Turva – Hymy

”Tämä antaa kuvan, joka Suomella ei pitäisi olla” – SDP:n Haatainen murheissaan asevientilinjan muutoksesta

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen on huolissaan Suomen aseviennin linjan muutoksesta sitten Tarja Halosen presidenttivuosien. Hän ei tunnu kovin yllättyneeltä norjalaisen Verdens Gang-lehden uutisesta, että suomalaisen Patrian panssaroitu ajoneuvo on kuvattu Jemenin sotatoimialueella.

– Suomen on pidettävä kiinni perinteisestä ja vakiintuneesta linjastaan, että aseita ei viedä sotaa käyviin maihin. Tämä antaa kuvan, joka Suomella ei pitäisi olla.

Haatainen painottaa, että Suomen on noudatettava kansainvälisiä sopimuksia, joissa maa on mukana. Eli Suomi ei vie aseita maihin, joissa niitä saatetaan käyttää myös siviilejä vastaan.

Verdens Gang on julkaissut verkossa videoklipin, jossa Patrian ajoneuvo on Arabiemiraattien lipun alla. Patrian liiketoimintajohtaja Mika Kari myöntää, että kuvassa näkyy yrityksen panssaroitu ajoneuvo. Kari sanoo lehdelle kuulleensa huhuja, että Patrian ajoneuvoja olisi käytetty Jemenin sodassa.

Arabiemiraatit on mukana Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa, joka ihmisoikeusjärjestöjen mukaan on pommittanut myös muun muassa kouluja ja sairaaloita.

– Jemenissä on käynnissä suunnaton murhenäytelmä. Maassa on nälänhätä, ihmiset ovat saarroksissa sodan keskellä ja pakolaisia on virrannut naapurimaihin valtavia määriä, Haatainen kuvaa tilannetta.

Ruotsi on kiristämässä aseviennin kriteerejä Lähi-itään.

Hänen mielestään on syytä selvittää mahdollisimman nopeasti, miten Patrian panssariajoneuvot ovat mahdollisesti joutuneet Jemeniin.

– Ja millä ehdoilla Patria on myynyt niitä ja mihin? Eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien pitää saada nämä tiedot pikaisesti, Haatainen vaatii.

Haatainen otti Suomen aseviennin esille jo viime syksynä eduskunnan kyselytunnilla. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) joutui tuolloin myöntämään, että hallitus sivuutti ulkoministeriön kielteisen lausunnon asevientipäätöksessään. Se koski suomalaisyrityksen valmistamien lennokkialustojen vientiä Arabiemiraatteihin.

Haatainen muistutti tuolloin, että Ruotsi on kiristämässä aseviennin kriteerejä Lähi-itään alueen räjähdysherkän tilanteen takia.

Tuula Haatainen painottaa, että sotatarvikkeita voidaan viedä, mutta vain turvallisiin kohdemaihin.

– Suomen täytyy pitää kiinni tiukasti näistä kriteereistä ja olla selvillä myös aseiden mahdollisesta jatkomyynnistä ja käytöstä, Haatainen linjaa.

Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

 

 

 

 

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.

Porvoossa kohu kaupungin kirjeestä, tulkitaan Niinistön mainokseksi – ”Pöyristyttävää. Harkinta pettänyt.”

Kuva: Nora Vilva
Kuva Porvoosta.

Porvoossa kuohuttaa kaupungin koteihin lähettämä kirje. Kirje on lähetetty niille vanhemmille tai huoltajille, joilla on varhaiskasvatuksessa olevia lapsia.

Kirje alkaa juhlallisesti: ”Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut alenevat tammikuusta 2018 alkaen tasavallan presidentti Sauli Niinistön vahvistettua 19.12.2017 varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja koskevan lain muutoksen.” Niinistön nimi on lihavoitu kirjeessä.

 

Kaupungin luottamuselinten jäsenien parissa kirje on herättänyt keskustelua yli puoluerajojen.

– Kyllä harkinta on pettänyt. Kirje lähtee tänä ajankohtana, kun vaalit ovat käynnissä. Kyllä me tästä tulemme huomauttelemaan, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Jaakko Jalonen toteaa Demokraatille.

Hänen mukaansa kaupungin viestintästrategiaa ei ole noudatettu.

– Tämä ei todellakaan kuulu meidän viestinnällisiin tapoihin. Ensimmäisenä meille sivistysjohtaja ottaa asian selvitykseen, miten näin on päässyt käymään.

”Jotkut sanovat vähän suorempaankin.”

– Minun mielestäni on pöyristyttävää, että kaupungin tiedotteessa kirjoitetaan vaalien alla näin. Kaupungin tulisi olla sitoutumaton eikä tehdä vaalikampanjaa, jolta kyseinen kirje näyttää, kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu Anette Karlsson (sd.) toteaa.

Jaakko Jalosen mukaan nyt täytyy selvittää ne prosessit, jotka johtivat kirjeen muotoiluun ja lähettämiseen. Asia nostetaan esiin epävirallisena asiana myös kaupungin luottamuselimissä.

Jalosen mukaan asia velloo nyt myös some-keskustelussa.

– Kyllä tähän on kommentteja tullut, pidetään ehkä vähän harkitsemattomana – ja jotkut sanovat vähän suorempaankin.

Keskustelua aiheesta