Politiikka

”Tämä ei ole nykyaikaa” – Työttömän ”rahattomat päivät” kohtuuttomia

Thinkstock
Akavan mielestä käsitys työttömien aktivoinnista on jäänyt menneelle vuosituhannelle.
Thinkstock
Akavan mielestä käsitys työttömien aktivoinnista on jäänyt menneelle vuosituhannelle.
Thinkstock
Akavan mielestä käsitys työttömien aktivoinnista on jäänyt menneelle vuosituhannelle.

Korkeastikoulutettujen Akava on erittäin pettynyt tapaan, miten työllisyystyöryhmä suhtautuu työttömien omaan aktiivisuuteen työnhaussa. Palkansaajakeskusjärjestö huomauttaa, että myöskään opiskeluun tai osaamisen kehittämiseen ei oteta kantaa.

Työryhmän mallissa työttömällä on rahattomia omavastuupäiviä. Akava pitää kriteerejä epäoikeudenmukaisina ja epätasa-arvoisina niitä työnhakijoita kohtaan, joille ei tarjota työllistymistä edistävää palvelua, ja jotka eivät aktiivisesta työn hakemisesta huolimattakaan onnistu työllistymään ehdot täyttävällä tavalla.

– Erityisesti korkeakoulutetut työttömät eivät jää vain TE-toimistojen avun varaan, vaan etsivät töitä ja pyrkivät pitämään osaamistaan yllä itse aktiivisesti. Tämän huomiotta jättäminen ei parhaalla tahdollakaan sanoen ole nykyaikaa, Akavaa työryhmässä edustanut ekonomisti Heikki Taulu kritisoi.

Akvan mielestä työnhaun riittävä aktiivisuus voitaisiin todentaa esimerkiksi kolmen kuukauden välein tapahtuvan haastattelun yhteydessä.

On vaikea ymmärtää, miksi työttömien koulutuksen lisäämistä vastustetaan.

Keskusjärjestö ihmettelee erityisesti Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n nuivaa suhtautumista työttömien opiskeluun ja osaamisen lisäämiseen.

– Kun aloja häviää ja uusia syntyy tilalle, on aivan ehdottoman tärkeää, että niin työssä olevien kuin työttömien osaamista ja koulutusta täydennetään jatkuvasti, puheenjohtaja Sture Fjäder painottaa.

Hän muistuttaa, että osaavat työntekijät ovat Suomen menestyksen kulmakivi. Näin onkin hyvin vaikea ymmärtää, miksi työttömien koulutuksen lisäämistä vastustetaan.

Akava vaatii maan hallitusta parantamaan työttömien opiskelumahdollisuuksia – vähintään selvitystä siitä.

– Hallituksen on otettava koppi tästä, jos aiomme parantaa Suomen kilpailukyvyn kivijalkaa. Nyt olisi tärkeintä keksiä positiivisia porkkanoita, joilla työttömiä kannustetaan töihin ja kehittämään osaamistaan. Valitettavasti meillä tehdään päinvastoin, Fjäder ihmettelee.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat