”Takaisin kotiäitiyhteiskuntaan” – Hallituksen tuorein kiristys kuohuttaa – ”Tuskin on ehtinyt muste kuivua”

Kari Hulkko
Kari Hulkko

SDP:n naisjärjestön puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen arvostelee hallituksen päivähoitomaksuihin suunnittelemia korotuksia pöyristyttäviksi.

– Tuskin on ehtinyt muste kuivua hallituksen päätöksestä nostaa koulujen iltapäiväkerhojen maksuja 100 prosentilla vähintään 60 eurolla kuussa, kun hallitus on tekemässä rajuja korotuksia päivähoitomaksuihin, ihmettelee Tuppurainen.

Enimmäismaksua ehdotetaan korotettavaksi peräti 22 prosenttia. Sen jälkeen enimmäismaksi olisi 354 euroa kuukaudessa.

– Täytyy kysyä, onko hallitus ja perheasioista vastaavat ministerit ajan tasalla lapsiperheiden arjesta. Mikäli olisivat, ei tällaisia suunnitelmia edes laadittaisi. Hallituksen linjaukset vievät takaisin kohti kotiäitiyhteiskuntaa, mikä heikentää työmarkkinoiden toimintaa ja hidastaa talouskasvun syntyä.

Tuppurainen esittää myös vaihtoehtoa: hallitus voisi kevään kehysriihessään tehdä päätöksen luopua lapsiperheitä kurittavasta maksupolitiikasta.

– Tätä varten on syytä käynnistää lapsi- ja perhevaikutusten arviointi hallituksen politiikkatoimista.

Tuppurainen ehdottaa päivähoitomaksujen korottamisen sijaan lapsiperheiden valinnanvapauden lisäämistä muun muassa tuntiperusteisella maksujärjestelmällä päivähoidossa. Tästä yhtenä esimerkkinä on Liperin kunta, jossa järjestelmä on tuonut tuntuvia säästöjä kunnalle.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat