Politiikka

Taksimatkoihin tulossa 5 euron pizza -ilmiö? – ”Naiivia kuvitella, että kaikki haluavat iloisina maksaa veronsa”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Taksamittari – taksin kassakone – ei ole enää kaikissa tapauksissa pakollinen heinäkuun alusta alkaen. Suomen taksiliitto ihmettelee, miksi liikennepalvelulaki avaa ovia harmaalle taloudelle, kun muilla aloilla sitä yritetään suitsia kaikin mahdollisin keinoin.

Lain mukaan taksamittari pysyy pakollisena, kun matkan hinta perustuu matkan tai ajan mittaamiseen. Muussa tapauksessa se ei ole pakollinen. Liitto pelkää, että niille yrittäjille, jotka haluavat vältellä velvoitteitaan yhteiskunnalle, tarjoutuu nyt siihen tilaisuus Euroopan liberaaleimman taksilainsäädännön myötä.

– Toki liikenteessä on jatkossa myös oikein toimivia taksiyrittäjiä, jotka eivät syystä tai toisesta näe tarvetta ottaa taksamittaria autoonsa. Vaara on kuitenkin suuri, että ne, jotka liikkuvat lain harmaalla alueella, jättävät kassakoneen pois autostaan kiertääkseen muun muassa veroja, Suomen taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen varoittaa.

Hän muistuttaa, että taksamittarien pakollisuus on varmistanut sen, että verottaja saa omansa yrittäjän tuloista. Heinäkuun alusta lähtien asia ei ole niin yksinkertainen.

– On naiivia ajatella, että kaikki haluavat iloisina maksaa veronsa. Sen lisäksi, että verottaja jää nuolemaan näppejään, harmaa talous tuo alalle epätervettä kilpailua. Siitä kärsivät ne, jotka hoitavat yhteiskunnalliset velvoitteensa tunnollisesti, Koskinen pahoittelee.

”Eikä yrittäjäkään voi ajaa pelkästä ajamisen ilosta, jos aikoo sillä elää.”

Hän kysyy, onko taksimatkoihin tulossa nyt sama 5 euron pizza -ilmiö, joka nousi otsikoihin jokin aikaa sitten: halvalla voi myydä, jos unohtaa ikävät maksut.

– On hyvä muistaa, että taksi on työvoimavaltainen palvelu ja Suomessa palkan sivukulut muodostavat merkittävän osan työnantajan palkkakustannuksista. Eikä yrittäjäkään voi ajaa pelkästä ajamisen ilosta, jos aikoo sillä elää, Koskinen muistuttaa.

Hän neuvoo asiakkaita vaatimaan heinäkuun alusta aina kuitin taksimatkasta. Se ei varsinaisesti harmaata taloutta estä, mutta antaa mahdollisuuden selvitellä asioita jälkikäteen. Taksimatkasta annettavan kuitin on täytettävä kaikki samat vaatimukset kuin muidenkin toimijoiden kuittien.

–Kuitinantovalmius on oltava kaikilla, olipa autossa kassakone tai ei, Taksiliitosta huomautetaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat