”Tällaiseen aivovuotoon meillä ei ole varaa” – perheenyhdistämisen tiukennukset huolettavat

Getty Images
Perheenyhdistämistä koskeva lakimuutos huolettaa.
Getty Images
Perheenyhdistämistä koskeva lakimuutos huolettaa.
Getty Images
Perheenyhdistämistä koskeva lakimuutos huolettaa.

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL on huolissaan valmisteilla olevasta lakimuutoksesta, joka tiukentaisi perheenyhdistämisen edellytyksiä. Sisäministeriön luonnos esittää tulorajoja myös perhettä yhdistävälle Suomen kansalaiselle.

Liitto muistuttaa vuosittain satojen suomalaisten opiskelijoiden osallistuvan vaihto- ja harjoitteluohjelmiin Euroopan Unionin ulkopuolisissa maissa. Kyselyiden mukaan useat vaihdossa tai ulkomaisissa harjoitteluohjelmissa kävijät löytävät ulkomailta itselleen pitkäaikaisen kumppanin.

– Emme ymmärrä mihin tällä lakimuutoksella pyritään. Jos lakiluonnos otettaisiin käyttöön nykyisessä muodossaan, opiskelijoiden heikko tulotaso estäisi puolison muuton Suomeen. Tällaisella lainsäädännöllä estetäisiin myös korkeakoulutetun pariskunnan tai perheen asuminen Suomessa väliaikaisesti heikon tulotason vuoksi. Huolemme on, että lainsäädäntö pakottaisi suomalaiset korkeakoulutetut muuttamaan ulkomaille ollakseen rakkaimpiensa kanssa. Tällaiseen aivovuotoon meillä ei ole varaa, toteaa SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen tiedotteessa.

SYL vetoaa sisäministeriöön ja hallitukseen ja muistuttaa, että perheenyhdistämisen tulorajojen ulottaminen koskemaan Suomen kansalaisia olisi muutos, jolle ei ole nähtävissä muita kuin negatiivisia vaikutuksia.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat