Turva – Hymy
Tyomies

Taas käänne: miten käy kärynneen urheilutähden olympiahaaveen?

Kuva: Lehtikuva

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on päättänyt valittaa norjalaishiihtäjä Therese Johaugin dopingtuomiosta urheilun vetoomustuomioistuimeen CASiin.

Johaug sai helmikuussa Norjan keskusurheilujärjestöltä 13 kuukauden kilpailukiellon. FIS katsoo pannan olevan liian kevyt, sillä Johaugin näytteestä löytyi anabolista steroidia, mikä tietää tavallisesti kahden vuoden kilpailukieltoa.

Nyt voimassa oleva kilpailukielto mahdollistaisi Johaugin osallistumisen ensi talven Pyeongchangin olympiakisoihin. Jos tuomio kuitenkin pitenee, Johaug on vaarassa menettää olympiakauden.

Johaug antoi positiivisen dopingnäytteen syyskuussa. Hän kertoi saaneensa steroidia elimistöönsä huulirasvasta, jota käytti korkean paikan leirillä Italian Livignossa. Norjan keskusurheilujärjestö katsoi, ettei Johaug käyttänyt dopingia tahallisesti. Ilmoittaessaan valituksestaan tiistaina FIS huomautti, että Johaugin olisi täytynyt lukea lääkepakkauksen dopingvaroitus.

– FIS:n dopingpaneeli katsoo, että nyt annettu rangaistus on kohtuullisten seuraamusten kevyemmästä päästä, FIS sanoi tiedotteessaan.

Norjan antidopingkomitea esitti Johaugille alun perin 14 kuukauden pannaa. Keskusurheilujärjestön tuomiovaliokunta päätyi lopulta 13 kuukauden kilpailukieltoon. Johaug kertoi pitävänsä kilpailukieltoa ankarana, mutta päätti olla valittamatta siitä voidakseen jättää asian taakseen ja keskittyä harjoitteluun.

Norjalaisen pannan lasketaan alkavan lokakuun 18. päivästä, joten hän saisi kilpailla taas 18. marraskuuta lähtien.

FIS:n lisäksi myös maailman antidopingneuvosto Wadalla on mahdollisuus valittaa Johaugin tuomiosta. Wada ei ole vielä kertonut päätöstään.

Johaug, 28, on voittanut urallaan seitsemän maailmanmestaruutta, joista seitsemän henkilökohtaisia. Hänellä on myös olympiakulta viestistä.

AVAINSANAT

Ihmemies-Markkanen taas vauhdissa: teki NBA:n historiaa

Kuva: Lehtikuva

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen Chicago Bulls on voittanut Miami Heatin. Kotikentällä pelannut Bulls nujersi Heatin pistein 119–111.

Markkanen sai peliaikaa reilut 30 minuuttia. Pisteitä suomalaispelaajalle kertyi 17, ja hän nappasi yhdeksän levypalloa.

Chicago Bulls kertoo Twitterissä, että Markkanen rikkoi ottelun aikana myös ennätyksen. Hän teki sadannen kolmen pisteen heittonsa nopeammin kuin kukaan muu pelaaja NBA:n historiassa. Ennätys syntyi Markkasen 41. ottelussa.

Aiemmin ennätystä piti hallussaan Damian Lillard, joka heitti sadannen kolmosensa 44. ottelussaan, Bulls kertoo.

17. voittonsa ottaneen Bullsin paras pistemies oli yön ottelussa Justin Holiday, joka nakutti 25 pistettä. Tällä kaudella 25 ottelua voittaneen Heatin parhaimmat pisteet teki Goran Dragic, joka keräsi joukkueelleen 22 pistettä.

Markkanen väänsi 19 pistettä Bullsin kaataessa Detroitin

Kuva: Lehtikuva-AFP
Chigagon paras pistemies Lauri Markkanen nakutti 19 pistettä, kahmi neljä levypalloa ja antoi yhden koriin johtavan syötön. Oikealla Detroit Pinstonsin Tobias Harris.

Lauri Markkanen jatkoi vahvaa NBA-tulokaskauttaan heittämällä 19 pistettä, kun Chicago Bulls voitti Detroit Pistonsin 107–105. Ottelun seuratuin pelaaja oli kuitenkin takamies Zach LaVine, joka debytoi Bullsin paidassa kuntoutettuaan lähes vuoden ajan polvensa eturistisidettä.

LaVine tuli Markkasen ja pelinjohtaja Kris Dunnin tavoin Chicagoon viime kesän pelaajakaupassa Minnesotan kanssa. Hänen ensimmäinen heittonsa Bullsin paidassa oli kolmonen, joka putosi sisään 37 sekunnin pelin jälkeen.

– Hän on erittäin sulava pelaaja, ja hänellä on paljon itseluottamusta, että hän heti ensimmäisenä heittonaan otti kolmosen, Bullsin valmentaja Fred Hoiberg kehui ESPN:lle.

LaVine heitti 14 pistettä 19 minuutissa ja istui vaihdossa koko viimeisen neljänneksen. Hoiberg kertoi, että lähitulevaisuudessa LaVinen peliminuutit pidetään korkeintaan parissakymmenessä ottelua kohti.

– Tämä kertoo, että hän oli varmasti odottanut malttamattomana tätä hetkeä, että pääsee taas kentälle. Mielestäni hän pelasi erittäin tehokkaasti. Hän otti hyviä heittoja, pelasi omissa rajoissaan ja teki hyviä valintoja, kun häntä tuplattiin. Todella hyvä ensimmäinen peli, Hoiberg sanoi.

Ottelun seuratuin pelaaja oli kuitenkin Chicagon takamies Zach LaVine.

LaVine, 22, kuuluu NBA.n näyttävimpiin hyökkäyspelaajiin, ja hänen ansioluettelossaan on myös kaksi NBA:n tähdistöpelin donkkikisan voittoa.

LaVine teki viime kaudella Minnesotassa 18,9 pistettä ottelua kohti ennen kuin hänen kautensa katkesi 3. helmikuuta eturistisiteen katkeamiseen ottelussa Detroit Pistonsia vastaan. LaVine luuli aluksi polvensa yliojentuneen ja pelasi katkenneella eturistisiteellä vielä kuusi minuuttia ennen kuin tuli vaihtoon.

– Tuntui todella hyvältä. En ole saanut kokea pelaamisen tunnetta pitkään aikaan, LaVine sanoi pelin jälkeen.

LaVine upotti yhdeksästä pelitilanneheitostaan viisi ja neljästä kolmosestaan kolme.

– Se on kuin polkupyörällä ajamista. Aluksi se voi olla hiukan horjuvaa, mutta kohta menen jo suoraan ja kovempaa peli peliltä, LaVine sanoi Chicago Tribunelle.

Lauri Markkanen oli Pistonsia vastaan Chicagon paras pistemies 19 pisteellään. Viidestätoista heitostaan Markkanen sai sisään seitsemän, ja seitsemästä kolmosesta upposi neljä.

Markkasen hyppyheitto päätyrajalta vei Bullsin 106–105-johtoon runsas minuutti ennen loppua. Ottelun viimeisen pisteen heitti Dunn vapaaheittoviivalta. Pistonsilla oli vielä viimeisellä sekunnilla mahdollisuus tasoittaa peli, mutta Reggie Bullock nosti pallon ohi.

Tammikuussa pelaamissaan seitsemässä ottelussa Markkanen on upottanut kolmosensa 51-prosenttisesti.

Raiko Häyrinen–STT

AVAINSANAT

Tämä mies pelasi saman päivän aikana jääkiekon, koripallon ja käsipallon pääsarjapelit

Eihän tässä tarvitse mennä kovinkaan kauas taaksepäin kun urheilussa, varsinkin palloiluissa, esiintyi pelaajia, jotka olivat mestaruussarjatasolla ns. kahden herran palvelijoita.

Kaikkein lahjakkaimmat urheilijatyypit rymistelivät useilla eri palloilumuotojen ylimmillä sarjatasoilla, parhaimmat olivat vieläpä useamman lajin maajoukkuepelaajia.

Mutta ajat ovat muuttuneet; kilpailu tullut kovemmaksi, sarjaottelujen määrät moninkertaistuneet, harjoittelu muuttunut ammattimaisemmaksi. Aika ei vain enää yksinkertaisesti riitä useamman herran palvelemiseksi.

Niinpä tässä tulikin mieleen kuinka esimerkiksi 1960-luvulla saattoi Jaakko Manssila olla jopa neljässä eri palloilumuodossa SM-sarjapelaaja. Kaiken huippuna vielä se, että kerrankin Jaska pelasi kolme mestaruussarjapeliä (koris, käsis ja lätkä) saman päivän aikana! Neljäs Jaskan laji pääsarjatasolla oli futis.

Pajulahdesta liikunnanohjaajaksi valmistunut urakkamies, monitaituri on asunut viime vuodet Virossa.

Eihän tässä voi sivuuttaa Kalevi ”Kallari” Ihalaistakaan, hän oli niin ikään samanaikaisesti neljän palloilulajin aktiivi, koriksessa ja lätkässä maajoukkueessakin, pesiksessä Itä-Länsi –hai ja käsiksessäkin pääsarjatasoa. Kontaktilajien loputtua tuli ohjelmaan vielä keilailu ja siinäkin mies oli lajin maestro, peräti maailmanmestari.

Kolmen eri palloilun huipputasolla ovat esiintyneet muun muassa Pentti ”Kiukki” Katainen ja Kari ”Lokari” Lehtolainen, joilla heilläkin siis riitti kiireitä ympäri vuoden.

Yllättävän moni jalkapalloilun maajoukkuepelaaja on myös esiintynyt koripalloparketilla.

Paljon kahden herran palvelijoita on ollut aikanaan luonnostaan jalka- ja jääpallossa, koska lajit sijoittuivat olennaisesti eri vuodenaikoihin ennen halli- ja tekojääratakausia. Sisäpalloilujen alkuaikoina, lähinnä kori- ja käsipalloilussa, oli paljon myös sellaisia sporttareita, jotka esiintyivät molempien lajien pääsarjoissa sekä maajoukkueisssa.

Yllättävimmät kahden herran palvelijat takavuosina olivat kuitenkin niinkin vastakkaisista lajeista kuin koripallo ja amerikkalainen jalkapallo. Niissä molemmissa kun Lars Ekström sekä Kimmo Lievonen olivat eliittipelaajia ja Lievonen vielä jopa jenkkifutiksen Euroopan mestari.

Erikoista muuten on sekin, että yllättävän moni jalkapalloilun maajoukkuepelaaja on myös esiintynyt koripalloparketilla. Homman aloitti 8-kertainen koriksen Suomen mestari Olavi Lahtinen 50-luvulla. Hänhän pelasi aikanaan 28 jalkapallo- ja 9 koripallomaaottelua.

Lahtisen jäljillä ovat sitten saapastelleet jalkapallon maajoukkuemiehistä koriksen pääsarjassa ainakin Mauno Rintanen, Matti Paatelainen, Kai Haaskivi, Kimmo Tarkkio ja edellä mainittu Kari Lehtolainen.

Palloilulajien idean sisäistäminen on luonnollisesti luonut mahdollisuudet huipulla pelaamiseen useammassa lajissa. Nykyisellään tämä huippu-urheilushow on sen verran raadollista, ettei vastaavia sankaritarinoita enää niin vain synnykään.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Markkanen heitti uuden ennätyksensä NBA:ssa – Viimeisteli voiton vapaaheittoviivalta

Kuva: Elsa / Getty Images / AFP
Lauri Markkanen on jälleen tositoimissa.

Koripallon NBA:ssa Chicago Bullsin suomalaispelaaja Lauri Markkanen on tehnyt uuden piste-ennätyksensä NBA:ssa. Markkanen teki 33 pistettä Chicago Bullsin kaataessa New York Knicksin pistein 122–119 toisen jatkoajan jälkeen. Markkanen viimeisteli voiton vapaaheittoviivalta.

Reilut 46 minuuttia pelannut Markkanen oli myös joukkueensa paras pistemies.

Lisäksi Markkanen kahmi kymmenen levypalloa eli hän ylsi tupla-tuplaan. Koriin johtaneita syöttöjä suomalaistulokkaalle kirjattiin yksi.

Tulokaskauttaan NBA:ssa pelaava Markkanen paransi pisteellä aikaisempaa piste-ennätystään. Markkanen heitti 32 pistettä vuodenvaihteessa pelatussa Chicagon ja Indianan kamppailussa.

STT, New York

Perparim Hetemaj lopettaa A-maajoukkueessa

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Perparim Hetemaj lopettaa uransa miesten jalkapallomaajoukkueessa. Hetemaj kertoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä miettineensä päätöstä pitkään.

– Kroppa ei ehdi palautua kunnolla maajoukkuepelien jälkeen, Hetemaj sanoi.

31-vuotias Hetemaj debytoi miesten maajoukkueessa helmikuussa 2009. Maajoukkueen pitkäaikaisiin avainpelaajiin kuulunut Hetemaj pelasi 49 maaottelua ja teki niissä neljä maalia.

Jalkapallomaajoukkue menetti hiljattain toisenkin pitkäaikaisen runkopelaajan, kun kapteeni Niklas Moisander ilmoitti lopettavansa maajoukkueessa.

Kosovossa syntynyt Hetemaj on HJK:n kasvatti. Hän nousi seuran edustusjoukkueeseen 18-vuotiaana ja siirtyi kahden kauden jälkeen Ateenaan AEK:hon. Hetemaj debytoi pian Mestarien liigassa, mutta jäi vähäiselle peliajalle Ateenassa sekä Hollannin Twentessä.

Hetemaj löysi kuitenkin mieluisan roolin Italiasta, mihin hän siirtyi 2010 aluksi Bresciaan. 2011 lähtien Hetemaj on edustanut Chievo Veronaa.