Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tällainen olisi Tytti Tuppuraisen johtama SDP — “Olen vakuuttunut, että sosialidemokratia on vastaus aikamme haasteisiin”

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen ilmoitti tänään Lännen Median lehdissä asettuvansa ehdolle SDP:n puheenjohtajaksi. Tuppurainen harkitsi asiaa pitkään, mutta nyt ratkaisu oli valmis ulos kerrottavaksi.

Tuppuraisen ensimmäinen tilaisuus ilmoituksen jälkeen pidetään tänään Oulussa, jossa hän kertoo tarkemmin kampanjastaan. Tuppurainen nostaa esille viisi teemaa: sivistyksen ja koulutuksen, kansainvälisyyden ja eurooppalaisen yhteistyön, avoimen talouden ja järkevän talouspolitiikan, demokraattisen perustan vahvistamisen sekä ekologisen kestävyyden.

Tuppurainen perustelee pitkässä kirjoituksessaan, miksi juuri sosialidemokratia on vastaus aikamme haasteisiin.

— Sosialidemokratia on universaali aate, jolla on sanoma kaikille ihmisille. Se on enemmän kuin ajatusten kokoelma: se on kansanliike, joka on osoittanut kykynsä puolustaa ihmisoikeuksia ja demokratiaa ja toteuttaa hyvinvointia ja oikeudenmukaisuutta lisäävää järkevää yhteiskuntapolitiikkaa.

Tosiasioilla pitää jaksaa argumentoida, vaikka vastapuoli turvautuisikin kansankiihotukseen.

Tuppuraisen mukaan SDP ei pärjää populistien kanssa huutokilpailussa eikä pidäkään.

— SDP:n on tehtävä tässä ajassa on tehdä rationaalista yhteiskuntapolitiikkaa, jonka kivijalkana on vankka usko koulutukseen ja sivistystyöhön. Tosiasioilla pitää jaksaa argumentoida, vaikka vastapuoli turvautuisikin kansankiihotukseen. Maltillisella uudistustyöllä on edelleen sijansa, sillä vain siten saavutetaan kestäviä tuloksia.

Lisää aiheesta

Tuppuraisen mukaan koulutuspolitiikkaa ei kuitenkaan enää mielletä SDP:n osaamisalueeksi, vaikka ainesta olisi.

— Tehtävää riittää. Eriarvoisuuden ehkäisemiseksi yhtäläinen oikeus varhaiskasvatukseen on palautettava ja kumottava laki subjektiivisen päivähoito-oikeuden leikkaamisesta. Oppivelvollisuutta on jatkettava toiselle asteelle. Koulutus on oltava näkyvämpi osa politiikkaamme. Sivistystä ja koulutusta tarvitaan kukistamaan kasvava populismi ja valheen politiikka.

Unelmat yhteisestä Euroopasta ovat eilisen unelmia.

Tuppurainen sanoo, että kansallisuhoinen nationalismi nostaa päätään Euroopassa.

— Unelmat yhteisestä Euroopasta ovat eilisen unelmia, ja tilalle on tullut kansallisen edun ensisijaisuus sekä ankea näky passien, rajojen ja lupatarkastusten Euroopasta. Se olisi myös suurvaltojen etupiirien Eurooppa, jossa voima olisi vallan oikeutus.

Tuppuraisen mukaan suurvaltojen maailmassa Suomi on haavoittuvampi kuin yhteistyön maailmassa.

— Olemme aina jonkun etupiirissä. Maailmassa, jossa voimapolitiikka on tehnyt paluun Venäjän valloitettua Krimin ja miehittäessä Itä-Ukrainaa ja jossa Yhdysvaltain hallinto rakentuu miljardööreille ja populisteille, on Suomen etu puolustaa eurooppalaista yhteistyötä ja Euroopan unionia.

Tuppurainen alleviivaakin, että protektionismin sijaan on vaalittava avoimuutta.

— Suomelle rajojen sulkeutuminen merkitsisi rajua käännettä huonompaan. Olemme pieni, maailmantaloudesta riippuvainen, erityisesti investointihyödykkeitä vientiin tuottava talous. Elintasomme riippuu tuonnista, ja sen rahoittamiseksi bruttokansantuotteestamme yhä noin neljäkymmentä prosenttia menee vientiin. Suomen metsäteollisuudesta ajettaisiin alas yli 90 prosenttia, mikäli jalostaisimme puuta vain omaan käyttöömme.

Tuppuraisen mukaan globalisaatio on hyödyttänyt kaikkia suomalaisia, sillä halvempien kulutustavaroiden ansiosta ostovoima on kehittynyt suotuisasti kaikissa tuloluokissa.

Oikotietä onneen ei ole.

Sosialidemokraattinen talouspolitiikka ei ole Tuppuraisen mukaan pelkkää jakopolitiikkaa, kuten usein arvostellaan. Hän kaipaa uutta kasvustrategiaa.

— Oikotietä onneen ei ole. Valtio voi ja sen pitääkin olla aktiivinen omistajapolitiikassaan, mutta liiallisia odotuksia valtio-omistajuuden suhteen ei kannata ladata: valtio ei voi ottaa yritystoimintaan kuuluvaa riskiä itselleen. Valtion tehtävä on luoda edellytyksiä talouskasvulle, ja siinä vakaa investointiympäristö ja ennustettava yhteiskunnallinen infrastruktuuri ovat olennaiset tekijät. Suomi on tässä mielessä oman leiviskänsä hoitanut, ja kansainvälisen vertailututkimuksen mukaan olemme least failed state – vähiten epäonnistunut valtio.

Tuppuraisen mukaan altion on kannattavinta sijoittaa osaamiseen ja koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

— Samoin perusinfrastruktuurin toimivuus sekä kansanterveys ovat fiksun valtion listalla, kun kohtaamme hitaan kasvun ajat.

Tuppuraiselle sosialidemokraattinen talouspolitiikka on oikeudenmukaisuuden politiikkaa.

— Sosialidemokraattista talouspolitiikkaa tehdään markkinatalouden puitteissa. Vaihtoehtoisten talousmallien kehittely saati nostalginen kaipuu sosialismiin eivät kanna kauas – ja tästä on kokemuksia. Talouskasvun hedelmät on jaettava oikeudenmukaisesti ja verotuksen on syytä perustua maksukykyyn. Omalla työllä tai yrittäjyydellä on jokaisen työkykyisen voitava elättää itsensä ja vaurastua.

Naisten paikaksi osoitetaan taas miesten palveleminen.

Demarinaisten puheenjohtaja Tuppurainen ottaa politiikkapaperissaan kantaa myös rasismiin ja naisvihaan.

— Eurooppaan hakeutuneet turvapaikanhakijat ja terrorismi ovat kiihdyttäneet muukalaisvihamielistä ja rasistista mielialaa. Populistit käyttävät hämmennystä hyväkseen vahvistaen ennakkoluuloja. On itse asiassa suorastaan kauhistuttavaa, mitä kaikkea voi tänä päivänä sanoa – eikä vain kapakan hämärissä vaan kansakuntien paraatipaikoilla.

— Asiaa voi havainnollistaa testillä: korvataan vaikkapa Unkarin pääministeri Victor Orbanin sanomasta ”Muslimit eivät kuulu Eurooppaan” yksi kohta sanalla ”juutalaiset”. Retoriikka ei vain muistuta 1930-luvun natsipropagandaa, se on sitä itseään.

Tuppuraisen mukaan myös naisten ja miesten tasa-arvon tavoite on kääntynyt avoimeksi sovinismiksi.

— Naisten paikaksi osoitetaan taas miesten palveleminen. Joissakin suhteissa tilanne on jopa menneitä vuosikymmeniä huonompi: entisen ylistämällä alistamisen sijaan on tullut avoin naisviha.

Hänen mukaansa SDP:n on oltava feministinen puolue ja tasa-arvon puolue.

EU:n on oltava vapaakaupan ja globalisaation puolustaja.

Tuppuraisen mukaan on sekä SDP:n oikeus että velvollisuus ottaa Eurooppa-politiikka ja kansainvälinen politiikka omaksi.

— Euroopan unionin kehittämisessä emme tyydy pelkästään hallitustenvälisyyteen. Tavoittelemme kestävää tasapainoa EU:n yhteisötason ja hallitustenvälisyyden kesken. Katkaisemme kierteen, jossa yhteisiä sääntöjä venytetään jäsenmaiden eriseuraisuuden vuoksi ja tämä vie unionin uskottavuutta – mikä taas lisää painetta venyttää sääntöjä.

— EU:n on oltava vapaakaupan ja globalisaation puolustaja. Euroopan unionin sisämarkkinat, kehitteillä olevat digitaaliset EU:n sisämarkkinat, avoin maailmantaloussekä vapaakauppasopimukset ovat erityisesti Suomelle elintärkeitä. Pieni kansakuntamme elää tuonnista, ja tarvitsemme vientiä rahoittaaksemme sen. EU:n Japanin ja Kanadan kanssa neuvottelemat vapaakauppasopimukset on saatava maaliin – ja pienen tauon jälkeen yritettävä TTIP-neuvotteluita Yhdysvaltojen kanssa.

Tuppurainen sanoo myös, että sosialidemokratia on ympäristöaate. Puolue oli aikanaan perustamassa ympäristöministeriötä, ja ensimmäinen ympäristöministeri oli sosialidemokraatti.

— Tulevaisuuteen näkevät yritykset ovat ympäristöä suojelevan teknologian eturivissä. Kysymys on cleantech-ratkaisuja ja kiertotaloutta kehittävistä yrityksistä, mutta myös monista teollisuuden, logistiikan ja palvelu- alojen yrityksistä, jotka ovat oivaltaneet ympäristöystävällisen tekniikan säästävän kustannuksia ja avaavan uusia ansaintamahdollisuuksia.

Tuppurainen sanoo, että erityinen vastuu on herkästä arktisen alueen luonnosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE