reijo_frank

Syystuuli puhalsi Uudenkaupungin kuntavaalikampanjat käyntiin

Kuva: Jaana Vasama
Jaana Reijonsaari ja Pirjo Pesola pitävät hyviä lähipalveluita jokaisen ihmisen perusoikeutena.

Kylmä syystuuli pisti lauantaina puolueväen koetukselle Uudessakaupungissa. Perinteisillä syysmarkkinoilla oli kuitenkin hyvä tunnelma ja puolueteltat pysyivät paikoillaan moninaisin keinoin.

Demokraatin haastatteluhaaviin tarttuivat USD:n aktiivit Pirjo Pesola ja Jaana Reijonsaari. Uudessakaupungissa etsitään parhaillaan uusia ehdokkaita listoille. Jaana Reijonsaari kaipaa politiikkaan lisää alle 40-vuotiaita lisää. Tähän toiveeseen yhtyvät varmasti kaikki vakkasuomalaiset aktiivipoliitikot puolueesta riippumatta.

– Monet pelkäävät, ettei heillä ole riittävästi tietoa ja taitoa, jotkut sanovat ettei heillä ole aikaa, toteaa Jaana Reijonsaari, kun mietimme syitä miksi paikallispolitiikkaan lähtemisen kynnys on niin korkea.

– Nyt tarvittaisiin sekä uusia että vanhoja nimiä ehdokaslistoille ja näiden lisäksi tekijöitä. Jokaiselle on tekemistä, tarvittaisiin yhtä lailla käytännön jalkatyön tekijöitä kahvin keittäjiksi ja arpojen myyjiksi kuin myös varsinaisiksi päättäjiksi. Nyt tarvitaan yhteisöllisyyttä, kiteyttää USD:n puheenjohtaja Pirjo Pesola.

Naisten mukaan Uudessakaupungissa puhuttaa juuri nyt palveluverkko, muuttotappio ja terveyskeskuksen tilanne.

– Hyvät lähipalvelut ja turvallinen arki ovat jokaisen ihmisen perusoikeus, toteavat Jaana Reijonsaari ja Pirjo Pesola kuin yhdestä suusta.

 

Jaana Vasama, Uusikaupunki

AVAINSANAT

Hallituksen päälle sataa tulikiveä: ”Tämä vie leivän kuljetusyrittäjiltä”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Eduskunta äänesti liikennepalvelulain uudistuksesta tänään. Hallituspuolueet äänestivät nurin opposition vastalauseeseen sisältyneet lausumat. Näin ollen laki astuu voimaan heinäkuussa 2018 mietinnön mukaisena.

SDP:n kansanedustaja Katja Taimela murehtii sitä, että huolta taksipalveluiden saatavuudesta tulevaisuudessa ei kuultu.

– Opposition ja taksialan lisäksi monet kansalaiset ovat varoitelleet, miten tulee käymään hinta- ja määräsääntelyn vapauttamisen myötä. Ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa maaseudulla ja pienillä paikkakunnilla.

Huolta taksipalveluiden saatavuudesta ei kuultu.

Taimelan mielestä valiokunnan mietintö jäi monilta osin toiveiden tasolle harmaan talouden torjunnassa. Hän epäilee, että taksien vapaa hinnoittelu, eri maksujärjestelmien käyttö ja lupavalvonnan vapauttaminen kasvattavat harmaan talouden mahdollisuuksia tavarankuljetuksessa.

– Hallitus asettaa luvanvaraiset kuorma-autokuljetukset eriarvoiseen asemaan markkinoilla, kun tavarankuljetuksissa pakettiautojen luvanvaraisuudesta luovutaan. Tämä tulee viemään leivän kuljetusyrittäjiltä, Taimela varoittaa.

Piia Elo nousee Turun sd-valtuustoryhmän johtoon

Kuva: Getty Images

Turun SDP:n uuden aloittavan valtuustoryhmän puheenjohtajaksi on valittu yksimielisesti Piia Elo. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valttiin Berhan Ahmadi ja toiseksi Päivi Pietari. Ryhmän sihteerinä jatkaa Petja Raaska.

Valtuustoryhmä antoi myös lausuntonsa Ruusukorttelin kaavaesityksestä, jota se pitää erinomaisena turkulaisille ikäihmisille ja vuokra-asukkaille. Sosialidemokraatit ovat kuitenkin huolissaan vuokra-asuntojen määrästä ja laadusta.

– Turussa on pula vuokra-asunnoista ja keskustan kohteet ovat kaikkein halutuimpia. Tekeillä ei ole juurikaan muita kaavoja vuokra-asuntokäyttöön.

Ruusukorttelin uuden kohteen tieltä joudutaan purkamaan kaksi päiväkotia. Rakennustöiden päätyttyä tarjolla on enemmän päiväkotipaikkoja kuin nyt. SDP:n vaatimuksesta kaupunginhallitus on myös päättänyt, että väistötilat hoidetaan lapsille ennen rakennusluvan myöntämistä ja vaatii tämän kirjattavaksi myös valtuuston päätökseen.

Uusi vuokra-asuntokohde ei tule yksityiselle rakennuttajalle vaan Turun kaupungin kokonaan omistamalle TVT-asunnot Oy:lle, eli mahdollinen taloudellinen hyöty palautuu sellaisenaan veronmaksajille, sosialidemokraatit korostavat.

Yrittäjädemari tekee, eikä vain puhu

Kuva: Jaana Vasama
Seppo Laine pyrkii ensimmäistä kertaa valtuustoon.

Seppo Laine Lokalahdelta on pyrkimässä ensimmäistä kertaa Uudenkaupungin valtuustoon. Lokalahti on siitä mielenkiintoinen paikka, että sieltä ovat kotoisin niin Ilkka Kanerva kuin Kike Elomaakin.

Ugin demareilla ei ollut viime vaaleissa Lokalahdelta ehdokasta lainkaan, joten Sepon mukaantulo otettiin ilolla vastaan.

– Seppo on osallistunut aktiivisesti vaalitapahtumiin ja tekee omaa kampanjaansa hauskan erilaisella tavalla, kommentoivat puoluetoverit torilla.

Seppo oli miettinyt politiikkaan osallistumista jo pidemmän aikaa, joten päätös oli loppujen lopuksi helppo tehdä.

– Yrittäjien asiat, Lokalahden kehittäminen ja sairaalapalveluiden säilyttäminen ovat sydäntä lähellä, kiteyttää Seppo.

Sote-uudistus maakuntahimmeleineen voitaisiin Sepon puolesta haudata samantien. Seppo on tottunut tarttumaan asioihin, hän ei vain puhu, vaan on valmis antamaan oman työpanoksensa asioiden eteenpäin viemiseen.

Tällaisia ihmisiä me tarvitsisimme, kommentoi ohikulkija ja taputtaa Seppoa olkapäälle ohi mennessään.

 

Jaana Vasama, Uusikaupunki

AVAINSANAT

Missä viipyy tunnin junan rahoitus? – turkulaisedustaja hoputtaa turkulaista Orpoa

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Turkulainen kansanedustaja Ilkka Kantola (sd.) kannattaa SDP:n varapuheenjohtajan, kansanedustaja Ville Skinnarin tekemää ehdotusta uudesta investointimallista väylähankkeisiin. Skinnari esitti hankkeiden suunnittelun ja rahoituksen rakenteiden uudistamista, jotta hankkeet saadaan käyntiin.

– Nopean ratayhteyden valmistuminen pääkaupungin ja Turun välille on nykyisten suunnitelmien mukaan noin 20 vuoden päässä, Kantola heittää esimerkin.

Hänen mielestään Varsinais-Suomen ja koko Suomen elinkeinoelämän ja kilpailukyvyn kannalta tärkeän hankkeen hyödyt tulee saada käyttöön aiemmin.

– 1,5 miljoonan asukkaan talous- ja työssäkäyntialue on merkittävä etu koko maalle globaalissa kilpailussa, Kantola perustelee.

Skinnari ja SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero ehdottivat viime viikolla muun muassa Kuntarahoituksen mukaantuloa korjaus- ja väylähankkeisiin. Näin kunnat voisivat ottaa aktiivisemman roolin hankkeiden viemisessä eteenpäin valtion ja EU:n rahoituksen rinnalla. Tästä toimivia esimerkkejä löytyy useita muualta Euroopasta.

Kantolan mielestä toimivan rahoitusmallin selvittäminen pitää aloittaa nyt.

– Toivoisinkin tässä asiassa aktiivista otetta turkulaiselta valtionvarainministeriltämme Petteri Orpolta (kok). Eri rahoitusvaihtoehtojen kokonaisvaikutusten lisäksi on kyettävä arviomaan myös, mitä maksaa investoinnin lykkääntyminen. Tunnin junan on kuitenkin jo arvioitu maksavan itsensä takaisin 20 vuodessa tuottamansa talouskasvun myötä.

”Perhekahvilaa, muskaria, vauvajumppaa” – sd-kansanedustaja esittää ”neuvolat 2.0”

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Hallituksen suunnittelema neuvolapalveluiden yhtiöittäminen ei sovi sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenelle, kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannalle (sd.). Hän muistuttaa, että äitiys- ja lastenneuvolatyö on kaikkien suomalaisten ylpeys ja ennaltaehkäisevän terveydenhuollon kivijalka.

– Neuvoloiden vahvuus on nimenomaan pitkäkestoisissa asiakassuhteissa perheiden ja neuvolan terveydenhoitajan kanssa. Lapsen kasvaessa tullaan tutuiksi ja mahdollisiin ongelmiin on helppo tarttua jo ennalta.

Eloranta pelkää, että valinnanvapaus neuvolapalveluissa heikentäisi hoidon jatkuvuutta ja samalla lapsiperhepalveluiden monialainen yhteistyö häiriintyy.

– En ymmärrä mitä hyötyä neuvolatoiminnan yhtiöittämisellä ja markkinoille viemisessä voidaan saavuttaa.

Sen sijaan hänen mielestään tarvitaan neuvolat 2.0.

– Neuvoloissa voisi olla saavissa muitakin palveluita ja tietoa lapsiperheille, perhekahvilaa, muskaria, vauvajumppaa ja niin edelleen, Eloranta linjaa.

Hänen mielestään ylipäänsä koko sote-uudistuksen lakipaketti olisi valmisteltava perusteellisesti uudelleen.

– Muutama päivä ei siihen riitä – kuten hallitus on suunnitellut, Eloranta toteaa.