Politiikka

Synnytystalkoot-kohu jätti taakseen nämä 6 pointtia – ”Varhaiskasvatusmaksuja on alennettava”

Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sekä Sanna Marin ja Maarit Feldt-Ranta (oik) eilen puolueen kesäkokouksessa Kouvolassa. Kokous siirtyi tänään Kotkaan.
Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sekä Sanna Marin ja Maarit Feldt-Ranta (oik) eilen puolueen kesäkokouksessa Kouvolassa. Kokous siirtyi tänään Kotkaan.
Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sekä Sanna Marin ja Maarit Feldt-Ranta (oik) eilen puolueen kesäkokouksessa Kouvolassa. Kokous siirtyi tänään Kotkaan.

Sosialidemokraatit korostivat puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksen toisena päivänä koulutuksen ja perheiden hyvinvointia suomalaisen hyvinvoinnin mittarina. SDP:n poliittisen valmistelun päällikkö Mikko Koskinen esitteli kokouksessa SDP:n ratkaisuehdotuksia perheiden tukemiseen ja kestävän työllisyyden rakentamiseen.

– Perheiden hyvinvoinnin tukeminen ei ole ainoastaan inhimillistä politiikkaa, se on järkevää politiikkaa. SDP esittää hallitukselle joukon rakenteellisia uudistuksia, joiden valmistelu on aloitettava välittömästi, Koskinen totesi.

Eilen kesäkokouksen ensimmäisenä päivänä puolueen puheenjohtaja Antti Rinne totesi pitämässään poliittisessa tilannekatsauksessa, että SDP aikoo esitellä torstaina Kotkassa ”joukon konkreettisia keinoja, joilla suomalaiset saadaan uudelleen synnytystalkoisiin”.

Rinteen sanavalinnat herättivät vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Tänään puolue toi puolestaan kokouksen tiedotustilaisuudessaan esiin ne perhepoliittiset toimintaehdotukset, jotka eilinen kohu jätti taakseen.

Puolueen vaativan perhevapaita uusiksi heti.

Puolue näkee, että yhtenä tärkeänä uudistustyön kohteena ovat perhevapaat.  Koskinen kertoikin puolueen vaativan perhevapaita uusiksi heti. Naisten työuria on myös tuettava ja isille on annettava mahdollisuus lasten hoitoon.

– Pidemmällä aikavälillä perhevapaauudistus parantaa palkkatasa-arvoa. Vanhempien kasvatustyötä on myös tuettava laadukkaalla lasten varhaiskasvatuksella.

Lasten varhaiskasvatukseen osallistumisastetta on SDP:n mielestä kasvatettava.

– Varhaiskasvatusmaksuja on alennettava erityisesti pieni ja keskituloisilla ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta on luovuttava.

– Ryhmäkokoja on myös pienennettävä tasolle, joka mahdollistaa laadukkaan kasvatuksen. Tähän liittyy oleellisesti myös se, että Varhaiskasvatusalan koulutusta lisätään pysyvästi ja henkilöstön täydennyskoulutusmahdollisuudet turvataan. SDP:n tavoite on tavoitella pitkällä aikavälillä maksutonta varhaiskasvatusta kaikille.

SDP haluaa pidentää oppivelvollisuutta kattamaan myös toisen asteen.

Lisäksi SDP haluaa pidentää oppivelvollisuutta kattamaan myös toisen asteen, jolloin oppimateriaalit on tehtävä maksuttomaksi niin ammatillisessa koulutuksessa kuin lukiossa.

– 12-vuotinen peruskoulutus on saatava kaikille.

Peruskouluun SDP puolestaan haluaa lisää joustavuutta.

– Koulupäivän yhteyteen on tuotava maksutonta harrastustoimintaa, jonka toteuttamiseen voivat osallistua koulun henkilökunnan ohella esimerkiksi alueen liikunta-, kulttuuri- ja nuorisojärjestöt. Joustava koulupäivä on SDP:n tapa toteuttaa harrastuslupaus, jossa jokaiselle nuorille taattaisiin mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen.

Koskinen esitteli Kotkassa pidetyssä kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa myös toimenpidepakettia työikäisten osaamisen parantamiseen. SDP haluaa Koskisen mukaan kohdentaa ammatillista koulutusta vailla toisen asteen koulutusta oleville aikuisille. Lisäksi työttömien omaehtoista kouluttautumista on helpotettava.

– Hallituksen tekemillä perheiden palveluiden heikennyksillä on pitkäaikaisia vaikutuksia. Työelämän epävarmuuden lisääntyminen näkyy epävarmuutena myös muussa elämässä, esimerkiksi perheen perustamisessa, Koskinen kertoi.

– Perheiden arkea sekä samalla Suomen työllisyyskehitystä voidaan tukea myös panostamalla järkevään asunto- ja infrapolitiikan yhdistämiseen uusien kohtuuhintaisten kotien rakentamiseksi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat