Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Sähköntuottajien voittoveron tuotto pitää suunnata sähkön käyttäjille

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Energian voimakas hinnannousu on ajanut monet kotitaloudet vaikeaan tilanteeseen, mutta samalla se on tuonut monille energiayhtiöille kohtuuttomia voittoja, talousvaliokunnan sd-kansanedustajat huomauttavat.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Hallituksen esitys fossiilisten sähköntuottajien väliaikaisesta voittoverosta lähti tänään lausuntokierrokselle.

– Esitys mahdollistaa näiden voittojen suuntaamisen kalliista energianhinnasta kärsivien kansalaisten auttamiseksi, kansanedustajat Matias Mäkynen, Hussein al-Taee, Raimo Piirainen ja Tuula Väätäinen toteavat tiedotteessa.

Syksyn 2022 budjettiriihessä päätettiin valmistella SDP:n aloitteesta uutta veromuotoa, jolla fossiilisten sähköntuottajien ja -myyjien energian hinnannoususta saamiin voittoihin voidaan puuttua entistä paremmin.

Hallituksen esityksessä yrityksille kohdistettaisiin 33 prosentin prosentin lisävero ensi vuodelle sähköliiketoiminnan tuloksesta siltä osin kuin se ylittää oman pääoman määrälle lasketun viiden prosentin tuoton. Veroa sovellettaisiin yritysten voitoista maksettavan tuloveron lisäksi ja sen ulkopuolelle rajattaisiin vähäinen sähköliiketoiminta.

– Viiden prosentin raja mahdollistaa energiayhtiölle jatkossakin kohtuullisen tuoton, mutta sen ylittävästä osasta kerättävä lisävero tuo valtiolle lisätuloja energianhinnasta kärsivien kotitalouksien auttamiseen, edustajat muistuttavat.

HALLITUS päätti budjettiriihessään laajasta joukosta toimenpiteitä energian hinnannousuun vastaamiseksi. Joulukuun alusta astui voimaan sähkön arvonlisäveron alennus kymmeneen prosenttiin. Lisäksi kotitalouksille räätälöitiin määräaikainen sähkövähennys ja pienituloisille sähkötuki. Näihin molempiin on varattu 300 miljoonaa ensi vuoden budjetissa.

– Nyt on ensiarvoisen tärkeää, että yhtiöiltä kerätyt varat suunnataan nousseista sähkön hinnoista eniten kärsivien ihmisten hyväksi. Jo päätettyjä toimia on täydennettävä niin, että väliinputoajia ei tule ja kukaan ei joudu kohtuuttomaan tilanteeseen.

Kansanedustajien mukaan tällainen riski on ilman lisätoimia edelleen olemassa.

– Myös sähkön säätämiseksi ja hinnan laskemiseksi on tehtävä lisätoimia, he vaativat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE