Kotimaa

Syytetty Aapio puolustautui: ”Tämä on puolisotilaallinen organisaatio, jossa päälliköllä on kaikki valta”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Virkarikoksesta syytetty Helsingin poliisin hyllytetty päällikkö Lasse Aapio (kuvassa) sysäsi vastuuta ylöspäin Helsingin käräjäoikeudessa tänä aamuna. Poliisiorganisaatiossa hänen yläpuolellaan olleet kanssasyytetyt ovat aiemmin valuttaneet vastuuta lähinnä alaisilleen.

Oikeussalissa on jo kuultu monta tarinaa siitä, etteivät alaiset kertoneet pomoille siitä, mitä Jari Aarnion johtamassa Helsingin huumepoliisissa tapahtui.

Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi tuhosi tietolähteet rekisteristä viime vuosikymmenen vaihteessa, minkä jälkeen tietolähteet jätettiin vuosikausiksi rekisteröimättä. Aapio on syytteessä ajalta, jolloin hän toimi Helsingin poliisin apulaispäällikkönä.

Aarnion poppoon valvonnan epäillystä laiminlyömisestä on syytteessä joukko entistä ja nykyistä korkeaa poliisijohtoa. Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä virkavelvollisuuden rikkomiseen.

”Jos delegointia ei ole tehty, vastuu on päälliköllä.”

Aapion mukaan valtaa Helsingin poliisilaitoksessa käytti hänen apulaispoliisipäällikköaikoinaan hänen esimiehensä ex-poliisikomentaja Jukka Riikonen. Riikonenkin on syytteessä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

– Asioista raportoitiin pääosin suullisesti. Helsingin poliisissa päälliköllä on kaikki valta. Jos delegointia ei ole tehty, vastuu on päälliköllä. Tämä on puolisotilaallinen organisaatio, jossa päälliköllä on kaikki valta.

Riikonenkin puuttui koko ajan asioihin, toi yksityiskohtia esille. Hän käytti päällikön valtaa siten, että hänellä oli valta ottaa mikä tahansa asia itselleen ja päättää siitä, Aapio sanoi.

Riikonen itse kertoi oikeudessa torstaina, ettei tiennyt, että Helsingin poliisissa olisi toimittu määräysten ja säännösten vastaisesti, kuten syyttäjä katsoo. Hän kertoi luottaneensa komentoketjun toimintaan ja kertoi valvonnan kuuluvan laitoksen omalle laillisuusvalvonnalle.

Aapio joutui umpikujaan Pasilan miehen puhelinten kanssa.

Aapion oma asianajaja Kari Jaatinen tenttasi häntä myös siitä, kun keskusrikospoliisi yritti selvittää, kuka oli niin sanottu Pasilan mies. Hovioikeudessa ratkottavana olevan niin sanotun huumetynnyrijutun syyttäjän mukaan Jari Aarnio oli Pasilan mies, joka masinoi prepaid-liittymillä Suomeen satojen kilojen huumelähetykset. Aarnio on kiistänyt tämän.

Pasilan miehen puhelimien käyttäjiä etsi keskusrikospoliisi, joka myös kysyi asiaa Helsingin poliisista.

Aapion mukaan hän pyrki selvittämään asiaa myös Helsingin laitoksella, mutta se oli vaikeaa. Hän totesi, ettei tässä yhteydessä havainnut epäasiallista yhteydenpitoa rikollisiin.

STT–OLLI-PEKKA PAAJANEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat