestäjien määrän kasvattamisen, kun pienempiäkin toimijoita voi toimia markkinoille.

– Terve kilpailu ja aito valinnanvapaus toimialalla edellyttävät, että mukaan mahtuu muitakin kuin julkinen toimija ja suurimmat yhtiöt, ja että alalle on helppo tulla.

Pentikäisen mukaan on tärkeä ymmärtää, että uudistus ei tule kerralla valmiiksi vaan vaatii jatkuvaa kehittämistä.

– Uudistus on valtava. Hallitus on oikealla tiellä. Ehdotus sisältää monia merkittäviä ja yrittäjyyttä vahvistavia askelia, hän sanoo.

Sote-toimialalla on tällä hetkellä yli 14 000 yksinyrittäjää ja yli 3 000 alle 10 henkeä työllistävää yritystä. Nämä yrittäjät työllistävät yhteensä yli 20 000 työntekijää.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat