Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Taistelu kääntymässä? Trumpille merkittävä voitto oikeudessa

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sai maanantaina merkittävän voiton, kun korkein oikeus antoi hänelle luvan panna maahantulokielto täytäntöön kokonaisuudessaan.

Trump on yrittänyt alkuvuodesta lähtien evätä tiettyjen maiden kansalaisilta pääsyn Yhdysvaltoihin, mutta alemmat oikeusasteet ovat kerran toisensa jälkeen jäädyttäneet hänen asettamiensa maahantulokieltojen toimeenpanon.

Korkeimman oikeuden päätös koskee maahantulokiellon uusinta eli kolmatta versiota, joka koskee kuuden muslimienemmistöisen ja kahden muun maan kansalaisia. Aiemmat kaksi versiota kohdistuivat pelkästään muslimienemmistöisten maiden kansalaisiin.
Maahantulokiellon lainmukaisuuden arviointi jatkuu edelleen alemmissa oikeusasteissa. Korkeimman oikeuden päätös merkitsee ainoastaan, että kielto saa olla voimassa sillä välin, kun oikeustaistelu sitä vastaan jatkuu.

Silti uutinen enteilee, että Trump saattaa olla voittamassa lopullisen taistelun maahantulokiellosta.

Vain kaksi tuomaria vastusti

Korkeimman oikeuden päätöksessä merkillepantavaa on, että vain kaksi tuomaria yhdeksästä ilmaisi eriävän mielipiteensä, mikä tarkoittanee, että seitsemän tuomaria äänesti päätöksen puolesta. Kun korkein oikeus kesällä otti kantaa maahantulokiellon edelliseen versioon, vain kolme tuomaria oli valmis antamaan Trumpin panna kieltonsa täytäntöön sellaisenaan.

Tuolloin ainoastaan kolme konservatiivisinta tuomaria asettui täysipainoisesti Trumpin puolelle, ja maltilliset ja liberaalit päättivät yhdessä, että kielto tulisi voimaan vain osin. Nyt uudelleen muotoiltua kieltoa vastustivat enää korkeimman oikeuden kaksi liberaaleinta tuomaria.

Trumpin hallinto on muokannut maahantulokieltoa eri oikeusasteiden tuomareiden perusteluiden pohjalta niin, että sen vastustaminen oikeudessa on muuttunut kierros kierrokselta vaikeammaksi. Maanantaina nähtiin, että muokkauksilla on ollut vaikutusta tuomareiden näkemykseen kiellosta.

Korkeimman oikeuden päätös saattaa vaikuttaa alempien oikeusasteiden tuomioistuimiin, joiden on määrä käsitellä maahantulokieltoa kahdessa erillisessä oikeusjutussa tällä viikolla. Seattlessa Washingtonin osavaltiossa kokoontuvan valitustuomioistuimen on määrä käsitellä asiaa keskiviikkona ja Richmondissa Virginian osavaltiossa kokoontuvan valitustuomioistuimen perjantaina.

Vastustajat pitävät muslimikieltona

Korkein oikeus julkisti päätöksensä vain muutamaa tuntia sen jälkeen, kun Richmondin tuomioistuin oli tiedottanut sille aikovansa ottaa maahantulokieltoa käsitellessään huomioon Trumpin viime viikolla uudelleentviittaamat kolme muslimien vastaista videota. Richmondin tuomioistuimen ilmoitus vaikutti hyvältä merkiltä kiellon vastustajille, joiden mielestä Trumpin muslimien vastaiset puheet on syytä ottaa huomioon kiellon lainmukaisuutta arvioitaessa.

Trump ehdotti vaalikampanjansa aikana, että Yhdysvallat kieltäisi kaikkia muslimeja tulemasta maahan. Kieltolistojen arvostelijat ja osa kieltoja oikeudessa käsitelleistä tuomareista pitävät kaikkia kolmea maahantulokieltoa peiteltyinä yrityksinä estää muslimien maahantulo ja sitä kautta perustuslain vastaisena syrjintänä.

Maahantulokiellon kolmas versio koskee Iranin, Jemenin, Libyan, Somalian, Syyrian, Tshadin ja Pohjois-Korean kansalaisia sekä yksittäisiä Venezuelan hallinnossa työskenteleviä venezuelalaisia perheineen. Vaikka Pohjois-Korea ja Venezuela eivät ole muslimienemmistöisiä maita, käytännössä kielto koskee edelleen pääasiassa muslimeita, sillä vain hyvin harvalla pohjoiskorealaisella on mahdollisuutta edes yrittää matkustaa Yhdysvaltoihin, ja listalla olevien venezuelalaisten määrä on pieni.

Seattlen ja Richmondin oikeudenkäynneistä saadaan paljon lisää tietoa siitä, onko maahantulokiellon vastustajilla vielä mahdollisuus saada kielto kumottua. Maanantain päätös vaikuttaa kuitenkin vahvasti siltä, että niin kauan kun Trumpin hallinto on valmis laatimaan maahantulokiellosta aina uusia versioita, Trumpin voitto on vain ajan kysymys.

STT–MARIA ANNALA

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE