Politiikka

Talousasiantuntija: Naisten kokopäivätyö muuttumassa osapäivätyöksi

”Kun verrataan koko- ja osapäivätyötä, huomataan, että kokopäiväisten työsuhteiden määrä ei ole muuttunut lainkaan, vaan työllisyystilastoissa näkyvä parannus johtuu osa-aikaisten työsuhteiden määrän kasvusta. Vielä kiinnostavammaksi tilanteen tekee se, että muutos koskee erityisesti naisia”, Aktian pääekonomisti Heidi Schauman kirjoittaa pankin verkkosivuilla.

Schaumanin mukaan vuonna 2016 kokopäiväisissä työsuhteissa oli 19 000 naista vähemmän kuin vuonna 2015, kun taas osapäiväisissä työsuhteissa oli 14 000 naista enemmän.

”Miesten osalta vastaavat luvut olivat 17 000 useampi kokopäiväisessä työsuhteessa ja 2 000 useampi osapäiväisessä työsuhteessa. Eli vaikka työllisyyden kokonaiskuva näyttää parantuneen, monen naisen työmarkkina-asema on heikentynyt.”

Suomen työmarkkinoiden kokonaistila on kuitenkin parantunut viime vuoden aikana.

”Tietyiltä osin alhaisemmat työttömyysluvut selittyvät työvoiman pienenemisellä ja sillä, että entistä suurempi määrä ihmisiä jää työvoiman ulkopuolelle, mutta huomattavasti suurempi selitysvoima on työllisyyden kasvulla. Alhaisemmat työttömyysluvut voidaan siis tulkita työmarkkinatilanteen selväksi parannukseksi.”

Osapäiväisten työsuhteiden määrä kasvoi selvästi vuonna 2016.

”Vuonna 2016 osapäiväisiä palkansaajia oli 15 000 enemmän kuin vuonna 2015, ja jopa 14 000 näistä oli naisia.”

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat