Turva – Hymy

”Tämä ei ole Niinistön kaudella näkynyt” – tasokas keskustelu arvojohtajuudesta käynnisti presidenttiehdokaskiertueen

Kuva: Jari Soini
SDP:n presidenttiehdokkuudesta kisaavat kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta (vasemmalla), Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero aloittivat yhteisen kampanjakiertueensa tänään Helsingistä. Demokraatti-lehden isännöimän tilaisuuden juonsi mittavan uran tuomalla kokemuksella ja asiaosaamisella politiikan toimittaja Unto Hämäläinen.

SDP:n presidenttiehdokkuutta tavoittelevat kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero keskustelivat ensimmäisessä yhteisessä ehdokaspaneelissa torstaina Helsingissä. Yksi heistä on SDP:n presidenttiehdokas tulevissa vaaleissa.

Ehdokas nimetään jäsenäänestyksen jälkeen SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa syyskuun alussa.

Kolmikko oli avauspaneelissa vireessä ja hyvin valmistautuneena liikkeellä.

Demokraatti-lehden isännöimän Paasitornin tilaisuuden juonsi ja piti ansiokkaasti sovitussa aikataulussa Unto Hämäläinen, pitkän uran Helsingin Sanomissa tehnyt politiikan toimittaja.

Kuvia ei kumarrettu. Myös istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä haastettiin debatissa useaan otteeseen. He muistuttivat jo aluksi, että demokratia syntyy vaaleista ja aidot vaalit edellyttävät ehdokkaita, vaihtoehtoja.

Vähintään kerran kuudessa vuodessa on käytävä kunnon ulkopoliittinen ja arvokeskustelu.

Sirpa Paatero otti esille turvallisuusnäkökulman– nimenomaan liittyen Niinistön haastamiseen.

Turvallisuus ei liity vain puolustukseen, hän painotti.

– Se liittyy arjen kokemukseen, niin Suomessa kuten kaikkissa muissa maissa.

Tuleva kuusi vuotta ei voi olla kuusi vuotta, joissa vain jäähdytellään.

Paateron mukaan tässä on kyse siitä, mitä sosialidemokraatit ovat aina edustaneet.

– Ja kun kuuntelee kansainvälisiltä kentiltä meidän 30 vuoden historiaa meidän edellisistä sosialidemokraattisista presidenteistä, niin kyllä se on ihmisten arki, se että arjesta yhteiskunnassa pidetään huolta. Sen lisäksi huolehditaan tietysti terrorismin vastaisesta toiminnasta tai sotilaallisesta maanpuolustuksesta.

–Tämä on asia, josta pitää uskaltaa ja pystyä puhumaan tällä hetkellä enemmän, hän linjasi.

Sirpa Paatero. (Kuvat: Jari Soini)

Myöhemmin Unto Hämäläinen kysyi presidentin roolista arvovallan käyttäjänä.

Kun presidentti kiinnittää asioihin huomiota, sillä on merkitystä, vaikka hänellä ei olekaan kyseiseen asiaan suoraa vaikutusvaltaa perustuslain mukaan.

Ehdokkailta kysyttiin mielipidettä presidenttiydestä arvojohtajana ja presidentti Niinistön roolista tässä mielessä.

Maarit Feldt-Ranta pitää presidentin tehtävää arvojohtajana erittäin tärkeänä.

– Pienessä maassa tarvitsemme kansakuntaa yhdessä pitäviä voimia. Presidentti voi tällainen olla, ja parhaimmillaan on. Ajattelen niin, että presidentin tulee yhteiskunnassa aina asettua heikomman puolelle.

– Varmasti tässä mielessä olisi parantamisen varaa, hän lisäsi.

Hämäläisen pyydettyä Feldt-Rantaa tarkentamaan ”parantamisen varaa”, hän nosti esille eriarvoisuuden lisääntymisen viime vuosien Suomessa.

– Sisäpolitiikassa on ollut kysymyksiä, kuten köyhyys, vähäosaisuus ja ulkopuolisuus. Niissä on maan hallituksen johdolla tehty kovia leikkauksia, erittäin kovaa politiikkaa. On ollut vaikea nähdä, että kuka olisi se taho, joka olisi asettunut näiden ihmisten puolelle.

– Ja näen, että tässä presidentti voisi tehdä paljon, Feldt-Ranta vastasi.

Näen, että tässä presidentti voisi tehdä paljon.

Maarit Feldt-Ranta.

Tuula Haatainen oli samalla linjalla.

– Presidentti on hyvin keskeinen mielipidevaikuttaja, häneen katsotaan, Haatainen kiteytti.

– Kun hän astuu virkaan, hän tavallaan asettautuu puolueiden yläpuolelle. Ja hän saa kansalta valtakirjan, jota pitää myös osata käyttää viisaasti.

Viisas johtaja myös toimii niin, että kansakunta ei hajoa.

–Nyt on olemassa elementtejä, jotka hajottavat meidän kansakuntaa. Ne liittyvät juuri eriarvoistumiseen, köyhyyteen, osattomuuteen. Myös työelämän valtaisaan muutokseen, jonka kourissa on ihan tavallinen keskiluokka.

Näiden asioiden puolesta presidentti voi Haataisen mielestä omalla tavallaan nostaa esiin asioita – puuttumatta hallituksen ja eduskunnan sisäpolitiikkaan, joka on niiden heiniä.

– Presidentti voi kuitenkin kysyä ja peräänkuuluttaa, että me huolehdimme siitä, että myös heikommat pysyvät mukana.

Toinen alue, jossa Suomen presidentti olisi Haataisen mielestä voinut olla näiden kuuden vuoden aikana vahvemmin näkyvillä, on YK, ihmisoikeudet ja tasa-arvokysymykset.

– Tämä ei ole nyt Niinistön kaudella näkynyt. Tuleva kuusi vuotta ei voi olla kuusi vuotta, joissa vain jäähdytellään. Nyt pitäisi käyttää kaikki energia siihen, että Suomi on aktiivinen globaalien ongelmien ratkaisujen etsijänä ja kokoavana tahona.

Haataisen mukaan Suomi voi näyttäytyä kokoaan suurempana.

– Meihin katsotaan monelta taholta. Olemme onnistuneet monissa asioissa ja meillä on näyttöä sadan vuoden historiasta siitä, miten määrätietoisella yhteiskuntakehityksellä voidaan saada tulosta, hän sanoi.

Presidentti on hyvin keskeinen mielipidevaikuttaja.

Tuula Haatainen.

Sirpa Paatero muistutti Niinistön alusta talouskysymyksiin keskittyneenä kansakunnan unilukkarina.

– Jotenkin sitä toivoisi, ettei talous olisi ainostaan se näkökulma, jolla presidentti tulee ulos.

Paateron mukaan esimerkiksi keskustelu syrjäytymisestä on hiipunut.

– Siitä ei ole kuulunut mitään. Vaikka on menty toiseen suuntaan, osa kansalaisista on syrjäytynyt entistä enemmän, hän sanoi.

Helsingissä SDP:n presidenttiehdokaskiertue sai hyvän startin.

Sosialidemokraattinen ehdokastrio nähdään seuraavan kerran yleisöpaneelissa Rovaniemellä ensi maanantaina. Tampereen vuoro on tiistaina 15. elokuuta.

Puolue järjestää presidenttiehdokkaasta jäsenäänestyksen elokuussa. Ehdokas nimetään SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa 2. syyskuuta.

Päivi Nerg otti itselleen raskaan roolin, kun Suomeen saapui vuoden aikana 32 000 turvapaikanhakijaa: ”Tuntui vähän siltä, että huusin, mutta kukaan ei kuunnellut”

Kuva: Jari Soini

Syksyn 2015 maahanmuuttokriisi muutti sisäministeriön kansliapäällikkönä työskennelleen Päivi Nergin tehtävissä kaiken.

Suomeen saapui vuoden aikana 32 476 turvapaikanhakijaa. Silloin Nerg otti itselleen roolin kertoa mahdollisimman selkeästi kansalaisille, mitä seuraavaksi tapahtuu.

– Se oli tietoinen ratkaisu. Oli lähdettävä täyttämään tiedon tarvetta, jotta muu virkakunta saa rauhan tehdä työtään.

Päätökset oli tehtävä sen hetkisen tiedon varassa. Jatkuvasta valmiustilasta ei voinut irrottautua täysin edes kesämökillä. Kritiikki pakotti miettimään omaa toimintaa ja arvomaailmaa. Viimeistä kolmea vuotta Nerg luonnehtiikin raskaaksi.

– Aina kun sanoin minkä tahansa sanan tai lauseen, jokaista sanaani käännettiin. Olin todella huolissani Maahanmuuttoviraston henkilöstöstä. Arvostelu heitä kohtaan oli todella väärää. Tuntui vähän siltä, että huusin, mutta kukaan ei kuunnellut. Oli helpottavaa todeta olleensa omasta mielestään itselleen rehellinen.

– Sen kanssa oli pakko oppia elämään. Mietin, kestänkö, jaksanko, onko liian raskas paikka. Kävelin viestintäjohtajan huoneeseen useampia kertoja sanoakseni, etten jaksa tätä, eikö joku muu voisi hoitaa.

Toivottavasti ihmiset eivät ole ajatelleet minua hallituksen kasvoina.

Tiedon pitäminen sisällään on ollut Nergistä raskasta, varsinkaan kun ei ole voinut kertoa asioiden taustalla olevista seikoista. Se olisi auttanut ihmisiä ymmärtämään tilannetta ja tehtyjä ratkaisuja.

– Vaikeimmat hetket ovat liittyneet siihen, kun ulkopuolelta ihmiset ovat tulleet kyseenalaistamaan omaa arvopohjaa ja kysyneet, olemmeko poliitikkojen vietävissä.

Syytökset olivat pahimmillaan ”Oletteko natseja?”-luokkaa. Silloin Nerg lopetti keskustelupalstojen seuraamisen. Oli suojattava itseä. Perheenyhdistäminen on ollut Nergille henkilökohtaisesti vaikein kysymys, josta on käynyt painia omassa mielessään.

– Olen virkamiesvastuussa. En ole voinut puuttua, vaikka kriteerit eivät ole aina olleet sellaisia, mitä itse olisin halunnut.

Nerg on pyrkinyt luomaan edellytyksiä niiden perheiden yhdistämiselle, joille se vain on ollut mahdollista. Hän muistuttaa Suomessa turvapaikanhakijatilanteen hoidon olevan EU-maiden parhaimmistoa. Kansliapäällikkö on ollut jatkuvasti hallituksen käytettävissä.

– Koen antaneeni viranomaisille kasvot. Virkakoneiston kasvot, jotka ovat vieneet asioita eteenpäin. Toivottavasti ihmiset eivät ole ajatelleet minua hallituksen kasvoina.

Stressin sietokyky on kasvanut. Nerg kokee onnistuneensa parhaiten avoimen kulttuurin luomisessa.

Hienoimpia ovat olleet yhdessä onnistumisen hetket, kuten Tornion vastaanottokeskuksen pystyttäminen nopealla aikataululla. Haastavat tilanteet ovat pakottaneet etsimään ratkaisuja yhdessä.

– Se on paljon isompi asia kuin maahamuuttokriisistä selviäminen 2015. Tunteet ja kaikki muu on ollut pakko siirtää sivuun.

Suomen tämän hetkinen ilmapiiri ei ole tarpeeksi kypsä siihen, että eläisimme yhdessä eri kulttuureista ja uskonnoista tulevien ihmisten kanssa.

Nergin mukaan pitäisi puhua paljon enemmän yhteiskuntaa yhdistävistä asioista. Hänestä olisi parasta, jos suomalaiset rohkaistuisivat kanssakäymiseen erilaisten ihmisten kanssa. Ihmiset tarvitsevat entistä enemmän toinen toisensa kunnioittamista.

– Suomen tämän hetkinen ilmapiiri ei ole tarpeeksi kypsä siihen, että eläisimme yhdessä eri kulttuureista ja uskonnoista tulevien ihmisten kanssa. Meidän pitäisi pysähtyä. Me olemme kaikki luojan luomia erilaisia ihmisiä.

Nergin on vaikea ymmärtää, miksi auttaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita. Paperittomana heillä ei ole minkäänlaisia oikeuksia Suomessa. Hän ei näe perusteita piilotteluun edes kirkolla tai sen jäsenillä. Hän muistuttaa, että perustuslain lähtökohtana on hädässä olevien ihmisten auttaminen.

– Eri asia on heidän auttamisensa, joilla on kotiinpaluun mahdollisuus. Suomi ei lähetä ketään kuolemaan. Nämä ovat todella vaikeita kysymyksiä.

Nerg on aloittanut vuoden alusta työnsä valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteerinä. Hänen uusiin tehtäviinsä kuuluu esimerkiksi henkilöstöjohtaminen, hallinnon ja julkisen hallinnon kehittäminen, digitalisaation edistäminen sekä toimintatapojen ja ohjauksen kehittäminen julkisessa hallinnossa. Lisäksi hän johtaa tehtävässään maakunta- ja sote-uudistuksen toteutusta.

– Toivon saavani käyttää omaa osaamistani sataprosenttisesti, ja työni olisi niin haasteellista kuin olen osannut odottaa.

Lue koko laaja Päivi Nergin haastattelu torstain 18. tammikuuta Demokraatista.

Keskustelua aiheesta

Äänestysprosentti oli 6,4 kello 20 mennessä – ennakkoäänestys alkoi edellisvaaleja vilkkaampana

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestyksen äänestyslippu Espoon Tapiolan postissa. Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkoi tänään.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkoi selvästi edellisiä presidentinvaaleja vilkkaammin.

Ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä oli iltakahdeksaan mennessä annettu 269 937 ääntä. Äänestysprosentti oli nyt 6,4, kun se kuusi vuotta sitten ensimmäisen päivän jälkeen oli 5,4 prosenttia.

Ennakkoäänestys jatkuu ensi tiistaihin saakka. Varsinainen vaalipäivä on 28. tammikuuta.

MTV:n teettämään kyselyyn vastanneista suomalaisista 73 prosenttia tiesi jo tammikuun alussa, ketä äänestää presidentiksi. Valtaosa vastanneista myös uskoo, että presidentinvaali ratkeaa ensimmäisellä kierroksella.

Kyselyä varten haastateltiin reilut tuhat suomalaista tammikuun alussa. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

Ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona. Varsinainen vaalipäivä on 28. tammikuuta.

Demarimeppi iloitsee: ”EU otti rohkean askeleen ilmaston puolesta”

Kuva: Kari Hulkko
SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri on tyytyväinen parlamentin hyväksymiin kantoihin.

Euroopan parlamentti otti  keskiviikkona merkittäviä edistysaskelia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Parlamentti äänesti kolmesta tärkeästä energiadirektiivistä ja päätyi kunnianhimoisiin tavoitteisiin niin uusiutuvan energian kuin energiatehokkuuden osalta.

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri on tyytyväinen parlamentin hyväksymiin kantoihin.

– Parlamentti haluaa, että yli kolmannes energiastamme olisi uusiutuvaa vuonna 2030. Lisäksi parlamentti äänesti kestävän biopohjaisen uusiutuvan energian puolesta, vaikka se ennen äänestystä käydyissä keskusteluissa sai myös kritiikkiä osakseen, Kumpula-Natri iloitsee.

S&D-ryhmän euroedustajat vastasivat koko parlamentin kannasta niin uusiutuvan energian direktiivissä kuin energiatehokkuusdirektiivissä. Se edesauttoi kunnianhimon nostamisessa – lopulta myös suurin puolue, oikeistolainen EPP, saatiin kompromissien kautta tukemaan korkeampaa energiatehokkuuden nostotavoitetta.

Komissio esitti 27 prosenttia, mutta parlamentti nosti tavoitteen 35 prosenttiin. Samoin uusiutuvien energioiden tavoite nousee 35 prosenttiin parlamentin kannassa.

– Kunnianhimoisia tuloksia ei saavuteta jääräpäisillä yrityksillä muuttaa sääntöjä koko ajan, kuten nyt nähtiin matkan varrella. Jotkut koettivat esimerkiksi estää kokonaan runkopuun käytön energiaksi, mikä olisi estänyt myös harvennushakkuiden puunkäytön, Kumpula-Natri kertaa yli vuoden kestäneen käsittelyn vaiheita.

Erityisesti Kumpula-Natri haluaa nostaa esiin liikennesektorille asetetun tavoitteen – 12 prosenttia uusiutuvan energian osuudesta. Parlamentti haluaa vähentää peltopohjaisten niin sanotun ensimmäisen sukupolven biopolttoaineiden käyttöä ja tuoda tilalle edistyneitä biopolttoaineita.

– Biopolttoaineet ovat tärkeä työkalu siirtyessämme kohti puhdasta liikennettä. On hyvä, että siirrymme pois esimerkiksi palmuöljystä kohti uusia polttoaineita. Toivottavasti lisääntyvä kysyntä edistyneille, muun muassa metsäpohjaisille polttoaineille johtaa myös uusiin investointeihin ja sitä kautta työpaikkoihin Suomessa, Kumpula-Natri sanoo.

Parlamentti päätti pitää edistyneiden polttoaineiden listalla myös mäntyöljyn.

Tiukan vaikuttamistyön jälkeen parlamentti päätti pitää edistyneiden polttoaineiden listalla myös mäntyöljyn, josta jo nykyisellään tehdään kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi vähentävää biopolttoainetta Lappeenrannassa.

– Ympäristövaliokunnasta tuli myös esitys mäntyöljyn poistamiseksi, mutta onneksi tuokaan ei salissa mennyt läpi, sillä juuri sivuvirroista syntyy uusia innovaatioita osana kiertotaloutta. Se on parasta biotaloutta, Kumpula-Natri sanoo.

Miapetra Kumpula-Natri on jäsenenä parlamentin energia- ja teollisuusvaliokunnassa, joka vastasi ympäristövaliokunnan kanssa energialakien käsittelystä.

Parlamentin käsittelyssä oli tänään kolme lainsäädäntöesitystä niin sanotun puhtaan energian paketista.

Uusiutuvan energian direktiivin (ns. RED II) ja energiatehokkuusdirektiivin (ns. EED) lisäksi käsittelyssä on hallintomallidirektiivi (ns. Governance).

Nämä kolme esitystä ovat osa komission loppuvuodesta 2016 julkaisemaa energipakettia, jolla pyritään varmistamaan EU:n pääseminen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin.

”Lähisuhdeväkivalta on vakava ihmisoikeusongelma” – Haatainen: Varatut resurssit ovat riittämättömät

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen vaalimökkinsä avajaisissa Helsingin Narinkkatorilla tiistaina.

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen kirjoittaa blogissaan lähisuhdeväkivallasta.

– Kolmannes suomalaisista naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa nykyisen tai entisen kumppaninsa tekemänä. Tätä todellisuutta kuvaa osuvasti myös Ensi- ja turvakotien liiton mainos, jossa äiti opettaa lapsilleen, kuinka paetaan kotona tapahtuvaa väkivaltaa. Pakeneminen on mainoksessa naamioitu leikkinä tapahtuvaksi nalleretkeksi, Haatainen aloittaa tekstin.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi joulun alla toimeenpanosuunnitelman Istanbulin sopimukseen. Istanbulin sopimus on Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi.

Haatainen muistuttaa peräänkuuluttaneensa vaalipamfletissaan ”Suomen paikka maailmassa” Istanbulin sopimuksen toimeenpanoa Suomessa – riittävin resurssein.

– Nyt laadittu toimeenpanosuunnitelma on tärkeä. Siinä on yli 40 toimenpidettä, joilla ehkäistään lähisuhdeväkivaltaa ja sen uhkaa. Sitä sovelletaan myös miehiin ja poikiin silloin kun he ovat lähisuhdeväkivallan uhreja.

– Ongelmallista kuitenkin on, ettei hallitus osoittanut toimeenpanosuunnitelman toteuttamiselle minkäänlaista kiinteää tai lisättyä määrärahaa.

Riittämättömillä määrärahoilla ei torjuta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Haatainen korostaa, että suunnitelma on tarpeellinen, mutta siihen varatut resurssit riittämättömät.

Suomi käyttää nykyisellään monikymmenkertaisesti vähemmän rahaa naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn kuin Ruotsi.

– Riittämättömillä määrärahoilla ei torjuta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, Haatainen toteaa.

Presidenttinä Haatainen haluaa nähdä Suomen, jossa pidetään huolta myös niistä, joiden omat voimavarat eivät riitä.

– Lähisuhdeväkivalta on Suomessa vakava ihmisoikeusongelma. Väkivallalla on kauaskantoiset seuraukset ja on koko yhteiskunnan etu, että lähisuhdeväkivallan ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseen kohdistetaan riittävät resurssit. Vain siten voimme rakentaa tasa-arvoista ja turvallista yhteiskuntaa, Haatainen kirjoittaa.

”EU:n ja Venäjän välit ovat pahasti tulehtuneet” – Jaakonsaari haluaa psykologisen puolustuksen unionin yhteiselle agendalle

Kuva: Lehtikuva / Kimmo Mäntylä

– Venäjän strateginen viestintä Euroopassa on laajaa, ja aggressiivinen käyttäytyminen verkoissa on kasvanut. Puhutaan informaatiosodasta, joskin on todettava, ettei ilmiö ole mikään uusi: informaatiosotia on ollut aina niin sodan kuin rauhan aikanakin.

Näin totesi europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.), kun Euroopan parlamentti keskusteli Venäjän propagandasta EU:ssa tänään Strasbourgissa.

Jaakonsaari pohti puneenvuorossaan, mistä kaikesta Eurooppaan suuntautuneet informaatiohyökkäykset johtuvat?

– EU:n ja Venäjän välit ovat pahasti tulehtuneet, sillä Krimin liittäminen Venäjään ja Ukrainan tapahtumat ovat rikkoneet kansainvälistä oikeutta ja Euroopan turvallisuusjärjestystä. EU ei voi tätä hyväksyä.

EU:n sekä jäsenmaiden pitää ottaa haaste vastaan.

Mitä pitäisi tehdä Venäjän disinformaation ja valeuutisten torjumiseksi?

– Euroopan unionin strategista viestintää pitää vahvistaa. Perinteisellä ja sosiaalisella medialla, tutkiva journalismilla, ajatushautomoilla, kansalaisjärjestöillä – kaikilla on oma tehtävänsä auttaa ihmisiä erottamaan faktat ja valeuutiset. Medialukutaidon oppiminen on suuri haaste uudessa digimaailmassa, Jaakonsaari vastaa.

– EU:n sekä jäsenmaiden pitää ottaa haaste vastaan. Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ilmoitti hiljakkoin Sälenin turvallisuuskonferenssissa, että Ruotsiin perustetaan ”psykologisen puolustuksen yksikkö”, jolla torjutaan vieraan valtion vaikutusta.

– Kun Euroopan unioni on nyt tehostamassa yhteistä puolustusta, otettakoon yhteiselle agendalle myös psykologinen puolustus, Jaakonsaari linjasi Starsbougissa.