Politiikka

”Syvältä stetsonista” – opposition valtiovarainvastaavat epäilevät, että virkamiehiä on painostettu

Lehtikuva / Vesa Moilanen
KD:n Peter Östman, RKP:n Mats Nylund, vasemmistoliiton Kari Uotila, vihreiden Ozan Yanar, SDP:n Timo Harakka ja perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi opposition valtiovarainvastaavien tiedotustilaisuudessa.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
KD:n Peter Östman, RKP:n Mats Nylund, vasemmistoliiton Kari Uotila, vihreiden Ozan Yanar, SDP:n Timo Harakka ja perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi opposition valtiovarainvastaavien tiedotustilaisuudessa.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
KD:n Peter Östman, RKP:n Mats Nylund, vasemmistoliiton Kari Uotila, vihreiden Ozan Yanar, SDP:n Timo Harakka ja perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi opposition valtiovarainvastaavien tiedotustilaisuudessa.

Kaikkien oppositiopuolueiden valtiovarainvastaavat esittelivät tänään tiedotustilaisuudessa harvinaista yhteistä eriävää mielipidettään valtiovarainvaliokunnan lausuntoon sote- ja maakuntauudistuksesta.

Paikalla olivat kansanedustajat Timo Harakka (sd.), Toimi Kankaanniemi (ps.), Ozan Yanar (vihr.), Kari Uotila (vas.), Mats Nylund (RKP) ja Peter Östman (kd.). Ville Vähämäki on perussuomalaisten valtiovarainvastaava, mutta hän ei päässyt muiden tehtävien vuoksi paikalle.

Timo Harakka totesi, että varsinainen valiokunnan lausuntokin on murskaava sote-uudistuksen ja sen taloudellisia vaikutuksia kohtaan.

– Edessä on katastofaalinen taloudellinen riski. Se on vahvistunut kevään aikana.

Harakan mukaan hallituksen rummuttaman 3 miljardin säästön sijaan saattaa syntyä samansuuruinen kustannusten kasvu.

Harakka kertoi, että valiokunta ei ole saanut edes karkeita miljarditason arvioita siitä, millaiseksi sote-kustannukset tulevaisuudessa muodostuvat.

– Looginen johtopäätös on se, että aiottu sote-uutistus pitäisi hylätä.

”Jos valtiovarainvaliokunta ei saa edes miljarditason karkeata arviota, niin kuka sitten saa.”

Toimi Kankaanniemi totesi, että hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet eivät ole toteutumassa. Hallitusohjelman mukaan sote piti rakentaa eri tavalla ja vaiheittain.

– Meille on tullut täysin selväksi, että 3 miljardin kustannusten alenema ei tule tällä uudistuksella toteutumaan. Oppositio tekee parhaansa, että hallitus luopuisi uudistuksesta.

Kankaanniemen mukaan on ollut häpeällistä, että valtiovarainvaliokunta on joutunut lypsämään hallitukselta tietoja soten kustannuksista. Vasta juuri ennen, kun valiokunta jätti lausuntonsa, valtiosihteeri Martti Hetemäki toi sille arvioita. Ne eivät kuitenkaan päätyneet lausuntoon. Kankaanniemi totesi niiden olleen niin hataralla pohjalla.

– Kyse on suomalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Lopputulos on se, että saimme oudon näytelmän. Emme ole saaneet edes miljarditasolla, edes skenaariotasolla tietoa, mikä on tämän maksu suomalaisille ja mitä käy suomalaisten palveluille. Tämä on hyvin huolestuttavaa. Jos valtiovarainvaliokunta ei saa edes miljarditason karkeata arviota, niin kuka sitten saa, Ozan Yanar säesti.

– En voi vastuullisena päättäjänä hyväksyä, että hallitus pyytää eduskunnalta avointa shekkiä, hän jatkoi.

”Syvältä stetsonista.”

Timo Harakka totesi valtiovarainministeriön eli Hetemäen laskelmien olevan ”syvältä stetsonista”. Hän katsoi, että Hetemäkeä on ohjeistettu, että pitää saada jotkin säästöt paperille.

– Uskallan sanoa näin, Harakka vastasi toimittajan kysymykseen.

Hetemäen päälle syytä ei kuitenkaan vieritetty.

– Kysymys on erittäin kovasta poliittisesta ohjauksesta todennäköisesti, tämä on minun veikkaus, jonka taustalla on pattitilanne, että tämä on nyt vietävä vaan poliittisen sopimuksen mukaan läpi. Liikumavarat on käytetty, pelimerkkejä ei ole enää kompromisseihin. Silloin painostetaan ikävä kyllä meidän vastuullisia virkamiehiä varmaan todella kovasti, Kari Uotila sanoi.

Mats Nylund heitti, että neljän miljardin säästöpotentiaali on rakennettu sillä periaatteella, että ”mitä enemmän vanhuksia, sitä suurempi säästöpotentiaali”.

Vasemmistoliiton Kari Uotila varoitti siitä, että jos sote nyt siirretään markkinoille, päätös on peruuttamaton ja sitä enää koskaan pystytä vetämään takisin. Seurauksena voisi olla esimerkiksi mittavat oikeudenkäynnit.

Uotila esitti tiedotustilaisuudessa Ville Vähämäen ja oikeustieteen Pertti Arajärven ajatuksiin pohjaavan kuvion, jossa sote-uudistus rakentuu kolmesta kokonaisuudesta: valinnanvapaus, palvelut ja säästöt. Kuitenkin vain kaksi on toteutettavissa yhtä aikaa. Katso Uotilan esitys alta videolta:

Mats Nylund totesi, että valtiovarainvaliokunnan varsinainen lausunto on niin kriittinen, että usein sellaisesta tehdään johtopäätökset ja tilataan uusia selvityksiä ja aletaan tehdä muutoksia lakiesityksiin. Nyt asia aiotaan kuitenkin ajaa kaikesta kritiikistä huolimatta läpi, hän hämmästeli.

Kristilisdemokraattien Peter Östman totesi, että Hetemäen viime hetken muistio soten säästökustannuksista ei perustu mihinkään faktaan. Muistion mukaan sotessa olisi jopa 4,6 miljardin euron säästöpotentiaali, joka voisi syntyä tiedon ja teknologian käyttämisestä (mukaan lukien ICT-ratkaisut).

– Jos puhutaan säästöpotentaalista, joka ei perustu tarkkoihin laskelimin, miksi se ei ollut 5 tai 7 miljardia, kun se ei perustu mihinkään kunnon laskelmiin. Jos digitaalisuus tuo jo 4 mrd säästöt, miksi me ylipäänsä tarvitaan suurta rakenneuudista, Östman ihmetteli.

– Se on sama kuin että olisin tiedostanut, että minulla oisi 10 kilon laihdutuspotentiaali, mutta en ole toteuttanut sitä, hän jatkoi.

”Suomalaisia veronmaksajia pitäisi kiinnostaa kustannuskysymys.”

Kari Uotilan mukaan sote-uudistus voitaisiin toteuttaa niin, että mallia voitaisiin ottaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä Eksotesta. Se voitaisiin kopioida muihinkin maakuntiin.

– Se olisi parempi kuin ajaa huppu silmillä.

Timo Harakan mukaan hallituksen toiminnan taustalla on poliittinen pakkomielle.

– Suomalaisia veronmaksajia pitäisi kiinnostaa kustannuskysymys, joka on tässä täysin levällään. Kustannukset nousevat aivan varmasti asiantuntijakuulemisten perusteella. Mitään varmuutta ei ole, että maaseudulla ja haja-asutusalueella palvelut säilyisivät edes nykytasolla, Toimi Kankaanniemi sanoi.

Timo Harakka ihmetteli hallituspuolueiden retoriikkaa, jonka mukaan seuraisi jonkinlainen katastrofi, jos hallituksen sote-mallia ei toteuteta.

– Meillä on yksi maailman toimivimmista terveydenhuoltojärjestelmistä. Sitä pitää parantaa. En näe mitenkään edes vaikeana, ettei seuraava hallitus voisi saada alkukaudesta mallin aikaiseksi. En epäile olleenkaan, että se olisi mahdotonta, kunhan kaikki ylimääräinen jätetään tästä pois, Harakka sanoi ja kertoi toivovansa, että hallituksen malli kaatuisi terveeseen järkeen, kun edellisellä hallituksella se kaatui perustuslakiin.

Kari Uotilan mukaan hallituksen kannattaisi mieluummin ottaa vastaan arvovaltatappio kuin ajaa sote järjestelmäkatastrofiin.

Timo Harakka totesi tilaisuuden päätteeksi myös, että on vastuutonta, jos tämä hallitus siirtää kaikki uudistuksestaan johtuvat kustannukset seuraavan hallituksen syliin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat