Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Tähän lakkoon oli helppo ryhtyä” – luottamusmiesten viesti kentältä: rivit ovat pysyneet hyvin

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylempien toimihenkilöiden YTN:n kolmipäiväinen lakko on sulkenut teknologiateollisuuden toimipaikkoja eri puolilla Suomea.

Marja Luumi

Demokraatti

Demokraatti kysyi luottamusmiehiltä, miten ensimmäinen lakkopäivä on sujunut.

– Ihan rauhallisissa merkeissä. Kaikki henkilöstöryhmät ovat lakossa, pääluottamusmies Tomi Kovanen SAK:laisesta Teollisuusliitosta kuvailee tilannetta Imatran Ovakon terästehtaalla.

Rivit ovat hänen mukaansa pitäneet hyvin, sillä ainakin duunareilla on tehtaalla 98-prosenttinen järjestäytymisaste. Kovanen ei tiedä tarkkaan yksittäisten liittoon kuulumattomien tilannetta – joillekin on sattunut vapaita juuri tähän ajankohtaan ja ”yksi alkoi jo kysellä lakkoavustusta”.

Yhteishenki eri henkilöstöryhmien välillä on ollut todella hyvä, Kovanen kiittää.

– Olemme pitäneet palavereja ennen lakkoa ja käyneet yhdessä sopimassa lakkorajoista tehtaan johdon kanssa hyvässä hengessä.

SAMAA VIESTIÄ tulee metalliteollisuusyritys Outokummun Tornion tehtaalta. STTK:laisen Ammattiliitto Pron luottamusmies Arto Nitovuori kertoo, että suojelutyötä tekeviä lukuunottamatta kaikki ovat jääneet lakkoon.

– Työnantajan kanssa on neuvoteltu hyvässä yhteishengessä lakkorajat ja sovittu, että työt ovat nimenomaan lakossa. Lakko koskee siis kaikkia, oli järjestäytynyt tai ei.

Myös hän kehuu henkilöstöryhmien yhteistyötä, tiedonvaihto sujuu ja sen varmistus, että kaikki henkilöstöryhmät pysyvät matkassa mukana.

Sandvikin Lahden metallitehtaalla lakkorivit ovat pysyneet akavalaisen Ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehen Juhani Laineen mukaan kohtuullisen hyvin.

– Yhteishenki on ollut meillä aina perinteisesti sujunut hienosti. Olemme pitäneet myös hyvänä sitä, että työtaistelut on synkronoitu samanaikaisesti: saadaan talo tyhjäksi, kun lakkoon aletaan.

KOLMEN päivän lakko saattaa olla vain alkusoittoa, sillä ammattiliitot ovat varoittaneet jo uusista lakoista. Luottamusmiehet vastaavat, millainen into omilla porukoilla on uusiin työtaisteluihin, jos tyydyttävää ratkaisua ei ala tulla.

Kovanen Teollisuusliitosta huomauttaa, että ketään ei tarvinnut motivoida tänään alkaneeseen lakkoon.

– Uskon, että pitemmällekin lakolle on ymmärrystä tarvittaessa, koska eihän tällaista taloudellista tilannetta ja ostovoiman vähentymistä ole aiemmin tullut vastaan. Toiveena tietysti on, että sopimus syntyy.

Hän pitää kolmen päivän lakkoa järkevänä ja että työtaistelujen mahdollisesti laajetessa haitta jakautuu muihinkin yrityksiin.

– Annetaan signaalia, mutta mikään yritys ei kärsi suunnattomasti näistä kolmesta päivästä, Kovanen pohtii.

Ylempien toimihenkilöiden halukkuutta työtaisteluihin on tutkittu.

– Kenttä ymmärtää hyvin, mistä on kyse ja lakkovalmius on hyvä, Juhani Laine arvioi.

Pron Nitovuoren mukaan toimihenkilöt ovat viestineet, että tarvittaessa työtaisteluiden jatkamiseen on halukkuutta.

– Mutta toivotaan tietenkin, että sopimukseen päästään.

MILLAISET palkankorotukset sitten kelpaisivat eri ammattiliittojen työntekijöille? Teollisuusliiton Kovanen uskoo, että Ovakon väki on katsellut Saksan palkankorotuslukuja ”sillä silmällä” – sen taso kiinnostaa, kun oma liittokin on pitänyt asiaa esillä aktiivisesti.

– Oli helppo ryhtyä sillä tavalla lakkoon, koska jokainen huomaa sen kaupassa tai sähkölaskua maksaessa, mitä tässä on tapahtunut.

”Nykyisillä palkoilla ei paljon sukanvarteen jää.”

Pron Nitovuoren mukaan Outokummun toimihenkilöt odottavat inflaatioennusteen tasoisia eli noin viiden prosentin pinnassa olevia korotuksia tälle vuodelle – vähintään.

– Nykyisillä palkoilla ei paljon sukanvarteen jää, hän perustelee.

Sandvikin Lahden tehtaan akavalainen luottamusmies Laine on hieman skeptinen.

– Ostovoiman säilyttämistä ei ehkä pidetä kovin realistisena, mutta tavoitteena pitäisi olla ainakin sellaiset palkankorotukset, jotka hillitsisivät ostovoiman romahdusta ja pitkällä tähtäimellä pyrkisivät korjaamaan tilannetta.

Hän korostaa, että painon pitää olla yleiskorotuksilla, ”koska kustannusten nousu on kohdannut kaikkia”.

LUOTTAMUSMIEHET lähettävät terveisiä omille neuvottelijoilleen ja myös työnantajajärjestölle. YTN:n Laine korostaa, että hänen viestinsä on henkilökohtainen, mutta uskoo, että ”aika moni tähän yhtyy”.

– Mielestäni meidän neuvottelujärjestelmämme toimii tällä hetkellä aika huonosti. Teemme lyhyitä työehtosopimuksia, päädymme sopimuksettomiin tiloihin suorastaan säännönmukaisesti, maksuvaraa ei ole ikinä ja aina pitää lakkovaroitusten ja työtaistelujen kautta hakea ratkaisuja.

Hän on harmissaan tilanteesta, koska varsinainen työelämän kehittäminen jää kokonaan väliin.

– Koko ajan ollaan joko tekemässä tessiä, ottamassa uutta käyttöön tai alkamassa neuvotella seuraavaa työehtosopimusta.

Laineen mielestä Suomessa olisi syytä ottaa jotain oppia kilpailijamaista, joissa sopimuksiin päästään kivuttomammin ja osataan katsoa vähän pitemmälle tulevaisuuteen.

”Yleiskorotus näkyisi suoraan kaikille ilman kikkailua.”

Teollisuusliiton Kovanen painottaa yleiskorotusten tarvetta.

– Ymmärrämme, miksi sovittelijan esitys hylättiin, sillä yleiskorotuksen taso ei olisi tyydyttänyt meitäkään täällä Imatralla. Paikalliset erät on aina saatu puljatuksi niin, että ne eivät näy kenenkään kukkarossa. Yleiskorotus taas näkyisi suoraan kaikille ilman kikkailua.

Kovanen muistuttaa työnantajia, ettei työntekijöiden ostovoiman hupeneminen hyödytä niitäkään.

– Sitä vähemmän yrityksetkin saavat rahaa. Kyllä se näin vain menee.

Pron Nitovuori pitää isona ongelmana, että kaikki odottavat, mitä tapahtuu Teollisuusliiton pöydässä.

– Mikään muu asia ei etene ennen tätä ratkaisua. Se on vähän riippakivenä neuvotteluissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE