Taas yksi republikaanisenaattori haukkui Trumpin pystyyn: ”Ilmiselvä piittaamattomuus totuudesta… ei pitäisi pitää normaalina”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on jälleen saanut ankaraa kritiikkiä puolueensa senaattorilta. Republikaanisenaattori Jeff Flake (kuvassa) ilmoitti tiistaina, ettei hän pyri jatkokaudelle ja samalla arvosteli presidenttiä kovin sanoin.

Senaatissa pitämässään 17 minuuttia kestäneessä puheessaan Flake muun muassa arvosteli Trumpin johtamis- ja toimintatapoja. Arizonalainen senaattori Flake, 54, on ollut senaatissa vuodesta 2013 lähtien.

– Henkilökohtaiset hyökkäykset, uhkaukset periaatteita, vapautta ja instituutioita vastaan, ilmiselvä piittaamattomuus totuudesta ja soveliaisuudesta, provokaatio mitä pienimmistä syistä… mitään näistä tyrmistyttävistä politiikkamme nykyisistä piirteistä ei pitäisi koskaan pitää normaalina, Flake muun muassa sanoi puheessaan.

Flake arvosteli Trumpia myös presidentin holtittomasta tviittailusta. Lisäksi hän kritisoi republikaanikollegoitaan, jotka ovat pysyneet hiljaa presidentin halveksiessa erilaisia käytäntöjä.

– Politiikka voi saada meidät hiljaiseksi silloin, kun meidän pitäisi puhua. Hiljaisuus voi olla sama kuin osasyyllisyys, Flake sanoi.

– Minulla on lapsia ja lapsenlapsia, joille olen vastuussa… en aio olla osasyyllinen tai hiljaa. Ilmoitan, että jätän senaatin kauteni päättyessä tammikuussa 2019, Flake sanoi.

BBC:n mukaan Trump on aiemmin kutsunut Flakea ”myrkylliseksi”. Trump on myös arvostellut Flakea heikoksi ja tehottomaksi.

Hän tietää hyvin, että siitä on poliittinen hinta maksettavana.

Trumpia on julkisesti arvostellut kovin sanoin aiemmin myös republikaanisenaattori Bob Corker. Tennesseetä edustava Corker on muun muassa kuvaillut Valkoista taloa aikuisten päiväkodiksi. Corker on myös kuvaillut Trumpia täysin epärehelliseksi johtajaksi joka heikentää maata.

Trump puolestaan hyökkäsi Corkeria vastaan Twitterissä ja muun muassa kritisoi senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana toimivaa Corkeria huonosta Iranin ydinsopimuksesta. Trump sanoi myös, että Corker olisi ”kerjännyt” Trumpia tukemaan hänen uudelleenvalintaansa Tennesseessä.

Flaken tavoin myöskään Corker ei hae jatkokaudelle ensi vuonna.

Heti Flaken tiistaina pitämän kohahduttaneen puheen jälkeen republikaanisenaattori John McCain ylisti Flakea.

– Olen nähnyt Flaken puolustavan sitä mihin hän uskoo. Hän tietää hyvin, että siitä on poliittinen hinta maksettavana, McCain sanoi.

Flaken ja Corkerin lisäksi muun muassa McCain on yksi kriittinen republikaaniääni Trumpin politiikassa. McCain on muun muassa vastustanut republikaanien lakiesityksiä, joilla on pyritty korvaamaan niin kutsuttu terveydenhuoltojärjestelmä Obamacare. Terveydenhuoltoa korvaavia lakiesityksiä on vastustanut myös muun muassa republikaanisenaattori Susan Collins.

Nyt se tuli: Robert Mugabe eroaa virastaan

Kuva: Lehtikuva-AFP

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe eroaa virastaan, ilmoittaa maan parlamentin puhemies.

Eroilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun maan parlamentti oli aloittanut keskustelun presidentin viraltapanosta.

Maan armeija pani Mugaben kotiarestiin viime viikolla. Mugaben syrjäyttämä varapresidentti Emmerson Mnangagwa oli kehottanut Mugabea eroamaan.

AVAINSANAT

”Minulle hän on jo kuollut” – Bosnian teurastaja pakoili oikeutta 16 vuotta, nyt hänen kotinsa on 15 neliön selli

Kuva: Lehtikuva

Oikeus voi toteutua hitaasti mutta sen käsi on pitkä. Keskiviikkona Haagissa YK:n Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimen (ICTY) eteen astuu Bosnian serbijoukkoja vuosien 1992–95 sodassa komentanut Ratko Mladic syytettynä kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Terveysongelmista kärsivä 74-vuotias serbivanhus on kalpea muisto yli kahden vuosikymmenen takaisesta tiukkailmeisestä upseerista. Ulkonäön ei pidä kuitenkaan antaa hämätä, sillä ”Bosnian teurastajan” syntilista on pitkä. Hänen nimensä tullaan aina yhdistämään Srebrenicaan – pahimpaan verilöylyyn Euroopassa toisen maailmasodan jälkeen.

En tajunnut, että ihmiset voivat valehdella niin paljon.

Serbikomentajan käytös oli irvokasta vain hetki ennen tuhansien muslimimiesten ja -poikien ampumista kesällä 1995.

– Mladic sanoi: Ette menetä hiustakaan päästänne. Minä uskoin sen. En tajunnut, että ihmiset voivat valehdella niin paljon, muistelee yhtenä harvoista eloon jäänyt Sadik Selimovic verkkosivusto Balkan Insightille.

Syyttäjien mukaan Mladic oli tärkeässä roolissa myös Sarajevon 44 kuukautta jatkuneessa piirityksessä, jonka aikana serbijoukot terrorisoivat tulituksellaan kaupungin siviiliväestöä.

Mladicin keskeisestä roolista kertoo se, että vaikka hän saa ICTY:ssä tuomionsa viimeisenä, oli hän vuonna 1995 yksi ensimmäisiä syytteeseen asetettuja. Mladicin ohella syytteen sai tuolloin hänen poliittinen aisaparinsa, Bosnian serbijohtaja Radovan Karadzic.

Karadzic jäi kiinni 2008 ja tuomittiin viime vuonna 40 vuodeksi vankeuteen. Hän on valittanut tuomiosta.

Mladic onnistui pakoilemaan oikeutta 16 vuotta. Hänen pidätettiin serkkunsa talosta Bosniassa vasta vuonna 2011, minkä jälkeen entisen serbikomentajan koti on ollut 15 neliön selli Hollannissa.

Syyttäjä Serge Brammertzin mukaan kaksikon saaminen oikeuden eteen oli välttämätöntä ennen kuin ICTY lopettaa työnsä tämän vuoden lopussa

– Tuomioistuimen sulkeminen ilman Karadzicin ja Mladicin tuomitsemista olisi jättänyt ikuisiksi ajoiksi hyvin synkän luvun sen historiaan, Brammertz sanoi AFP:n haastattelussa.

Minulle hän on jo kuollut.

Monet Mladicin uhrien omaiset saapuvat keskiviikkona Haagiin todistamaan tämän tuomitsemista. Brammertzin mielestä oikeudessa vainoojansa silmästä silmään kohdanneet ja näiden rikosista todistaneet eloonjääneet ovat Balkanin verenvuodatuksen todelliset sankarit.

– He antoivat minulle ja ryhmälleni voimia tehdä työtä, koska he muistuttivat meitä aina uudelleen siitä, mitä varten tämä tuomioistuin on ylipäänsä perustettu, Brammertz sanoo.

Syyttäjän tavoin omaiset toivovat Mladicille ankarinta mahdollista tuomiota eli elinkautista. Puolustus taas pelkää Mladicin terveyden pettävän hetkenä minä hyvänsä ja on kyseenalaistanut, kykeneekö tämä edes ymmärtämään tuomiota.

Oikeudenkäyntinsä alkaessa 2011 Mladic oli vielä voimissaan ja kiisti kaikki häntä kohtaan esitetyt syytteet ”vastenmielisinä”.

– Minä puolustin maatani ja kansaani, hän sanoi.

Monet serbit pitävätkin Mladicia yhä sankarina. Samalla omaisten tuska jatkuu, varsinkin niiden tuhansien, joiden surmatut perheenjäsenet ovat yhä kadoksissa. Fikret Bacicille Mladicin tuomiolla ei ole väliä.

– Minulle hän on jo kuollut. Ainoa asia, joka minua kiinnostaa, on löytää vaimoni, lapseni ja äitini, 59-vuotias mies kertoo AFP:lle.

STT–NIILO SIMOJOKI

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Tenniksen supertähden liiketoimet poliisin syyniin – epäillään osallisuudesta huijauksessa ja rikollisessa salaliitossa

Kuva: Getty Images

Tenniksen viisinkertaisen grand slam -voittajan Maria Sharapovan toimet ovat Intiassa poliisitutkinnan alla. Syynä ovat epäilyt, että venäläispelaaja olisi ollut osallisena huijauksessa ja rikollisessa salaliitossa.

Poliisitutkinnan syynä on loistoasuntohanke, jota Sharapova on ollut nimellään edistämässä. Hankkeen takana olevan yrityksen epäillään laskuttaneen talon ostajilta miljoonia euroja ennen projektin alkamista.

Sharapova kävi hankkeen takia Intiassa vuonna 2012. Ostajaehdokkaille kerrottiin, että asuntojen yhteyteen rakennettaisiin muun muassa erillinen tennisakatemia.

Asuntojen piti valmistua Delhin lähistölle vuonna 2016. Rakennushanke on sittemmin keskeytynyt.

Sharapova ei ole kommentoinut intialaista rakennushanketta ja yhteyksiään siihen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Rosatom astui esiin: Ei ole tapahtunut ydinonnettomuutta

Kuva: Lehtikuva

Venäläisen Rosatomin edustajan mukaan Venäjän ydinvoimalaitoksissa ei ole tapahtunut onnettomuutta.

Venäjän säätä ja ilmansaasteita valvova Risgidromet vahvisti eilen, että eri puolilla maata oli havaittu syyskuun ja lokakuun vaihteessa ”äärimmäisen korkeita” pitoisuuksia ruteniumin radioaktiivista isotooppia 106.

Näytteet korkeimmista rutenium-pitoisuuksista otettiin Argajashin mittausasemalta Tsheljabinskin alueelta, jossa ne ylittivät normaalitason 986-kertaisesti.

Argajash sijaitsee liki 2000 kilometrin päässä Suomesta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ainakin 50 kuollutta itsemurhaiskussa moskeijaan – poliisi epäilee teosta Boko Haram -äärijärjestöä

Ainakin 50 ihmistä on kuollut itsemurhaiskussa Koillis-Nigeriassa lähellä Kamerunin rajaa, kertovat paikalliset viranomaiset.

Isku tapahtui tänään Mubin kaupungissa sijaitsevassa moskeijassa, jonne ihmiset olivat kokoontuneet aamurukoukseen.

Kuolleiden lisäksi lukuisia ihmisiä loukkaantui iskussa. Poliisi epäilee teosta Boko Haram -äärijärjestöä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta