Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tähän kysymykseen halutaan parempi vastaus: “Miten päätös vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin?”

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen oli kirjallisen kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja.

Joukko kansanedustajia kysyi hallitukselta, mihin toimiin se aikoo ryhtyä edistääkseen terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointia lainsäädäntötyössä. Kansanedustajat muistuttavat kannanotossaan, ettei terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ole kuluerä, vaan investointi tulevaisuuteen.

– Lukuisat terveystaloustieteelliset tutkimukset osoittavat, että ennaltaehkäisyllä, varhaisella puuttumisella, asianmukaisella hoidolla ja kuntoutuksella saadaan yhteiskunnalle säästöjä aikaan, he perustelevat.

Ryhmän mukaan oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin antama vastaus paljastaa kehittämisen varan. Esimerkiksi terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi ei ole omana kohtanaan lainvalmistelijoiden vaikutusten arvioinnin ohjeistuksessa (Helo), jota ollaan parhaillaan uudistamassa.

– Jos asia ei ole omana kohtanaan, se peittyy helposti muiden asioiden alle, ryhmä sanoo.

Hyvällä arviointityöllä ja laskemalla vaihtoehtoiskustannuksia saataisiin selvää säästöä aikaiseksi.

Kansanedustajat pitävät tämän kauden lainvalmistelun suurena puutteena kiirettä, jonka vuoksi hallituksen esitykset ovat tulleet hyvin keskeneräisinä eduskunnan käsittelyyn. Monista esityksistä vaikutusten arvioinnit ovat puuttuneet kokonaan tai ne ovat olleet erittäin puutteellisia.

Kirjallisen kysymyksen allekirjoittajat painottavat, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksella on tarkoitus ratkaista iso osa Suomen kestävyysvajeesta hillitsemällä kustannusten nousua.

– Hyvällä arviointityöllä ja laskemalla vaihtoehtoiskustannuksia saataisiin selvää säästöä aikaiseksi pitkässä juoksussa. Nämä säästöt olisivat myös oikeudenmukaisia, eivätkä vähentäisi kansalaisten tarvitsemia palveluja, he sanovat.

Hallituksen terveyden edistämisen kärkihanke ei auta, jos muut päätökset toimivat toiseen suuntaan.

Kansanedustajat muistuttavat, että terveyserojen ytimessä on tutkimustenkin mukaan perheen sosioekonominen asema – mitä suuremmat tulot, sen parempi terveys.

– Nyt hallitus leikkauspäätöksillään lisää köyhyyttä ja tämä voi lisätä terveyseroja entisestään. Hallituksen terveyden edistämisen kärkihanke ei auta, jos muut päätökset toimivat toiseen suuntaan.

Kirjallisen kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen ja muut allekirjoittajat ovat Sari Tanus (kd.), Susanna Huovinen (sd.), Sari Essayah (kd.), Johanna Karimäki (vihr.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Hannakaisa Heikkinen (kesk.), Sari Multala (kok.) ja Anneli Kiljunen (sd.).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE