Kotimaa

Tällaista ei ammattiliitolta ole koskaan kuultu: ”Hiljainen kuolema uhkaa”

LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa
Tänne ei ole maallikolla mitään asiaa ja ammattilaisellekin se on vaarallista, kertoo ammattiliitto.
LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa
Tänne ei ole maallikolla mitään asiaa ja ammattilaisellekin se on vaarallista, kertoo ammattiliitto.
LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa
Tänne ei ole maallikolla mitään asiaa ja ammattilaisellekin se on vaarallista, kertoo ammattiliitto.

STTK:lainen ammattiliitto METO – Metsäalan Asiantuntijat ry julkaisi puoli tuntia sitten erikoisen varoituksen. Liitto varoittaa liikkumasta tykkylumimetsissä, koska siellä vaanii ”hiljainen kuolema”.

– Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa on nyt erittäin poikkeuksellinen tilanne, kun puissa on runsaasti tykkylunta ja maat ovat sulat. Pahoilla tykkylumialueilla työskentely on tällä hetkellä hengenvaarallista, sanoo metsäasiantuntijoiden työsuojeluasiantuntija Markku Varis.

– Liikkuminen tykkylumialueella on erittäin vaarallista. ”Hiljainen kuolema” voi tulla yllättäen, kun kokonainen puun latva, oksa tai jäistä lunta voi tippua lähes ääneti päälle – korkealta ja kovaa.

– Emme suosittele lainkaan menemään pahoille tykkylumialueille. Jos tykkyä on alueella vähän, olisi hyvä kulkea alueella työparin kera. Vähintään tulisi kertoa sovitulle henkilölle, milloin ja missä työskentelee, sekä ilmoittaa, kun on palannut turvallisesti maastosta. Myös metsäkoneilla työskenneltäessä tulisi ohjaamosta poistua ainoastaan turvallisilla alueilla, muistuttaa Varis.

–  Nyt tulisi pikaisesti tarkistaa yrityskohtaiset työturvallisuusohjeet ja kertoa miten tykkylumialueella työskennellään. Tai kieltää työskentely siellä tilapäisesti kokonaan, sanoo Varis.

Täysin poikkeuksellinen tilanne

Alue-esimies Harri Tegelberg Kajaanista kertoo, että tilanne Kainuussa on täysin poikkeuksellinen;

– Tykkylunta on täällä runsaasti. Jos nyt horjahdat metsässä puuta vasten, voi se katketa ja pudota niskaan. Katkenneita puita on metsissä paljon ja osa tukkikokoisia. Lunta on maassa puolesta metristä metriin, mutta maa lumen alla on sula. Kokonaisia puita on kaatunut, kertoo Tegelberg.

Lukuisia vaaratilanteita

Metsäasiantuntija Nina De Gritz Pohjois-Karjalasta Juuasta kertoo, että metsäkonekuskit ovat havainneet lukuisia vaaratilanteita.

– Puut ovat kaatuneet työskenneltäessä täysin arvaamattomiin suuntiin, kun latvassa on painoa ja roudaton maa ei sido juuria. Ilmoituksia on tullut myös paikoittain todella matalalla roikkuvista sähkölinjoista, kertoo De Gritz.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat