Politiikka

”Talouden intressit eivät saa polkea ihmisoikeuksia” – Jaakonsaari asetti reunaehdot historialliselle sopimukselle

Kari Hulkko
Kari Hulkko

Parlamentti antoi tiistaina hyväksyntänsä EU:n ja Kazakstanin väliselle tehostetulle kumppanuus- ja yhteistyösopimukselle. Kazakstan on ensimmäinen Keski-Aasian maa, jonka kanssa tällainen sopimus solmitaan.

Europarlamentaarikot äänestivät samana päivänä sopimusta koskevasta päätöslauselmasta, jossa tarkastellaan EU:n ja Kazakstanin suhteita. Siinä korostettiin ihmisoikeuksia, oikeusvaltioperiaatetta, demokratiaa ja perusvapauksia. Mepit vaativat, että ne ovat painopisteinä, kun EU käy Kazakstanin kanssa poliittista vuoropuhelua.

Asian esittelijä Liisa Jaakonsaari (sd.) (kuvassa) muistutti, että ihmisoikeuksien vaalimisen tärkeydestä.

– Talouden intressit eivät saa polkea ihmisoikeuksia vaan niiden on kuljettava käsi kädessä. Eurooppa menettää ideansa ja sielunsa, jos muut prioriteetit syrjäyttävät ihmisoikeudet.

Hänen mielestään Kazakstanilla on nyt yhdestoista hetki uudistaa maan lakeja, jotka rajoittavat työntekijöiden oikeuksia.

– Ihmisoikeuskysymyksissä parlamentti edellyttää tuntuvia ja konkreettisia uudistuksia.

EU ja Kazakstan vahvistavat yhteistyötään muun muassa kaupan, energian ja kestävän kehityksen kysymyksissä sekä terrorismin vastaisessa työssä.

Parlamentti puolsi EU:n ja Kazakstanin välistä tehostettua kumppanuus- ja yhteistyösopimusta äänin 511 puolesta, 115 vastaan, 28 tyhjää. Sopimusta koskeva päätöslauselma hyväksyttiin äänin 545 puolesta, 68 vastaan, 39 tyhjää.

Neuvoston pitää vielä hyväksyä sopimus, ennen kuin se voi astua kokonaisuudessaan voimaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat