Taas yksi republikaanisenaattori haukkui Trumpin pystyyn: ”Ilmiselvä piittaamattomuus totuudesta… ei pitäisi pitää normaalina”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on jälleen saanut ankaraa kritiikkiä puolueensa senaattorilta. Republikaanisenaattori Jeff Flake (kuvassa) ilmoitti tiistaina, ettei hän pyri jatkokaudelle ja samalla arvosteli presidenttiä kovin sanoin.

Senaatissa pitämässään 17 minuuttia kestäneessä puheessaan Flake muun muassa arvosteli Trumpin johtamis- ja toimintatapoja. Arizonalainen senaattori Flake, 54, on ollut senaatissa vuodesta 2013 lähtien.

– Henkilökohtaiset hyökkäykset, uhkaukset periaatteita, vapautta ja instituutioita vastaan, ilmiselvä piittaamattomuus totuudesta ja soveliaisuudesta, provokaatio mitä pienimmistä syistä… mitään näistä tyrmistyttävistä politiikkamme nykyisistä piirteistä ei pitäisi koskaan pitää normaalina, Flake muun muassa sanoi puheessaan.

Flake arvosteli Trumpia myös presidentin holtittomasta tviittailusta. Lisäksi hän kritisoi republikaanikollegoitaan, jotka ovat pysyneet hiljaa presidentin halveksiessa erilaisia käytäntöjä.

– Politiikka voi saada meidät hiljaiseksi silloin, kun meidän pitäisi puhua. Hiljaisuus voi olla sama kuin osasyyllisyys, Flake sanoi.

– Minulla on lapsia ja lapsenlapsia, joille olen vastuussa… en aio olla osasyyllinen tai hiljaa. Ilmoitan, että jätän senaatin kauteni päättyessä tammikuussa 2019, Flake sanoi.

BBC:n mukaan Trump on aiemmin kutsunut Flakea ”myrkylliseksi”. Trump on myös arvostellut Flakea heikoksi ja tehottomaksi.

Hän tietää hyvin, että siitä on poliittinen hinta maksettavana.

Trumpia on julkisesti arvostellut kovin sanoin aiemmin myös republikaanisenaattori Bob Corker. Tennesseetä edustava Corker on muun muassa kuvaillut Valkoista taloa aikuisten päiväkodiksi. Corker on myös kuvaillut Trumpia täysin epärehelliseksi johtajaksi joka heikentää maata.

Trump puolestaan hyökkäsi Corkeria vastaan Twitterissä ja muun muassa kritisoi senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana toimivaa Corkeria huonosta Iranin ydinsopimuksesta. Trump sanoi myös, että Corker olisi ”kerjännyt” Trumpia tukemaan hänen uudelleenvalintaansa Tennesseessä.

Flaken tavoin myöskään Corker ei hae jatkokaudelle ensi vuonna.

Heti Flaken tiistaina pitämän kohahduttaneen puheen jälkeen republikaanisenaattori John McCain ylisti Flakea.

– Olen nähnyt Flaken puolustavan sitä mihin hän uskoo. Hän tietää hyvin, että siitä on poliittinen hinta maksettavana, McCain sanoi.

Flaken ja Corkerin lisäksi muun muassa McCain on yksi kriittinen republikaaniääni Trumpin politiikassa. McCain on muun muassa vastustanut republikaanien lakiesityksiä, joilla on pyritty korvaamaan niin kutsuttu terveydenhuoltojärjestelmä Obamacare. Terveydenhuoltoa korvaavia lakiesityksiä on vastustanut myös muun muassa republikaanisenaattori Susan Collins.

Rasistinaisystävä koitui puoluejohtajan turmioksi: saldoksi yhteensä kolme eroa

Britannian itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja meni lauantaina jälleen vaihtoon. Puoluekokousväki äänesti äänin 867–500 Henry Boltonin eron puolesta.

Britannian EU-jäsenyyttä ja maahanmuuttoa vastustavan Ukipin huipulla on viime ajat ollut tuulista. Bolton oli neljäs puoluejohtaja runsaan puolentoista vuoden aikana. Hän ehti johtaa Ukipia vain puolisen vuotta.

Boltonin kohtaloksi koituivat kohuero sekä uuden tyttöystävän rasistiset kommentit. Vuoden lopulla Bolton jätti vaimonsa itseään puolta nuoremman puolueaktiivin takia. Romanssi päättyi kuitenkin lyhyeen, kun viime kuussa julkisuuteen tuli tyttöystävän kirjoittamia rasistisia viestejä, jotka koskivat muun muassa prinssi Harryn kihlattua Meghan Marklea.

Ukipin on valittava uusi johtaja 90 päivän kuluessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Höpinää! Ulkoministeri tyrmää sekaantumissyytökset tylysti

Kuva: AFP PHOTO Kirill Kudryavtsev

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuittaa Yhdysvaltain syytökset vaaleihin sekaantumisesta höpinänä. Hän sanoi Münchenin turvallisuuskokouksessa, ettei Yhdysvallat ole esittänyt mitään todisteita.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti eilen syytteet kolmeatoista venäläistä vastaan yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Lisäksi syytteen sai kolme venäläistä organisaatiota.

Muellerin mukaan ryhmää johti presidentti Vladimir Putinin läheinen liittolainen Jevgeni Prigozhin. Ryhmä toimi lähinnä Pietarin niin sanotulta trollitehtaalta käsin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

May: Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä

Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Theresa Mayn mukaan Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä Britannian EU-eron jälkeen.

Münchenin turvallisuuskokouksessa puhunut May haluaa osapuolten välille sopimuksen, joka säilyttäisi molemmille hyödyllisiä nykykäytäntöjä muun muassa tietojenvaihdossa sekä poliisi- ja puolustusmateriaaliyhteistyössä

May vakuutti puheessaan Britannian olevan brexitin jälkeen yhtä sitoutunut Euroopan turvallisuuteen kuin ennen. Vihjailut toisesta brexit-kansanäänestyksestä ja Britannian EU-eron perumisesta hän kuitenkin päättäväisesti tyrmäsi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kreikalle hyviä uutisia: Fitch nosti luottoluokitusta – tulevaisuudennäkymät myönteiset

Kuva: Lehtikuva

Luottoluokittaja Fitch on nostanut Kreikan valtionvelan luottoluokitusta. Päätöstä perustellaan ylijäämäisillä budjeteilla, vakautuneella poliittisella tilanteella sekä talouskasvulla.

Fitch nosti Kreikan luottoluokitusta tasolle B. Aiemmin luokitus oli tasolla B-. Luokittajan mukaan Kreikan tulevaisuudennäkymät ovat myönteiset.

Fitch sanoi lausunnossaan Kreikan bkt:n nousseen kolmena perättäisenä vuosineljänneksenä ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) nosti omaa Kreikkaa koskevaa luokitustaan jo tammikuun lopulla. S&P ennustaa Kreikan talouden kasvavan kahdella prosentilla tänä vuonna.

Parannusta Kreikan tilanteeseen tuo myös elokuuhun jatkuva euroalueen tukiohjelma.

Keskustelua aiheesta

FBI jätti tutkimatta kouluampujasta tulleen vihjeen – johtajaa vaaditaan tilille kohtalokkaasta virheestä

Yhdysvalloissa paine liittovaltion poliisia FBI:tä kohtaan kasvaa Floridan kouluampumisen takia. New York Timesin mukaan Floridan republikaanikuvernööri Rick Scott vaatii FBI:n johtajaa eroamaan ja osavaltion republikaanisenaattori Marco Rubio on pyytänyt kongressia tutkimaan tapauksen.

FBI on myöntänyt tehneensä virheen, koska kouluampujan vaarallisuudesta oli tullut vihje eikä sitä ollut tutkittu. Ampumisessa kuoli 17 ihmistä keskiviikkona.

Keskustelua aiheesta