Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Talousarviopandat” saivat oman työryhmänsä – kansliapäällikkö Majanen: “Kyse on Suomen tekemien sitoumusten hoitamisesta”

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Isopanda Jin Bao Bao eli Lumi peuhaamassa lumessa Ähtärin eläintarhan Pandatalossa 17. helmikuuta 2018.

Hallituksen tulevaa lisätalousarviota koskeva julkinen keskustelu siirtyi tällä viikolla “asiasta pandaan”, kun maa- ja metsätalousministeriö esitti Kiinasta lainatuille Ähtärin jättiläispandoille viiden miljoonan euron tukisummaa. Koska rahalle on lisätalousarviossa monia merkittäviä kohteita, pandatuista nousi suuri julkinen poru.

Simo Alastalo

Demokraatti

Vapailtaan palannut maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) ilmoitti tänään iltapäivällä, että virkamiestyönä tehty esitys vedetään pois ja pandojen asiaa edistetään jatkossa laajapohjaisessa pandatyöryhmässä.

RYHMÄÄN on tulossa edustus paitsi Kurvisen ministeriöstä myös valtiovarain- ja ulkoministeriöstä. Pandoista järjestettiin keskiviikkona tiedotustilaisuus, johon osallistuivat maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen.

Husu-Kallion mukaan Ähtärin eläinpuisto on talousvaikeuksissa muun muassa korona-ajan yleisökadosta johtuen eikä puisto ole kyennyt maksamaan kiinalaiselle China Wildlife Conservation Associationille pandoista vuosittaista vuokraa, jota kutsutaan virallisesti lisääntymislainaksi. Vuokran suuruudesta ei ole tietoa, koska sopimus eläinpuiston ja Kiinan välillä ei ole julkinen.

– Tavoitteena on ollut alun alkaenkin, että Ähtäri hoitaa oman liiketoimintasuunnitelmansa mukaisesti tämän asian. Valtiolla on tietenkin oma intressi huolehtia, että jättilaispandoilla menee hyvin ja toiminta on hallittua, Husu-Kallio totesi tiedotustilaisuudessa.

MYÖS Suomen ja Kiinan valtioilla on oma erillinen sopimuksena pandayhteistyöstä. Kaikki sopimukset on allekirjoitettu Kiinan presidentin Xi Jinpingin Suomen vierailun aikana huhtikuussa 2017. Husu-Kallion mukaan valtion sopimuksessa ei puhuta rahasta, joten valtiolla ei ole velvoitetta rahoittaa Ähtärin pandojen hyvinvointia.

Ähtärin talousvaikeudet ovat kuitenkin Suomelle mahdollinen poliittinen ongelma, koska pandat ovat Kiinan valtion omaisuutta.

– Tässä kevään aikana meidän täytyy saada asiasta kokonaisvaltainen käsitys ja jatkaa keskustelua myös Ähtärin päähän, jotta he saavat hoidettua velvoitteensa Kiinaan päin, johon he ovat kirjallisesti sitoutuneet, Husu-Kallio sanoi.

MAJASEN mukaan pandakysymykseen liittyy varsinaisten pandojen lisäksi kauppapolitiikkaan ja kuntatalouteen kytkeytyviä näkökohtia. Esityksen poisvetämisen jälkeen pandapohdintaa tehdään nopeutetussa aikataulussa vielä tämän vaalikauden puitteissa.

Majanen piti erikoisena, että pandarahoja on julkisessa keskustelussa rinnastettu muiden uhanalaisten eläinten tai sydänlasten tarpeisiin.

– Kyse on Suomen tekemien sitoumusten hoitamisesta. Sitten, jos niistä halutaan tehdä uusia ratkaisuja, niin tehdään ne mieluiten jäsentyneen valmistelun pohjalta. Nyt työ laajapohjaisessa työryhmässä alkaa.

Tuleva työryhmä saa pohdittavakseen myös pandojen mahdollisen palauttamisen Kiinaan. Juha Majasen mukaan palauttaminen olisi tuskin ilmaista ja saattaisi tulla jopa kalliimmaksi kuin pandojen ylläpito.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE