Turva – Hymy

Tämä malli ei kannusta vaan kurittaa työttömiä – elintarviketyöläiset lyttäävät hallituksen aikeet

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL vaatii Juha Sipilän (kesk.) hallitusta luopumaan työttömyysturvan aktiivimallista, joka tarkoittaa työttömyysturvan heikentämistä.

Liitto vetoaa hallituspuolueisiin, että työttömiä ei enää kuritettaisi uusilla leikkauksilla.

Hallitus aikoo ensi viikolla puoliväliriihessä päättää työttömyysturvaan tulevasta aktiivimallista. Hallituksen esittämässä aktiivimallissa työtön menettää yhden korvauspäivän kuukaudessa eli 4,65 prosenttia työttömyysturvasta, jos hän ei tee töitä yhtenä viikkona vähintään 18 tuntia tai osallistu työllisyyspalveluihin 65 päivän mittaisen tarkastelujakson aikana.

– Hallitus sanoo uudistavansa työttömyysturvaa kannustavammaksi, mutta käytännössä aktiivimalli tarkoittaa työttömyysturvan heikentämistä. Vaikka työtön haluaisi olla kuinka aktiivinen, kaikille ei riitä tarpeeksi työtä tai työllisyyspalveluja, liitto muistuttaa kannanotossaan.

Syykin on liiton mukaan selvä: Avoimia työpaikkoja ja työllisyyspalveluja on tarjolla yksinkertaisesti liian vähän. Myös TE-toimistojen resursseja on jo nyt leikattu rajusti, ja lisäksi hallitus suunnittelee lopettavansa ne kokonaan sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä.

Nyt on lopetettava työttömien syyllistäminen ja puolustettava oikeutta säälliseen toimeentuloon.

SEL varoittaa, että aktiivimallissa työttömät joutuisivat keskenään epätasa-arvoiseen asemaan.

– Mahdollisuus aktiivisuuteen ja karenssipäivien välttämiseen on kiinni siitä, missä päin Suomea työtön asuu ja minkä alan osaaja hän on. Työttömyystilanne, avoimien työpaikkojen määrä sekä koulutus- ja työllisyyspalveluiden tarjonta vaihtelevat merkittävästi eri alueilla ja aloilla.

Lisäksi aktiivimalli on SEL:n mielestä kilpailukykysopimuksen vastainen. Sopimuksessa sovittiin, ettei hallitus yksipuolisesti leikkaa työttömyysturvaa ilman kolmikantaista sopimista.

– Olemme valmiita toimimaan yhdessä sopimuksessa mukana olevien ammattiliittojen kanssa aktiivimallin torjumiseksi, SEL vakuuttaa.

Elintarviketyöläisten liitto ehdottaa hallitukselle työttömyysturvan uudistamista kannustavammaksi. Esimerkiksi työttömien mahdollisuutta omaehtoiseen opiskeluun voisi helpottaa.

– Osaamisen lisääminen tai alan vaihtaminen lisäävät työttömän mahdollisuuksia työllistyä. Myös byrokratian vähentäminen lyhytkestoisten töiden ja työttömyysturvan yhteensovittamisessa lisäisi työttömien mahdollisuuksia ottaa vastaan myös lyhytkestoisempia töitä.

Suomessa on edelleen lähes 500 000 työtöntä ja alle 30 000 avointa työpaikkaa.

– Nyt on lopetettava työttömien syyllistäminen ja puolustettava työttömien oikeutta säälliseen toimeentuloon, Espoon Korpilammella kokoontunut SEL:n liittovaltuusto jyrähtää.

Keskustelua aiheesta

SDP:n Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen kommentoivat tuoreeltaan Saksan demarien ratkaisua

Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Eurooppa on kääntänyt uuden lehden, arvioi SDP:n kansanedustaja Timo Harakka tuoreeltaan Saksan demarien päätöstä neuvotella yhteishallituksesta CDU:n kanssa.

Harakan mukaan myös Sipilän hallituksen on muutettava suuntaa tai jäätävä peräkammariin, kun Saksa ja Ranska johtavat EU:n tulevaisuutta.

– Jo nyt tiedetään, että uusi hallitus kääntää Saksan EU- ja EMU-linjan nykyistä yhteisvastuullisemmaksi. Se ajaa aktiivisesti välttämättömiä EMU-uudistuksia, joita Suomen europelkoinen hallitus on väistellyt ja vastustanut.

Haaste on Harakan mukaan erityisen kiusallinen kokoomukselle, joka on hänen mukaansa perinteisesti ollut EU-intoisin puolue, mutta on antautunut nykyisessä hallituksessa yhden prosentin populisteille.

– Kokoomuksen EU-linjassa on paljon näpertelyä, mutta ei yhtään näkyä Euroopan tulevaisuudesta, Harakka sanoo tiedotteessa.

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen kommentoi asiaa puolestaan Twitterissä.

”Saksan SPD:n päätös aloittaa hallitusneuvottelut Merkelin kanssa on hyvä uutinen. Täytyy silti muistaa, että SPD on päättänyt järjestää jäsenäänestyksen lopullisesta neuvottelutuloksesta. Hallitusohjelmaneuvotteluille tulee paljon painoa.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Yli 1 000 000 ääntä jo annettu presidentinvaaleissa

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä on iltapäivään mennessä kertynyt jo yli miljoona ääntä. Oikeusministeriön tulospalvelun mukaan ääniä oli ensimmäisen kierroksen äänestyksessä kertynyt lähes 1 020 000.

Äänestysprosentti on noussut 24 prosenttiin. Äänestämässä on tämän päivän aikana käynyt hiukan yli 100 000 äänioikeutettua.

Keskustelua aiheesta

Ranskan mitta täyttyi Syyrian tilanteen vuoksi

Kuva: Lehtikuva

Ranska on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle Syyriassa kiihtyneiden taistelujen takia. Ranska on huolestunut taistelujen aiheuttamista ”humanitaarisista riskeistä”.

Ranskan ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin mukaan huolta aiheuttaa Syyrian tilanteen räikeä huononeminen. Le Drian kommentoi tilannetta sen jälkeen, kun Turkki aloitti eilen maaoperaation kurdijoukkoja vastaan Afrinin alueella Syyrian pohjoisosassa.

Ranskan puolustusministeri puolestaan vaati Turkkia lopettamaan operaation Syyrian kurdeja vastaan. Puolustusministeri Florence Parlyn mukaan Turkin operaatio estää kurdijoukkoja taistelemasta kansainvälisen koalition rinnalla jihadisteja vastaan Syyriassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo toivovansa, että operaatio Pohjois-Syyriassa saadaan suoritetuksi ”lyhyessä ajassa”. Erdogan puhui kannattajilleen Bursan maakunnassa Luoteis-Turkissa.

Turkki on iskenyt kurdien YPG-joukkoja vastaan. Se pitää YPG:tä Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon kytköksissä olevana terroristijärjestönä ja haluaa sen joukot pois rajojensa läheisyydestä.

Erdoganin mukaan operaation tavoitteena on karkottaa YPG paitsi Afrinista, myös idempänä sijaitsevasta Manjibista.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Sampo Terhoa ei voi syyttää ainakaan röyhkeyden puutteesta – sille vetää vertoja vain Sinisten vehkeily

Kuva: Lehtikuva

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajan Sampo Terhon viikonloppuna esittämiä näkemyksiä politiikasta, puolueista ja poliitikoista ei voi syyttää ainakaan röyhkeyden puutteesta.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään”, julisti Suomen eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri ensin lauantaina.

Terhon mukaan hän ei ihmettele ollenkaan, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

Kaikki on politiikassa sallittua ainakin lain rajoissa, Terhon hervottomat puheetkin.

Sunnuntaina Terho jatkoi kaiken moittimista sanomalla, että ”Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin, ja olen siksi varma, että Sinisten kaltaiselle uudella tavalla ajattelevalle puolueelle on kysyntää”.

Jo on aikoihin eletty!

Terho itse kuuluu vehkeilijöihin, jotka päättivät perussuomalaisten puoluekokouksen puoluedemokraattisiin henkilövalintoihin tyytymättöminä juonitella silloista puoluettaan ja sen vastavalittua johtoa vastaan loikkaamalla samoin tein perussuomalaisten eduskuntaryhmästä omaksi Sinisten ryhmäksi ja tavoitella ministeripaikkojen säilyttämistä Sipilän hallituksessa perussuomalaisten kustannuksella.

Jos tämä ei ole sitä, mistä Terho lauantaina ja sunnuntaina arvosteli muita, en tiedä, mikä on.

Kaikki on politiikassa toki sallittua ainakin lain rajoissa, Terhon hervottomat puheetkin. Kansa päättää vaaleissa, mitä mieltä se on Terhosta ja muista sinisistä vallantavoittelijoista.

Keskustelua aiheesta

Siniset keksivät syyn, miksi äänestää heitä: ”Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Sinisen tulevaisuuden puoluehallituksen kokouksessa lauantaina puolueelle hyväksyttiin noin 200 uutta jäsentä, mikä lähes kaksinkertaisti puolueen jäsenmäärän yli viiteen sataan, puolue kertoo tiedotteessaan.

Joulukuussa perustetun puolueen puoluehallitus kokoontui lauantaina ensimmäistä kertaa.

– Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin, ja olen siksi varma, että Sinisten kaltaiselle uudella tavalla ajattelevalle puolueelle on kysyntää, puolueen puheenjohtaja Sampo Terho sanoo.

Sinisten tavoitteena on saada ensi syksyn maakuntavaaleissa edustus kaikkiin maakuntavaltuustoihin. Puoluehallitus nimitti maakuntavaalien vaalipäälliköksi Pekka M. Sinisalon, joka toimii myös Sinisten Uudenmaan piirin puheenjohtajana.

Puoluesihteeri Matti Torvisen mukaan puolueen 13 piiriä ja 40 yhdistystä ovat antaneet runsaasti evästystä puolueen maakuntavaaliohjelmalle. Ohjelman työstäminen jatkuu ja se esitellään maaliskuussa.

– Ohjelmamme tähtää malliin, jossa julkinen sosiaali- ja terveyspalvelu on isäntä ja yksityinen sen renki. Monikansalliset terveysjätit eivät ota Suomea haltuunsa, Torvinen sanoo.

Keskustelua aiheesta