”Tämä haavoitti häntä” – Iowan esivaalit toivat lommoja Donald Trumpin kilpeen

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Yhdysvaltain Iowan esivaalien varsinainen yllätys oli republikaanien ehdokkaan Marco Rubion nousu aivan Donald Trumpin kantaan, arvioi suomalainen Yhdysvaltain-asiantuntija Mika Aaltola.

– Tämä tulos tukee lähellä republikaanipuolueen johdon linjaa olevaa Rubiota. Näyttää siltä, että viime hetkellä liikkeelle lähteneet republikaanien äänestäjät valitsivat maltillisen ehdokkaan, luonnehtii Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Aaltola.

Voittamattomuuttaan korostaneen Trumpin jääminen Ted Cruzin taakse republikaanien esivaalissa on sekin uutinen.

– Trumpin kilpeen tuli lommo. Tämä haavoitti häntä.

Aaltolan mielestä demokraattipuolueen äärimmäisen tasainen kisa Hillary Clintonin ja Bernie Sandersin välillä ei muuta oleellisesti kaksikon tilannetta. Alustavien tietojen mukaan Clinton näytti voittavan hiuksenhienosti.

– Clinton voi ajatella pärjänneensä odotusten mukaisesti. Hän voi myös katsoa korjanneensa nyt vuoden 2008 esivaalien heikon Iowan-tuloksensa, Aaltola muistuttaa Clintonin ja nykyisen presidentin Barack Obaman takavuosien kisasta.

Sittenkin perinteiset vaalit?

Seuraavaksi esivaalivankkurit etenevät New Hampshiren osavaltioon.

– Siellä Trump on ollut republikaaneista niskan päällä. Jos Rubio onnistuu myös New Hampshiressa, se varmistaa, että hänellä on yhden äänestäjäkunnan ylittävää kannatusta.

Mika Aaltolan mukaan Iowan esivaalitulos viittaa siihen suuntaan, että tulossa olevat presidentinvaalit eivät sittenkään ole jotakin aivan uutta ja ennen kokematonta, kuten Trumpin kampanja on antanut ymmärtää.

– Merkittävin asia Iowan vaalissa oli se, että maltillinen republikaani nousi vahvasti. Välttämättä ei siis ole mitään uutta auringon alla.

Pääpuolueet nimeävät presidenttiehdokkaansa kesällä. Yhdysvallat valitsee uuden presidenttinsä marraskuussa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat