Politiikka

”Tämä antaa kuvan, joka Suomella ei pitäisi olla” – SDP:n Haatainen murheissaan asevientilinjan muutoksesta

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen on huolissaan Suomen aseviennin linjan muutoksesta sitten Tarja Halosen presidenttivuosien. Hän ei tunnu kovin yllättyneeltä norjalaisen Verdens Gang-lehden uutisesta, että suomalaisen Patrian panssaroitu ajoneuvo on kuvattu Jemenin sotatoimialueella.

– Suomen on pidettävä kiinni perinteisestä ja vakiintuneesta linjastaan, että aseita ei viedä sotaa käyviin maihin. Tämä antaa kuvan, joka Suomella ei pitäisi olla.

Haatainen painottaa, että Suomen on noudatettava kansainvälisiä sopimuksia, joissa maa on mukana. Eli Suomi ei vie aseita maihin, joissa niitä saatetaan käyttää myös siviilejä vastaan.

Verdens Gang on julkaissut verkossa videoklipin, jossa Patrian ajoneuvo on Arabiemiraattien lipun alla. Patrian liiketoimintajohtaja Mika Kari myöntää, että kuvassa näkyy yrityksen panssaroitu ajoneuvo. Kari sanoo lehdelle kuulleensa huhuja, että Patrian ajoneuvoja olisi käytetty Jemenin sodassa.

Arabiemiraatit on mukana Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa, joka ihmisoikeusjärjestöjen mukaan on pommittanut myös muun muassa kouluja ja sairaaloita.

– Jemenissä on käynnissä suunnaton murhenäytelmä. Maassa on nälänhätä, ihmiset ovat saarroksissa sodan keskellä ja pakolaisia on virrannut naapurimaihin valtavia määriä, Haatainen kuvaa tilannetta.

Ruotsi on kiristämässä aseviennin kriteerejä Lähi-itään.

Hänen mielestään on syytä selvittää mahdollisimman nopeasti, miten Patrian panssariajoneuvot ovat mahdollisesti joutuneet Jemeniin.

– Ja millä ehdoilla Patria on myynyt niitä ja mihin? Eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien pitää saada nämä tiedot pikaisesti, Haatainen vaatii.

Haatainen otti Suomen aseviennin esille jo viime syksynä eduskunnan kyselytunnilla. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) joutui tuolloin myöntämään, että hallitus sivuutti ulkoministeriön kielteisen lausunnon asevientipäätöksessään. Se koski suomalaisyrityksen valmistamien lennokkialustojen vientiä Arabiemiraatteihin.

Haatainen muistutti tuolloin, että Ruotsi on kiristämässä aseviennin kriteerejä Lähi-itään alueen räjähdysherkän tilanteen takia.

Tuula Haatainen painottaa, että sotatarvikkeita voidaan viedä, mutta vain turvallisiin kohdemaihin.

– Suomen täytyy pitää kiinni tiukasti näistä kriteereistä ja olla selvillä myös aseiden mahdollisesta jatkomyynnistä ja käytöstä, Haatainen linjaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat