Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Syyttäjä vaatii neljälle tuomiota murhasta – surmatyö tapahtui moottoripyöräkerhon tiloissa

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Lahden Voimakadun murhajutun käsittely on alkanut Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Syyttäjä vaatii neljälle miehelle tuomiota murhasta joulukuussa moottoripyöräkerho Blue Cross Vikingsin tiloissa. Syyttäjän mukaan uhri oli kerhon jäsen.

Syyttäjän mukaan tapaamiseen kerhon tiloihin saapuneet syytetyt olivat varautuneet käyttämään väkivaltaa. Heillä oli syyttäjän mukaan mukanaan käsiaseita ja teräase.

Moottoripyöräkerholaisilla puolestaan oli muun muassa ase ja kirves, syyttäjä sanoo. Kaikkiaan paikalla oli uhrin lisäksi kymmenen ihmistä.

Aluesyyttäjä Anne Åstedtin mukaan paikalle saapuneista syytetyistä yhdellä oli selvitettävää uhrin, 44-vuotiaan miehen kanssa. Syytetty oli pyytänyt uhria selvittämään erästä asiaa puolestaan, mutta tämä ei ollut onnistunut.

Tilanne kärjistyi ampumavälikohtaukseksi, jossa 44-vuotias kuoli. Hänessä oli myös muita väkivallan jälkiä, mutta kuolema oli seurausta ampumavammasta. Haastehakemuksen mukaan uhri ampui tilanteessa ensimmäisen laukauksen.

”Miesten varautuminen osoitti vakaata harkintaa.”

Syyte nousi murhasta, koska syyttäjän mukaan miesten varautuminen osoitti vakaata harkintaa. Syyttäjän mukaan syytetyt olivat myös jättäneet puhelimensa pois matkasta.

-  He ovat pitäneet varsin todennäköisenä joutuvansa surmaamaan [uhrin], syyttäjä toteaa haastehakemuksessaan.

Blue Cross Vikings, jonka tiloissa välikohtaus tapahtui, ei poliisin mukaan ole järjestäytynyt rikollisryhmä. Syytetyistä yksi on oikeudelle antamassaan kirjallisessa ennakkovastauksessa myöntänyt olleensa tapahtuma-aikaan Helvetin enkeleiden jäsen. Muut syytetyt ovat kiistäneet kuuluvansa ryhmään.

Syyttäjä aikoo oikeudenkäynnissä esittää todistelua syytettyjen mahdollisista rooleista Helvetin enkeleissä sekä siitä, miten ryhmä saattoi liittyä tapahtuneeseen.

Syytetyt kertoivat yrittäneensä puolustaa itseään ja tovereitaan.

Kaikki syytetyt kiistävät murhasyytteen. Kaksi on tunnustanut käyttäneensä ampuma-aseita ja ampuneensa kohti uhria, mutta heidän mukaansa kyse oli hätävarjelusta.

Syytettyjen perustelu hätävarjelulle oli, että heidän mukaansa uhri aloitti ampumisen ja käyttäytyi väkivaltaisesti tapaamisessa. Syytettyjen mukaan asian selvittely kärjistyi ja seurasi väkivaltainen tappelu.

Syytetyt kertoivat yrittäneensä puolustaa itseään ja tovereitaan. Myös yksi nelikosta sai tilanteessa verta vuotavia haavoja. Tappelun aikana uhri ampui myös yhtä Blue Cross Vikingsin jäsentä, syyttäjän käsityksen mukaan vahingossa.

Tappelu kesti joitain minuutteja. Lopulta Blue Cross Vikingsin presidentti soitti kello 17:n jälkeen hätäkeskukseen. Tuolloin tapaamisen alkamisesta oli kulunut noin tunti.

Paikalle tullut ensihoidon yksikkö totesi uhrin kuolleeksi. Tätä ennen syytetyt olivat poistuneet autolla, ja ainakin yksi ampujista vei syyttäjän mukaan aseen mukanaan.

Oikeudenkäynti jatkuu kesäkuun alkuun. Oikeuden on määrä antaa ratkaisunsa kesäkuussa.

Uutista päivitetty

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE