Politiikka

”Taas esitys, joka olisi järkevintä laittaa juhannuskokkoon” – Ay-liitto kysyy: Haluaako hallitus tuhota Postin?

Kari Hulkko
Kari Hulkko

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU tyrmää hallituksen suunnitelmat heikentää jo ennestään onnetonta postilakia. Liikenne- ja viestintäministeriö esittää postilakiin muutosta, jonka mukaan Postin pitäisi luovuttaa keskeinen infra ja liikesalaisuudet kilpailijoiden käyttöön.

Näitä olennaisia tietoja olisivat tiedot jakelureiteistä, postilokeroiden, postilaatikoiden ja rakennusten sijainnista, pihateistä sekä tiedot postinumeroalueiden rajoista ja tiedot siitä, mitkä rakennukset, taloudet ja postilaatikot kuuluvat tiettyyn postinumeroon.

Tiedot, tukipalvelut, käyttöehdot, ohjelmistot, lisenssit ja muut tarvittavat palvelut olisi luovutettava yleisesti käytetyssä muodossa koneluettavan rajapinnan kautta kohtuullisin ehdoin. PAU:n mielestä tämä tarkoittaisi käytännössä liikesalaisuuksien luovuttamista lähes ilmaiseksi kilpailijoiden käyttöön.

”Palvelut heikkenisivät ja ne jäisivät näivettyvän Postin kontolle.”

– Tämähän olisi sama asia, jos S-ryhmän pitäisi luovuttaa asiakasrekisteri ja liikesalaisuudet Keskon käyttöön, PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen vertaa.

Hänen mukaansa viimeisen kolmen vuoden aikana on käynyt selväksi, että nykyinen hallitus haluaa tuhota valtion omistamat yritykset ja siirtää niiden tehtävät yksityisille yrityksille.

– Taas on kirjoitettu esitys, joka olisi järkevintä laittaa mieluummin juhannuskokkoon kuin jatkovalmisteluun, Nieminen puuskahtaa.

PAU pelkää paitsi asiakkaiden tietoturvallisuuden myös yleensä Postin tulevaisuuden ja sen työpaikkojen vaarantuvan. Liitto muistuttaa, että Posti on tulouttanut viimeisen kahden vuoden aikana valtiolle osinkoina 100 miljoonaa euroa. PAU kysyy, mitä järkeä valtiolla on heikentää omistamansa yhtiön markkina-asemaa ja samalla vaarantaa postilaisten työpaikkoja.

– Yksityisiä toimijoita, joita esitys suosii, tuskin kiinnostavat harvaanasuttujen alueiden postipalvelut. Palvelut heikkenisivät ja ne jäisivät näivettyvän Postin kontolle, Nieminen varoittaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat