Politiikka

Tämä malli ei kannusta vaan kurittaa työttömiä – elintarviketyöläiset lyttäävät hallituksen aikeet

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL vaatii Juha Sipilän (kesk.) hallitusta luopumaan työttömyysturvan aktiivimallista, joka tarkoittaa työttömyysturvan heikentämistä.

Liitto vetoaa hallituspuolueisiin, että työttömiä ei enää kuritettaisi uusilla leikkauksilla.

Hallitus aikoo ensi viikolla puoliväliriihessä päättää työttömyysturvaan tulevasta aktiivimallista. Hallituksen esittämässä aktiivimallissa työtön menettää yhden korvauspäivän kuukaudessa eli 4,65 prosenttia työttömyysturvasta, jos hän ei tee töitä yhtenä viikkona vähintään 18 tuntia tai osallistu työllisyyspalveluihin 65 päivän mittaisen tarkastelujakson aikana.

– Hallitus sanoo uudistavansa työttömyysturvaa kannustavammaksi, mutta käytännössä aktiivimalli tarkoittaa työttömyysturvan heikentämistä. Vaikka työtön haluaisi olla kuinka aktiivinen, kaikille ei riitä tarpeeksi työtä tai työllisyyspalveluja, liitto muistuttaa kannanotossaan.

Syykin on liiton mukaan selvä: Avoimia työpaikkoja ja työllisyyspalveluja on tarjolla yksinkertaisesti liian vähän. Myös TE-toimistojen resursseja on jo nyt leikattu rajusti, ja lisäksi hallitus suunnittelee lopettavansa ne kokonaan sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä.

Nyt on lopetettava työttömien syyllistäminen ja puolustettava oikeutta säälliseen toimeentuloon.

SEL varoittaa, että aktiivimallissa työttömät joutuisivat keskenään epätasa-arvoiseen asemaan.

– Mahdollisuus aktiivisuuteen ja karenssipäivien välttämiseen on kiinni siitä, missä päin Suomea työtön asuu ja minkä alan osaaja hän on. Työttömyystilanne, avoimien työpaikkojen määrä sekä koulutus- ja työllisyyspalveluiden tarjonta vaihtelevat merkittävästi eri alueilla ja aloilla.

Lisäksi aktiivimalli on SEL:n mielestä kilpailukykysopimuksen vastainen. Sopimuksessa sovittiin, ettei hallitus yksipuolisesti leikkaa työttömyysturvaa ilman kolmikantaista sopimista.

– Olemme valmiita toimimaan yhdessä sopimuksessa mukana olevien ammattiliittojen kanssa aktiivimallin torjumiseksi, SEL vakuuttaa.

Elintarviketyöläisten liitto ehdottaa hallitukselle työttömyysturvan uudistamista kannustavammaksi. Esimerkiksi työttömien mahdollisuutta omaehtoiseen opiskeluun voisi helpottaa.

– Osaamisen lisääminen tai alan vaihtaminen lisäävät työttömän mahdollisuuksia työllistyä. Myös byrokratian vähentäminen lyhytkestoisten töiden ja työttömyysturvan yhteensovittamisessa lisäisi työttömien mahdollisuuksia ottaa vastaan myös lyhytkestoisempia töitä.

Suomessa on edelleen lähes 500 000 työtöntä ja alle 30 000 avointa työpaikkaa.

– Nyt on lopetettava työttömien syyllistäminen ja puolustettava työttömien oikeutta säälliseen toimeentuloon, Espoon Korpilammella kokoontunut SEL:n liittovaltuusto jyrähtää.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat