Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Syntyvyysluvut hälyttävän alhaiset

Suomen alhainen syntyvyys aiheuttaa harmia paitsi huoltosuhteen kehittymiseen, myös moniin konkreettisiin ihmisiä koskettaviin palveluihin. Ensimmäisenä ongelmaa tulee synnytyssairaaloissa. Kun synnytysten määrä vain vähenee, emme pysty pitämään kiinni niistä kriteereistä, joita synnytysosastojen laadulle on asetettu henkilökunnan käytännön kokemuksen suhteen.

On osoitettu, että yli 2000 synnytyksen hoitaminen vuosittain nostaa turvallisuustasoa. Tähän ei olla Suomessa päästy missään vaiheessa. Meillä on asetettu ohjeellinen 1000 synnytyksen raja, josta voidaan poiketa erityisin perusteluin. Lapin osalta Länsi-Pohjan keskussairaalassa ei olla ainakaan miesmuistiin päästy moiseen synnytysmäärään. Viime vuonna myös Rovaniemen Lapin keskussairaalassa syntyi jo alle 900 lasta ja sairaala hakee poikkeuslupaa synnytysten jatkamiselle. Poikkeuslupien myötä saamme jatkaa synnytystoimintaa pitkien etäisyyksien vuoksi, kunhan muut laadulliset tekijät ovat kunnossa.

Kun keskussairaaloista kohta jo puolet toimivat synnytysten osalta poikkeusluvin vain synnytysten vähyyden vuoksi, alkaa olla selvää, että on aika luopua 1000 synnytyksen määrärajasta. Samaan aikaan on kuitenkin turvattava edelleen synnytysosastojen korkea laatu.

Synnystysosastojen lisäksi myös muuta erikoissairaanhoitoa uhkaa jo lähivuosina osaajien puute. Erikoissairaanhoidon keskittämisellä on pyritty paitsi kustannusten kasvun hillintään, myös osaavan henkilökunnan riittävyyden turvaamiseen. Näillä syntyvyysluvuilla ja eliniän yhä pidentymisen ja hoidon tarpeen lisääntymisen myötä tämä onkin todellinen uhka jo lähivuosina.

Maakuntahallinnon valmistelutyössä pohjoiset maakunnat ja sairaanhoitopiirit ovat suunnitelleet uudenlaista yhteistyötä. Suunnitteilla on eräänlainen osuuskunta tai yhteenliittymä, jossa erikoissairaanhoidon lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa, ja toimenpiteitä ja operaatioita voitaisiin kierrättää neljän pohjoisimman sairaanhoitopiirin alueella ja näin pitää pohjoisen fyysisistä hoitopaikoista kiinni. Länsi-Pohja jäänee tästä ulkopuolelle vielä seuraaviksi reiluksi 10 vuodeksi siltä osin, mitä toimintoja on ulkoistettu yksityiselle yritykselle.

Sen sijaan, että kynsinhampain pitäisimme kiinni siitä, mitä juuri meillä tällä hetkellä on, on syytä olla rohkea ja tavoitella koko Suomen kattavaa erikoissairaanhoidon verkostoa, joka takaa jokaiselle Suomessa asuvalle hyvän ja turvallisen hoidon mahdollisimman lähellä. Sen ei pidä tarkoittaa toimintojen loppumista mistään, mutta sen täytyy tarkoittaa parempaa yhteistyötä ja joustavuutta. Lapissa osaamme kyllä pitää puoliamme, parhaiten sen teemme kaikki yhdessä.

Henna Knuuti
Ehdolla eduskuntaan
SDP, Tornio

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE