Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Taas alkoi vääntö työelämän vitsauksesta: “Kysyin työministeriltä, ei vastannut”

Eduskunta on aloittanut vaalikautensa lähetekeskustelulla yhdestä työelämän vitsauksesta, nollatuntisopimuksista.

Kansanedustaja, ex-työministeri Tarja Filatov (sd.) kysyi alkajaisiksi työministeri Jari Lindströmiltä (sin.), poistaako laki nollatuntisopimuksista tilanteet, joissa työntekijällä on työpaikka, mutta ei viikkoihin työtunteja.

– Ei vastannut. Ei taida poistua, Filatov tviittaa.

Hän muistuttaa, että nollasopimukset aiheuttavat taloudellista epävarmuutta. Ne myös antavat työnantajalle mahdollisuuden kiertää työntekijän suojaksi tarkoitettuja säännöksiä.

– Nollasopimukset ovat käytännössä työsuhteita ilman työsuhdeturvaa.

Filatov pahoin pelkää, että tänäänkin annettavien hallitusten esitysten jälkeen avoimeksi jää paljon asioita. Esimerkiksi se, millaisissa tapauksissa nollatuntisopimusta ei voida hyväksyä.

– Muutosten jälkeenkin nollatuntityötä tekevä jää yhä työelämässä yksin ja eriarvoiseen asemaan.

Lisää aiheesta

SDP vaatii, että työelämän peruspelisääntöjen on koskettava kaikkia työntekijöitä ja kaikkea työtä, myös 0-tuntisopimuksia.

– Ei voi olla olemassa työsuhteen muotoa, jota ei tunneta lainsäädännössä. Lisäksi selkeämpää lainsäädäntöä ei tarvita reiluja työnantajia varten, vaan niitä, jotka yrittävät laistaa työnantajan velvoitteitaan nollasopimuksi, Filatov painottaa.

SDP:n malli tuo työvuoroihin ennakoitavuutta.

Tarja Filatovin mukaan SDP:n malli ei lähde kieltämään työajan vaihtelua, jos se on kausivaihtelujen tai kysyntävaihtelujen vuoksi välttämätöntä.

– Sen sijaan mallimme tarkoitus on tuoda työntekijälle arjen turvaa puuttumalla ilmeisiin väärinkäytöksiin työsuhteissa.

SDP:n malli tuo työvuoroihin ennakoitavuutta. Se turvaa palkanmaksun sairausajalta ja vanhempainvapailta sekä työttömyysturvan silloinkin, kun työtunnit loppuvat tai ovat vähäisiä.

– Me edellytämme, että työsopimukseen kirjataan todellinen työaika. Työajan vaihteluväliä ei saa käyttää työntekijän irtisanomis-, lomauttamis-, tai osa-aikaistamissuojan kiertämiseen.

Filatovin mukaan SDP haluaa myös yhteistoimintalain muutosta. Työnantajan pitää seurata niiden työntekijöiden määrää ja työsuhteiden perusteita, joilla on vaihteleva työaika. Työnantajan pitää myös selvittää kahdesti vuodessa, minkä verran vaihtelevan työajan työntekijöitä on ja millä perusteella.

– Näin voidaan arvioida, onko työpaikalla oikeasti tarve osa-aikaisuuteen. Näin voidaan myös estää ettei työpaikalle synny reserviä, jolle annetaan tyhjiä työllistymislupauksia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE