Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Syrjinnän ottaminen puheeksi vaatii rohkeutta – Kunnon työn päivä ei toteudu Suomessakaan joka päivä

Liian moni työntekijä kokee yhä eriarvoisuutta. Kunnon työn päivää, jolla kiinnitetään huomiota epäkohtiin, juhlitaan 7. lokakuuta yli 60 maassa. Päivää on vietetty vuodesta 2008 lähtien.

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK ja Akava sekä Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK painottavat, että yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä on kehitettävä koko ajan työpaikoilla.

Yhdenvertaisuus työpaikalla tarkoittaa, että kaikki työyhteisön jäsenet ovat samanarvoisia sukupuoleen, kansalaisuuteen, ikään, terveydentilaan, vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun henkilökohtaiseen ominaisuuteen katsomatta.

– Yhdenvertaisuus ei ole vain muodollinen suunnitelma vaan tekoja ja teoiksi muuttuvia sanoja. Jokaisen työpäivän tulisi olla syrjimätön Kunnon työn päivä, Akavan asiantuntija Miika Sahamies muistuttaa.

– Syrjintä ja yhdenvertaisuuden puheeksi ottaminen vaatii rohkeutta sekä työntekijöiltä että johdolta. Johdon tehtävänä on näyttää henkilöstölle, mikä on sallittua käytöstä ja mikä ei, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto huomauttaa.

Laki ei aina toteudu työpaikoilla.

SAK ja Akava kannustavat työpaikkoja ottamaan henkilöstön mukaan yhdenvertaisuussuunnitelman tekoon lain velvoittamalla tavalla.

Lisää aiheesta

Uudistuneen yhdenvertaisuuslain velvoittama suunnitelma on ollut pakollinen isoimmilla eli yli 30 henkeä työllistävillä työpaikoilla vuoden alusta lähtien.

– Työpaikat unohtavat usein osallistaa suunnitelman tekemiseen koko henkilöstön. On myös huolestuttavaa, että monilta työpaikoilta puuttuu edelleen kokonaan lakisääteinen yhdenvertaisuussuunnitelma, palkansaajakeskusjärjestöt korostavat.

Lapsi- ja pakkotyö ovat räikeimpiä esimerkkejä.

SASK nostaa Kunnon työn päivänä esille eriarvoisuuden suomalaisten käyttämien tuotteiden tuotantoketjuissa. Esimerkiksi katukiviä, vaatteita ja elektroniikkaa valmistetaan suomalaisten verorahoilla oloissa, joissa yhdenvertaisuus ei toteudu.

– Lapsi- ja pakkotyö ovat räikeimpiä esimerkkejä eriarvoisuudesta, SASKin viestinnän suunnittelija Katri Blomster huomauttaa.

SASK haluaa nostaa esille sen, että suomalaisilla on mahdollisuus puuttua epäkohtiin, vaikka toisin luullaan.

Kunnon työn päivän taustalla vaikuttavat Suomessa palkansaajien keskusjärjestöt SAK ja Akava sekä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK. Kansainvälisesti päivää koordinoi ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC.

Osallistu päivään kertomalla sosiaalisessa mediassa, mikä tekee päivästäsi Kunnon työn päivän. Onko se tasa-arvo, kahvitauko vai kenties upeat työkaverit? Vai toivotko johonkin parannusta meillä Suomessa tai maailmalla? Jaa vastauksesi tunnisteella #kunnontyönpäivä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE