”Tähän ei kyennyt edes Esko Aho” – SDP vetosi keskustajohtoiseen hallitukseen: Vielä on aikaa muuttaa suuntaa

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
SDP:stä vedottiin ennen kaikkea keskustaan ja pääministeri Juha Sipilään, että tuoreen Sosten selvityksenkin osoittama eriarvoistumiskehitys katkaistaisiin.

Valtiopäivien avajaiskeskustelussa hallitus antoi kehuja itselleen siitä, miten Suomen talous nousee ja työllisyyys kohenee. Oppositiosta taasen kiinnitettiin huomiota siihen, kuka hallituksen politiikasta hyötyy. Myös perhevapaauudistuksen keskeyttäminen nostatti oppositiossa tyrmistystä.

Hallituksen puolelta ennakoitiin myös jo ensi viikkoa, jolloin tiedustelulait tulevat eduskunnan suureen saaliin.

– Tämä on liian tärkeä hanke, että tämä väärinymmärrettäisiin, oikeusministeri Antti Häkkänen totesi ja vetosi, että tiedustelulakeja valmisteltaisiin eduskunnassa hyvässä yhteisymmärryksessä.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen katto-organisaatio Soste julkaisi tänään tietoja, jotka osoittavat, että nimenomaan tällä hallituskaudella Suomessa on tapahtunut käänne eriarvoisuutta lisäävään suuntaan.

– Kun hallitusohjelma julkaistiin THL arvioi sen ja totesi, että tämä hallitus tuhoaa sen perinnön, joka edelliseltä hallitukselta jäi liittyen eriarvoisuuskehitykseen ja tuloerojen kasvuun. Ja se on tapahtunut käytännössä. Tänään on julkaistu selvitys, jossa kerrotaan, että tuloerot ovat kääntyneet kasvuun. Työttömät, lapsiperheet ja opiskelijat ovat kärsineet, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi.

– Tämä on se fakta, mitä varten täältä on joka vuosi tarjottu vaihtoehtoa hallitukselle, jolla olisi korjattu hallituksen eriarvoistavan politiikan ikäviä piirteitä, hän jatkoi.

”Tällä hallituspohjalla suomalaisia perhevapaita ei pystytä uudistamaan.”

Rinne totesi, että on erittäin ikävä asia, kun hallitus luopui perhevapaauudistuksen eteenpäinviemisestä.

– Palkkatasa-arvo, isien oikeus lapsiin, äitien oikeus tasa-arvoiseen työelämään olisivat olleet niitä asioita, joita olisi voinut viedä eteenpäin. Ideologisista syistä, että voineet lähteä kehittämään työelämän tasa-arvoa. Köyhyyttä ja eriarvoisuutta ei voi ratkaista ilman resursseja, Rinne sanoi ja vaati hallitukselta suunnanmuutosta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman summasi johtopäätöksen olevan, että tällä hallituspohjalla suomalaisia perhevapaita ei pystytä uudistamaan.

– Siihen tarvitaan toisia päättäjiä, Lindtman sanoi.

”Kokoomus vaati parlamentaarista työryhmää perhevapaiden uudistamiseksi.”

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) kuvasi, miten odotukset olivat korkealla, kun ilmeisesti ensi kertaa historiassa hallitukseen tuli perheministeri.

– Ajattelin, että nyt lähtee tapahtumaan. Sen takia täytyy sanoa, että kyllä hämmästyksen sormi meni ihmetyksen suuhun, kun hallitus perheministerin johdolla ilmoitti, ettei perhevapaille tehdä yhtään mitään. Tämän jälkeen seuraavaksi hämmästyin vähintään yhtä paljon, kun pääministeri Sipilä tuli sanomaan, että nyt hanskat muuten tippuvat ja emme tee tälle asialle tämän ministerityöryhmän epäonnistuneen työn jälkeen yhtään mitään.

– Tämä hallitus siirtää yli vuosi ennen vaaleja tämänkin uudistuksen seuraavalle hallitukselle. Edellinen hallitus sentään jaksoi tehdä työtä vaalivuotta edeltävän vuoden loppuun, Heinäluoma hämmästeli.

Keskustelussa kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman vaati parlamentaarista työryhmää perhevapaauudistuksen ratkaisemiksi. Pääministeri Juha Sipilä ei vastannut asiaan keskustelun aikana.

”Te teette tässä historiaa.”

Kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) huomautti, että Suomessa ollaan tilanteessa, jossa keskustavetoinen hallitus leikkaa eläkkeitä ja perusturvaa.

– Tähän ei kyennyt edes Esko Aho. Te teette tässä historiaa. Teidän uudistuspolitiikkanne on raakaa leikkauspolitiikkaa.

Viitanen viittasi keskustan ryhmäpuheenvuoroon, jossa hän sanoi kuulleensa pienen toivonpilkahduksen.

– Olin kuulevinani, että sanottiin, että tulevaisuudessa perusturvaa voitaisiin kenties parantaa. Ryhmäpuheenjohtaja jopa epäili, että voisiko tälläkin kaudella siihen mennä… aiotteko nyt löytää sen sydämen ja ottaa kopin tästä ajatuksesta … Te olette tähän mennessä leikanneet perusturvaa ja eläkkeitä, opiskelijoilta ja työttömiltä, voisitteko nyt tässä hieman peruuttaa ja kääntää suuntaa, Viitanen jatkoi.

Zyskowicz: Paremmat edellytykset tulonsiirtoihin.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz puolustautui todeten, että työllisyys paranee lähes historiallista vauhtia.

– Kymmenettuhannet perheet ovat tätä kautta voineet nousta pienituloisuudesta ja köyhyydestä jonkin verran parempaan taloustilanteeseen. Samalla myös julkinen talous vahvistuu, joka tarkoittaa sitä, että on entistä paremmat edellytykset pitää kiinni julkisista palveluista ja sosiaalisista tulonsiirroista.

– Edustaja Rinne, jopa ystävänpäivänä on pakko sanoa, että kun te tässä tilanteessa vaaditte halituksen politiikan suunnanmuutosta, se on melkein yhtä älytön vaatimus, kuin se kun te vaaditte viime vappupuheessa hallituksen eroa. Tulokset puhuvat puolestaan ja ne ovat täysin kiistattomia, Zyskowicz sanoi.

Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi, että eduskunnassa on kolme vuotta haukuttu, että kaikki on mennyt päin seiniä.

– Nyt havaitaan, että tavoitteita ollaan saavuttamassa. Työllisyysaste on kohonnut korkeimilleen 27 vuoteen.

Hän sanoi, että olisi toivonut Sosten raportin huomioineen myös työllisyyden muutokset. Kaikista köyhimmistä Kulmuni totesi keskustavetoista hallitusta kehuen, että takuueläkeläiset saavat tällä hetkellä 25 euroa enemmän rahaa kuin koskaan.

Rinne: Tästä on kyse.

Antti Rinne totesi, että kaikki pitävät hyvänä, että työllisyys ja talous kasvavat.

– Kysymys on nyt eriarvoistumiskehityksen kääntämisestä, Rinne sanoi.

Hän totesi, että työtön, joka on menettänyt tuhansia euroja ja eläkeläiset ja opiskelijat jotka ovat menettäneet hallituksen toimesta satoja euroja eivät koe toimintaa oikeudenmukaiseksi.

– Tätä politiikkaa olemme halunneet korjattavaksi.

Keskustelua aiheesta

Syytösryöpyn saanut Lauri Törhönen avautui Ylellä: ”Itse olen machoillut vähemmän”

Kuva: Lehtikuva

Seksuaalisesta häirinnästä syytöksiä saanut ohjaaja Lauri Törhönen myöntää, että hän on varmaan häirinnyt ihmisiä. Törhönen kommentoi sunnuntaina Yle TV1:n Arto Nyberg -ohjelmassa kohua, jonka keskiöön hän joutui tammikuun lopulla parinkymmenen naisen tultua asiassa julkisuuteen.

Törhösen mukaan väitteet väkisin annetuista kielisuudelmista tai seksiehdotuksista ovat kuitenkin perättömiä. Hän ei kiistä, että ihmiset muistavat subjektiivisesti niin tapahtuneen, mutta tekijänä on Törhösen mukaan ollut joku muu kuin hän.

Taideteollisen korkeakoulun professorina vuosina 1995–2006 ollut Törhönen korostaa, että asiassa kyse on harmaan sävyistä mustan ja valkoisen välillä.

– Jos vastaan kysymykseen häirinnästä kyllä, se ei ole koko totuus. Jos vastaan ei, sekään ei ole oikea termi. Olen varmaan temperamenttini vuoksi käyttäytynyt tyhmästi ja harkitsemattomasti. Siitä on voinut häiriintyä.

Törhönen katsoo, että syytöskohun vuoksi hänen maineensa on mennyt lopullisesti.

Konkariohjaajan mukaan miljoonat miehet ovat joutuneet me too -kampanjan jälkeen miettimään, mitä on tullut tehtyä.

– Aika on muuttunut kuin katkaisijasta vääntämällä.

Törhönen painottaa, että elokuvakoulu ja teatterikoulu eivät ole pappisseminaareja. Machokulttuuri on ollut hänen mukaansa pesiytyneenä näille aloille.

– Itse olen machoillut vähemmän. Mutta olen varmaan tehnyt virheitä tämän nykyisen koodin mukaan.

Törhönen kertoo toivovansa, että hänen anteeksipyyntönsä otetaan vastaan.

STT–PERTTI MATTILA

Nyt lyödään Mikko Kärnälle luuta kurkkuun: ”Ei käsitä minkälaista kärsimystä nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa kanoille”

Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi lauantaina salaa kuvattua materiaalia eläintiloilta. Videolla näkyy, miten lypsylehmät ovat sidottuina parsiin, emakot pidetään sullottuna kääntymiseen estäviin porsitushäkkeihin ja miten kuolleet kanat on jätetty häkkeihin häkkikanaloissa.

Kuvat eläintiloilta on otettu Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa vuoden 2016 huhtikuun ja vuoden 2018 tammikuun välisenä aikana. Kuvamateriaalia on julkaistu seitsemältä eri tuotantotilalta – kanaloista, sikaloista ja navetasta.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on Twitterissä pohtinut videomateriaalin aitoutta.

”Miten mediat ovat varmistuneet, että materiaali todella on kuvattu Suomessa vuosien 16-18 aikana? Kuvissa näyttäisi olevan häkkikanala. Ne on kielletty 2012.”

Oikeutta eläimille järjestön kampanjapäällikkö Linda Nyholm vastaa järjestön tiedotteessa.

”EU-direktiivi on kieltänyt varustelemattomien häkkikanaloiden käytön alkaen vuodesta 2012. Salaa kuvatuissa materiaaleissa näytetään varusteltuja häkkikanaloita. Myös näiden varusteltujen häkkikanaloiden käyttö tulisi kieltää Suomessa.”

Videoiden sisältö osoittaa järjestön mukaan, etteivät eläinsuojelulain löyhät säädökset kykene suojelemaan eläimiä teollisuuden välinpitämättömyydestä niiden terveyttä ja hyvinvointia kohtaan.

”On huolestuttavaa, että istuva kansanedustaja tekee virheellisiä väitteitä. Huolestuttavaa on myös se, että kansanedustaja Kärnä ei tunnista laillisia häkkikanaloita, jotka ovat lain sallimia. Tämä kertoo siitä, että Kärnä ei käsitä minkälaista kärsimystä nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa kanoille”, Nyholm sanoo.

Keskustelua aiheesta

Nyt puhuu näköalapaikalle valittu SDP:n Krista Kiuru: ”Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa”

Kuva: Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan tuore puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) pitää sote-lakien käsittelyaikataulua erittäin kireänä.

– Aikataulusta on sanottavissa vain, että aikataulu on erittäin kireä ja monelta osin myös kriittinen, Kiuru sanoo STT:lle.

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa näillä näkymin ensi kuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskeva lakiesitys. Edellinen esitys kaatui perustuslakivaliokunnan kritiikkiin.

Kiireellisyyttä lainsäädäntötyöhön tuo, että sote-uudistuksessa syntyviin uusiin maakuntiin on määrä valita päättäjät jo lokakuun maakuntavaaleissa.

Yksi mahdollinen jarruttava tekijä jo ennen eduskuntakäsittelyä on lainsäädännön arviointineuvoston perjantainen palaute valinnanvapauslainsäädännöstä. Neuvosto esimerkiksi katsoi, että lakiesityksestä ei löydy vastausta muun muassa siihen, saavutetaanko uudistuksella sen keskeisiä tavoitteita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi STT:lle perjantaina, että neuvoston huomiot voidaan ottaa huomioon ja eivätkä aikataulut pauku.

Kiuru katsoo, että hallituksen tulee toden teolla ottaa palaute vastaan ja toimia.

– On tärkeää, että eduskunta ei joudu tilanteeseen, jossa eduskunnan tehtäväksi ja vastuulle jää tämän lakiesityksen puutteiden korjaaminen. Se kuuluu hallitukselle.

Avataanko koko paketti vielä?

Eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi nousseen Tuula Haataisen (sd.) tilalle valiokunnan johtoon noussut Kiuru katsoo, että valiokuntien pitää käsitellä asia huolellisesti ja perusteellisesti. Kaksi keskeistä sote-paketin osaa eli maakuntalaki ja sote-laki odottavat eduskunnassa valinnanvapauslain hyväksyntää.

– Uusi valinnanvapauslainsäädäntö pitää sovittaa kokonaisuuden muiden osien kanssa yhteen, joka tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että koko kokonaisuus pitäisi käydä huolellisesti läpi.

Sosiaali- ja terveysvaliokuntaakin tärkeämpi on perustuslakivaliokunnan kanta. Sitä luotaa vasemmistoliiton Annika Lapintie.

Kiuru uskoo, että perustuslakivaliokunta käsittelee vielä kaikkien kolmen lain kokonaisuuden erikseen.

– Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa, Kiuru sanoo.

STT–OLLI VESALA

Li Andersson murskaa Timo Soinin: ”Kuinka pihalla voi olla?”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin kirjoituksessaan verkkosivuillaan.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

Soini kyseli kirjoituksessaan, mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on, sillä jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Andersson arvostelee Soinin töräytystä siekailematta omalla Twitter-tilillään. Hän sanoo kritisoineensa kokoomuksen kaatunutta perhevapaamallia paljon, koska uudistuksesta ei tule mitään ilman rahaa.

”Nyt Timo Soini kirjoittaa perhevapaista: ”mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta? Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus”. Kuinka pihalla voi olla?”

Timo Soini sanoo sen nyt lähes siekailematta: Mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta?

Kuva: Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

”Sama yhteiskunnallinen ajatustapa yhdistää punavihervasemmistoa ja liberaalia kokoomuslaisia. Homoliitot piti saada, translaki pitäisi saada, kirkon pitäisi vihkiä homopareja, vaikka kirkossa ei käydä tai siihen ei edes kuuluta, naispappeuden vastustajat pitää erottaa pappisvirasta, prostituutio ja eutanasia pitää laillistaa sekä lestadiolaisia pilkata ikivanhoilla pesukonevitseillä.”

 

Mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta, Soini kysyy tuoreessa verkkokirjoituksessaan.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on , sillä Jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Soini ennustaa, että perhevapaista tulee eduskuntavaalien suuri kysymys.

”Jos minä vielä vaaleihin lähden, kampanjoin rajusti kotiäitivihaa vastaan ja kotihoidontuen puolesta tavalla jonka jokainen ymmärtää. Ja tulen valituksi.”

Keskustelua aiheesta