Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Taistelu kääntymässä? Trumpille merkittävä voitto oikeudessa

Kuva: AFP PHOTO / Jim Watson

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sai maanantaina merkittävän voiton, kun korkein oikeus antoi hänelle luvan panna maahantulokielto täytäntöön kokonaisuudessaan.

Trump on yrittänyt alkuvuodesta lähtien evätä tiettyjen maiden kansalaisilta pääsyn Yhdysvaltoihin, mutta alemmat oikeusasteet ovat kerran toisensa jälkeen jäädyttäneet hänen asettamiensa maahantulokieltojen toimeenpanon.

Korkeimman oikeuden päätös koskee maahantulokiellon uusinta eli kolmatta versiota, joka koskee kuuden muslimienemmistöisen ja kahden muun maan kansalaisia. Aiemmat kaksi versiota kohdistuivat pelkästään muslimienemmistöisten maiden kansalaisiin.
Maahantulokiellon lainmukaisuuden arviointi jatkuu edelleen alemmissa oikeusasteissa. Korkeimman oikeuden päätös merkitsee ainoastaan, että kielto saa olla voimassa sillä välin, kun oikeustaistelu sitä vastaan jatkuu.

Silti uutinen enteilee, että Trump saattaa olla voittamassa lopullisen taistelun maahantulokiellosta.

Vain kaksi tuomaria vastusti

Korkeimman oikeuden päätöksessä merkillepantavaa on, että vain kaksi tuomaria yhdeksästä ilmaisi eriävän mielipiteensä, mikä tarkoittanee, että seitsemän tuomaria äänesti päätöksen puolesta. Kun korkein oikeus kesällä otti kantaa maahantulokiellon edelliseen versioon, vain kolme tuomaria oli valmis antamaan Trumpin panna kieltonsa täytäntöön sellaisenaan.

Tuolloin ainoastaan kolme konservatiivisinta tuomaria asettui täysipainoisesti Trumpin puolelle, ja maltilliset ja liberaalit päättivät yhdessä, että kielto tulisi voimaan vain osin. Nyt uudelleen muotoiltua kieltoa vastustivat enää korkeimman oikeuden kaksi liberaaleinta tuomaria.

Trumpin hallinto on muokannut maahantulokieltoa eri oikeusasteiden tuomareiden perusteluiden pohjalta niin, että sen vastustaminen oikeudessa on muuttunut kierros kierrokselta vaikeammaksi. Maanantaina nähtiin, että muokkauksilla on ollut vaikutusta tuomareiden näkemykseen kiellosta.

Korkeimman oikeuden päätös saattaa vaikuttaa alempien oikeusasteiden tuomioistuimiin, joiden on määrä käsitellä maahantulokieltoa kahdessa erillisessä oikeusjutussa tällä viikolla. Seattlessa Washingtonin osavaltiossa kokoontuvan valitustuomioistuimen on määrä käsitellä asiaa keskiviikkona ja Richmondissa Virginian osavaltiossa kokoontuvan valitustuomioistuimen perjantaina.

Vastustajat pitävät muslimikieltona

Korkein oikeus julkisti päätöksensä vain muutamaa tuntia sen jälkeen, kun Richmondin tuomioistuin oli tiedottanut sille aikovansa ottaa maahantulokieltoa käsitellessään huomioon Trumpin viime viikolla uudelleentviittaamat kolme muslimien vastaista videota. Richmondin tuomioistuimen ilmoitus vaikutti hyvältä merkiltä kiellon vastustajille, joiden mielestä Trumpin muslimien vastaiset puheet on syytä ottaa huomioon kiellon lainmukaisuutta arvioitaessa.

Trump ehdotti vaalikampanjansa aikana, että Yhdysvallat kieltäisi kaikkia muslimeja tulemasta maahan. Kieltolistojen arvostelijat ja osa kieltoja oikeudessa käsitelleistä tuomareista pitävät kaikkia kolmea maahantulokieltoa peiteltyinä yrityksinä estää muslimien maahantulo ja sitä kautta perustuslain vastaisena syrjintänä.

Maahantulokiellon kolmas versio koskee Iranin, Jemenin, Libyan, Somalian, Syyrian, Tshadin ja Pohjois-Korean kansalaisia sekä yksittäisiä Venezuelan hallinnossa työskenteleviä venezuelalaisia perheineen. Vaikka Pohjois-Korea ja Venezuela eivät ole muslimienemmistöisiä maita, käytännössä kielto koskee edelleen pääasiassa muslimeita, sillä vain hyvin harvalla pohjoiskorealaisella on mahdollisuutta edes yrittää matkustaa Yhdysvaltoihin, ja listalla olevien venezuelalaisten määrä on pieni.

Seattlen ja Richmondin oikeudenkäynneistä saadaan paljon lisää tietoa siitä, onko maahantulokiellon vastustajilla vielä mahdollisuus saada kielto kumottua. Maanantain päätös vaikuttaa kuitenkin vahvasti siltä, että niin kauan kun Trumpin hallinto on valmis laatimaan maahantulokiellosta aina uusia versioita, Trumpin voitto on vain ajan kysymys.

STT–MARIA ANNALA

Keskustelua aiheesta

Paralympiapronssia Suomeen! – Matti Suur-Hamari nappasi jo toisen mitalinsa

LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Matti Suur-Hamari on sijoittunut paralympialaisissa kolmanneksi lumilautailun miesten banked slalom -kisassa. Mitali on Suur-Hamarille toinen Pyeongchangin paralympialaisista, sillä hän voitti aiemmin kisoissa lumilautacrossissa kultaa.

SB-LL2-luokassa kilpaillut Suur-Hamari laski kolmannella kierroksella ajan 49,51. Se nosti hänet Japanin Gurimu Naritan voittamassa banked slalomissa kolmanneksi. Suur-Hamari jäi kärjestä 0,83 sekuntia.

Brittilehti: Hermomyrkky tuli Britanniaan Skripalin tyttären matkatavaroissa

Kuva: Lehtikuva

Brittiläiset tiedusteluelimet epäilevät, että venäläisen ex-agentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä saama hermomyrkky tuli Moskovasta Britanniaan matkatavaroissa. Asiasta kertoo brittilehti The Telegraph.

Tiedusteluelimet epäilevät, että Novitshok-hermomyrkky päätyi 33-vuotiaan Julija Skripalin matkatavaroihin esimerkiksi jossakin vaatekappaleessa, kosmetiikkatuotteessa tai perillä Britanniassa avatussa lahjapaketissa.

Julija Skripal oli lentänyt Moskovasta Britanniaan lauantaina 3. maaliskuuta eli päivää ennen myrkytyksiä. Tiedusteluviranomaiset epäilevät, että myrkyttäjät olivat murtautuneet Julija Skripalin asuntoon Moskovassa ennen hänen lähtöään Britanniaan ja laittaneet hermomyrkyn hänen matkatavaroihinsa.

Sergei Skripal ja hänen tyttärensä ovat molemmat olleet sairaalahoidossa kriittisessä tilassa vajaan kahden viikon takaisen murhayrityksen jälkeen.

Yli sata altistunut myrkylle?

Poliisin mukaan 131 ihmisen arvioidaan mahdollisesti joutuneen tekemisiin hermomyrkyn kanssa Salisburyssa Etelä-Englannissa, missä Skripalit altistuivat myrkylle. Kyseiset henkilöt ovat paikallisten terveysviranomaisten päivittäisessä seurannassa.

Poliisi on eristänyt Salisburyssa ja sen ympäristössä paikat, joissa on havaittu jäämiä hermomyrkystä tai joissa epäillään hermomyrkkyä olleen. Poliisin mukaan paikkojen eristäminen saattaa jatkua jopa kuukausien ajan. Salisburyssa ja sen ympäristössä on eristetty kaikkiaan 24 paikkaa.

Jäämiä hermomyrkystä on löydetty muun muassa Sergei Skripalin autosta sekä ravintolasta ja pubista, joissa Skripalit kävivät sunnuntaina 4. maaliskuuta

Juttua on päivitetty klo 9:13.

Veristä huumesotaa käyvä Filippiinit eroaa Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta

Kuva: Lehtikuva

Filippiinit on ilmoittanut YK:lle eroavansa Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ICC:stä. Ulkoministeri Alan Peter Cayetanon mukaan eropäätös tehtiin, koska meneillään on kampanja kansainvälisen yhteisön harhaan johtamiseksi ja presidentti Rodrigo Duterten tuomitsemiseksi.

ICC on tutkinut Duterten veristä huumeiden vastaista taistelua. Filippiinien poliisi on kertonut surmanneensa noin 4 000 pidätyksiä vastustanutta ihmistä. Ihmisoikeusryhmien mukaan luku on kolme kertaa suurempi. Ryhmät ovat myös syyttäneet viranomaisia murhista.

Ero ICC:stä astuu voimaan vuoden päästä siitä, kun asiasta on ilmoitettu virallisesti. Asiantuntijoiden mukaan Filippiinien ero ei tarkoita, että ICC lopettaisi kansainvälistä huomiota saaneiden kuolemien tutkimisen.

Media: Donald Trump Jr:n vaimo hakee avioeroa

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltalaismedian mukaan presidentti Donald Trumpin vanhimman pojan, Donald Trump Jr:n (kuvassa) vaimo hakee avioeroa. Asiasta ensimmäisenä uutisoineen The New York Postin mukaan Vanessa Trump käynnisti avioeroprosessin torstaina.

The New York Post raportoi jo aiemmin, että pariskunnalla on ongelmia.

USA Todayn mukaan Trump Jr:llä on vaimonsa kanssa viisi lasta, joista nuorin on 3-vuotias ja vanhin 10-vuotias.

Trump Jr. on ollut otsikoissa muun muassa venäläisasianajajan kanssa pidetyn kohutapaamisen takia. Hän oli yksi useista presidentti Trumpiin kytköksissä olevista henkilöistä, jotka tapasivat asianajaja Natalia Veselnitskajan vuoden 2016 kesäkuussa.

Trump antamassa taas potkut? – ”niin, ettei kenraali McMasteria nöyryytetä”

Kuva: Lehtikuva

Washington Postin tietojen mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on päättänyt erottaa kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa H.R. McMasterin (kuvassa). Asiasta ovat kertoneet lehdelle viisi presidentin suunnitelmasta perillä olevaa lähdettä.

Lähteiden mukaan päätöstä McMasterin seuraajasta ei ole vielä tehty. Lähteet myös kertovat, ettei Trumpilla ole kiire erottaa McMasteria virastaan, sillä presidentti haluaa muun muassa odottaa, että tarpeeksi hyvä seuraaja on löydetty. Trump haluaa myös varmistaa, ettei kenraali McMasteria nöyryytetä, lähteet kertovat.

Lehden mukaan Trump ei ole ikinä tullut henkilökohtaisesti toimeen McMasterin kanssa.

Mediatietoja kommentoineen Valkoisen talon tiedottajan Sarah Sandersin mukaan Trumpilla ja McMasterilla on hyvä työsuhde. Asiaa Twitterissä kommentoinut Sanders sanoo keskustelleensa McMasterista Trumpin kanssa.

Sanders myös sanoo, ettei Yhdysvaltain kansallisessa turvallisuusneuvostossa ole tapahtunut muutoksia.

Uutiskana CNN kertoi puolestaan aiemmin tällä viikolla, että Trump suunnittelee hallintonsa veteraaniasioista vastaavan ministerin vaihtamista. Kahden hallintolähteen mukaan Trump haluaa korvata nykyisin pestiä hoitavan David Shulkinin. Yhtenä mahdollisuutena hänen seuraajakseen on harkittu tällä hetkellä energia-asioista vastaavaa Rick Perryä.

Trump kohautti ministeripotkuilla viimeksi tiistaina, jolloin hänen kerrottiin antaneen potkut ulkoministeri Rex Tillersonille.