x

Tämä on historiaa: Suomen ensimmäinen satelliitti odottaa lähtöä Cape Canaveralissa rahtiraketin sisällä

Kuva: Antti Kestilä/Aalto Yliopisto
Aalto-1 (kuvassa oikealla) ja Aalto-2 yhteiskuvassa Otaniemessä valmiina matkaan. Nano-satelliitit ovat noin maitopurkin kokoisia ja ne on testattu mm. rajuin tärinätestein.

Otaniemessä opiskelijavoimin suunniteltu ja rakennettu Aalto-2-satelliitti odottaa valmiina laukaisua Yhdysvalloissa Cape Canaveralin laukaisukeskuksessa Cygnus-avaruusrahtialuksen sisällä. Rahtialus laukaistaan 20. maaliskuuta Atlas V -kantoraketilla Maata kiertävälle Kansainväliselle avaruusasemalle, mistä astronautit vapauttavat sen lentämään itsenäisesti myöhemmin.

Aalto-2 osallistuu kansainväliseen QB50-missioon, jonka tarkoituksena on tuottaa ensimmäistä kertaa kattava malli Maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen termosfäärin ominaisuuksista. Missioon osallistuu kymmeniä eri puolilla maailmaa rakennettuja satelliitteja. Koska Aalto-2 on osa suurempaa kokonaisuutta, se rekisteröidään Belgiaan lupakäytäntöjen helpottamiseksi muiden projektiin osallistuvien satelliittien tapaan.

– Rahtialuksen matka avaruusasemalle kestää noin kolme vuorokautta, ja satelliitti vapautetaan asemalta avaruuteen muutaman kuukauden sisällä rahdin saapumisesta. Tarkka päivämäärä Aalto-2:n vapauttamiselle vahvistuu vasta myöhemmin, koska satelliittien lähetykset tehdään aseman muiden toimien ohessa”, professori, projektin vetäjä Jaan Praks kertoo.

Aalto-2-satelliitin rakentaminen alkoi vuonna 2012 jatko-opiskelijaprojektina, kun ensimmäiset opiskelijat valmistuivat diplomi-insinööreiksi Aalto-1-projektin parista.

– Aalto-2 kantaa mukanaan Oslon yliopistossa kehitettyä multi-Needle Langmuir Probe (mNLP) hyötykuormaa plasman ominaisuuksien mittaamiseen. Tiimimme tärkein tavoite on osoittaa Aalto-yliopistossa suunniteltu ja rakennettu satelliittialustamme toimintakelpoiseksi avaruuden haastavissa olosuhteissa, Aallon tohtorikoulutettava ja Reaktor Space Labin yksi perustaja Tuomas Tikka kertoo.

Maa-asema valmistautuu tiedon vastaanottamiseen

Aalto-2-satelliitin lähettämä tieto vastaanotetaan maa-asemalla Otaniemessä.

– Aalto-2-satelliitin kiertorata on lähellä päiväntasaajaa, minkä vuoksi satelliittiin voidaan olla yhteydessä Otaniemestä vain ajoittain. Missiossa on käytössä useita maa-asemia, Tikka kertoo.

Samalla maa-asemalla valmistaudutaan olemaan yhteydessä myös Aalto-1-satelliittiin, joka pääsee näillä näkymin matkaan muutaman kuukauden kuluessa ja tulee kulkemaan suoraan Suomen päältä. Aalto-yliopisto allekirjoitti Suomen historian ensimmäisen satelliitin laukaisusopimuksen jo keväällä 2015. Tämän jälkeen Aalto-1-satelliittia kuljettavan SpaceX-yhtiön Falcon 9 -kantoraketin lennon aikataulut ovat viivästyneet useaan kertaan eri syistä johtuen.

Lähteekö Aalto 1 sittenkin ensin?

– Erityisen epävarmassa asemassa ovat olleet pienet missiot, kuten monimutkainen SHERPA yhteislaukaisu, jolle ei edelleenkään ole saatu kiinteätä paikkaa laukaisuaikataulussa. Tästä syystä olemme jatkaneet taustalla neuvotteluja laukaisuvälittäjämme Innovative Solutions in Spacen kanssa vaihtoehtoisista laukaisijoista. Nyt viimein olemme löytäneet ratkaisun, ja Aalto-1:n laukaisu toteutuu intialaisella PSLV-kantoraketilla toivottavasti jo muutaman kuukauden kuluessa. Näin ollen Aalto-1 saattaa ennättää avaruuteen omalle kiertoradalle ennen Aalto-2-satelliitin vapautusta, Praks kertoo.

Aalto-1 kuljetetaan kuukauden kuluessa Intiaan Alankomaista, missä se on ollut odottamassa matkaa laukaisuvälittäjä Innovative Solutions in Spacen puhdastiloissa. Laukaisu tapahtuu Intian eteläkärjen länsipuolella Andhra Pradeshin maakunnassa Sriharikotassa olevalta Satish Dhawanin avaruuskeskuksesta.

Opiskelijat asialla: Suomen avaruustekniikka pantu merkille

Vuonna 2010 alkanut Aalto-1 -projekti ja kaksi vuotta myöhemmin käynnistynyt Aalto-2 -projekti ovat kuuden vuoden aikana kouluttaneet satakunta uutta avaruusalan osaajaa. Vaikutus näkyy jo nyt muun muassa avaruusalan startup-yritysten kasvuna.

– Suomi siirtyy avaruusaikaan monella tapaa. Voimme jo puhua opiskelijoiden käynnistämästä Aallon avaruusohjelmasta, jossa on tilaa luovuudelle ja ideoille. Myös Euroopan avaruusjärjestö ESA on huomannut avaruustekniikan uuden aallon Suomessa ja perustaa tänne avaruusosaamisesta ammentavan BIC-yrityshautomon vauhdittamaan innovaatioiden nousua, Praks sanoo.

Vantaalaisen lyhytelokuva kerää palkintoja ulkomailla – neuvostoaikaan sijoittuva musta komedia kiinnostaa

Vantaalaisen Lauri Randlan lyhytelokuva Mausoleum niittää kunniaa ulkomailla. Suomessa huomio on ollut laihanlaista, mutta ulkomailla elokuva on huomattu ja palkintoja on tullut Randlan mukaan hieman ennalta arvaamattomistakin maista.

Keväällä Mausoleum sai muun muassa kunniamaininnan tuomaristolta Mumbaissa ja elokuva voitti myös Toronton kansainvälisellä lyhytelokuvafestivaaleilla parhaan ulkomaisen lyhytelokuvan palkinnon.

Randlan ohjaama ja käsikirjoittama Mausoleum on hänen elokuvataiteen maisteriopintojensa lopputyöelokuva, joka valmistui vuonna 2016. Tuotanto on suomalais-virolainen. Lauri Randla on alunperin syntynyt Tartossa, joten ei ole yllättävää, että elokuva sijoittuu Neuvostoliittoon.

– Tekemäni elokuvat ja käsikirjoitukset ottavat kantaa hieman poliittisesti, ja vaikka elokuva on historiallinen ja sijoittuu Neuvostoliittoon, se sopii yllättävän hyvin nykypäivään, Randla kertoo.

– Mausoleum on musta komedia, mutta se on myös yhden yön mittainen selviytymistarina, jossa kärpänen uhkaa koitua hahmojen kohtaloksi, hän kuvailee.

– Elokuva kertoo yöstä, jolloin Leninin ruumiin päähuoltaja professori Abrikosov saa puhelun, jossa ilmoitetaan, että huoltotöiden yhteydessä, Leninin sarkofagiin on päätynyt kärpänen. Lenin sarkofagia ei saa huoltotöiden jälkeen avata, sillä se saattaisi aiheuttaa pigmentti häiriöitä kommunismin Jumalan kasvoilla, ja ihmisiä on ammuttu vähemmästäkin 1930-luvun Neuvostoliitossa, Randla kertoo.

Mausoleum oli viime viikolla ehdolla Viron EFTA gaalassa, joka vastaa Suomen Jussi-gaalaa. Palkintoa ei tullut, mutta elokuva herättää Randlan mukaan kiinnostusta Baltian maissa. Elokuva voitti parhaan elokuvan palkinnon Liettuassa Scanorama film forumissa.

Tällä viikolla edessä on Amandus-festivaali Lillehammerissa ja huhtikuun lopussa elokuva on ehdolla Worldfest-elokuvafestivaalilla Houstonissa, Yhdysvalloissa.

Randlan mukaan elokuva kiinnostaa Yhdysvalloissa, koska ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain historiassa amerikkalaiset joutuvat pohtimaan omaa suhdetta demokratiaan.
-Ennen Trumppia tätä pohdintaa ei ollut, mutta nyt amerikkalaisilla onkin presidentti, jossa on runsaasti diktaattorin piirteitä. Myös se, että Trumpia syytetään Venäjän sätkynukeksi saattaa herättää kiinnostusta juuri Mausoleumin kohdalla, sillä siinä kritisoidaan amerikkalaisille hyvin tuttua vihollista, eli Neuvostoliittoa. Amerikkalaisille se on kai ollut aina synonyymi Venäjästä, hän pohtii.

 

Uudenmaan Demarinuoret: Hallituksen havahduttava nuorten tulevaisuudenuskon romahdukseen

Kuva: Mirva Saarelainen
Uudenmaan Demarinuoret pitivät kevätkokouksen tänään Järvenpäässä ja kokouspäivään kuului myös kampanjointia

Uudenmaan Demarinuoret vaatii hallitusta havahtumaan suomalaisnuorten tulevaisuudenuskon romahdukseen. Tuoreimman nuorisobarometrin mukaan nuorten luottamus tulevaisuutta kohtaan on heikentynyt merkittävästi. Vuonna 2016 55% nuorisobarometriin vastanneista suhtautui optimistisesti Suomen tulevaisuuteen, kun vuonna 2014 vastaava luku oli 64 prosenttia ja vuonna 2008 74 prosenttia.

– Sekä nuorten luottamus Suomen tulevaisuuteen että oman taloudellisen tilanteen parantumiseen on pudonnut nuorisobarometrissa merkittävästi muutamassa vuodessa. Nuoret ovat maamme tulevaisuuden tekijöitä. On tärkeää, että he pystyvät uskomaan sekä omaan että Suomen tulevaisuuteen. Hallituksen on herättävä nuorisobarometrin tuloksiin ja ryhdyttävä toimenpiteisiin nuorten tulevaisuudenuskon vahvistamiseksi, toteaa Uudenmaan Demarinuorten puheenjohtaja Sofia Nevalainen.

Nevalainen muistuttaa, että hallituksen omat toimet esimerkiksi koulutusleikkausten tekemiseksi ovat varmasti vaikuttaneet nuorten tulevaisuudennäkymiin. Koulutusleikkausten peruminen, nuorisotakuun rahoituksen palauttaminen sekä nuorisotyöttömyyteen puuttuminen olisivat Nevalaisen mielestä aitoja tekoja, joilla lisätä nuorten uskoa tulevaisuuteen.

– Hallitukselta odotetaan nyt oikeita toimenpiteitä nuorten tulevaisuudenuskon vahvistamiseksi. Nuorten työllisyyteen ja palveluihin satsaamalla voidaan kitkeä sitä pessimismiä, joka nyt nousee Suomessa nuorten parissa, päättää Uudenmaan Demarinuorten varapuheenjohtaja Jesse Kareinen.

Kuntavaalien ehdokasasettelu on päättynyt – Uudellemaalle yhteensä 937 demariehdokasta!

Kuva: Timo Jaakonaho
Äänestyslipuke

Kuntavaalien ehdokasasettelu on päättynyt tänään.

Sosialidemokraatit asettivat yhteensä 937 ehdokasta Uudellamaalla. Kaikissa Uudenmaan 25 kunnassa on mahdollisuus äänestää sosialidemokraattia!

Vaalipiirin kahdessa suurimmassa kaupungissa Espoossa (112)  ja Vantaalla (100) jätettiin täysi ehdokaslista. Viime kertaa runsaslukuisammat listat jätettiin Järvenpäässä, Hyvinkäällä, Nurmijärvellä ja Tuusulassa. Tuusulassa valitaan Uudenmaan piirissä ainoana pormestari.

Ehdokkaista naisia on noin 42 prosenttia ja alle 30-vuotiaita lähes kymmenen prosenttia.

Suomen 40 suurimmasta kunnasta 12 sijaitsee Uudellamaalla. Näiden 12 kunnan osalta ehdokasasettelu onnistui pääosin hyvin. Raaseporissa ja Lohjalla ehdokaslistoille jäi odotettua enemmän tilaa, mutta Keski-Uudellamaalla ehdokastavoitteet ylitettiin.

−Kokonaisuudessaan jäimme 1000 ehdokkaan tavoitteestamme hieman. Syiksi sanoisin kovat ajat ja kuntapolitiikan kasvaneen ajallisen kuormittavuuden. Lisäksi suuret ikäluokat ovat nyt joukolla jättäneet politiikan teon nuoremmille. Se mahdollistaa monen uuden ehdokkaan läpimenon, mutta heidän siirtymisensä lehtereille vähentää kokonaisehdokasmäärää, Uudenmaan piirin järjestötoimitsija Pekka Tuuri pohtii.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa SDP oli Uudenmaan toisiksi suurin puolue 19,7 % kannatuksella.

Katso ehdokastilasto osoitteesta: uusimaa.sdp.fi/uudelle maalle-937-ehdokasta/

 

Uudenmaan ehdokasasettelussa loppukirin aika – vielä voit ehtiä ehdolle!

Kuva: Kari Hulkko

Sosialidemokraattien Uudenmaan vaalipiirissä on yli 800 ehdokasta kasassa. Vielä on kuitenkin pari päivää aikaa asettua ehdolle ja useassa vaalipiirissä kaivataan vielä hyviä ehdokkaita. Helsinkiä ja Vantaata lukuunotamatta, muualla Uudellamaalla on vielä mahdollista päästä ehdolle. Ehdokaslistat on jätettävä helmikuun loppuun mennessä, joten nyt on tosiaan loppukirin aika!

Kirkkonummen vaalipäällikkö, Pekka Jäppinen, kertoi, että vielä tarvitaan ehdokkaita ympärikuntaa ja alueella on tällä hetkellä hieman vajaa 30 ehdokasta.

– Lisää vielä tarvitaan, ehdokkaiden hankinta on tällä kertaa ollut työläämpää kuin edellisellä kerralla.

Espoossa kaivataan vielä myös ehdokkaita. Espoon vaalipäälikkö, Kirsi Nyqvist, toivoo, että vielä löytyisi ne viimeiset hyvät ehdokkaat!

Ehdokkaiksi toivotaan erilaisia ja eritaustaisia ehdokkaita. Uudenmaan Demarinuoret yrittävät houkutella nuoria ehdolle. Demarinuorten järjestösihteeri, Mirva Saarelainen, antoi pari vinkkiä ehdokkaiksi haluaville.

Minäkö ehdokkaaksi?

Demarinuorten järjestösihteeri, Mirva Saarelainen, rohkaisee etenkin nuoria ehdolle. Tärkeintä on, että tietää, miksi on ehdolla.

– Onko jotain itseään lähellä olevia asioita, joihin haluaa vaikuttaa? Tähän kysymykseen vastauksia pohtimalla, on helppo lähteä rakentamaan omaa kampanjaa. On hyvä tietää, keneen voi ottaa yhteyttä alueen vaalityöstä. Tottakai on tärkeää perehtyä puolueen tavoitteisiin ja toimia puolueen arvojen mukaisesti, Saarelainen korostaa.

Moni lähtee kuntavaalikampanjaan ihan nollabudjetilla, mutta toisilla on varaa käyttää vaaleihin suuriakin summia. Tämän takia on hyvä tutustua vaalirahoituslakiin, jos aikoo ehdolle, Saarelainen muistuttaa.

– Puolue on koonnut työkaluja helpottaakseen ehdokkaan vaalityötä. Voit käydä tutustumassa www.sdp.fi/ehdokkaalle. Sieltä löytyy some-ohjeita, laadukkaita kuvia, vinkkejä kampanjointiin ja taustamuistioita poliittisista aiheista. Uudenmaan Demarinuorilta alueemme alle 32-vuotiaat nuoret ehdokkaat saavat karkkia, kortsuja ja koulutusta. Koulutamme kohtaamaan kuntalaisia, tsemppaamme toisiamme ja jaamme ideoita, Saarelainen kertoo.

Kuntalainen on kunnan asiantuntija?

Mirva Saarelaisen mukaan niin kuntapolitiikassa kuin politiikassa ylipäänsä tarvitaan erilaisia, eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä.
– Sinä olet oman kuntasi asiantuntija, käytät kunnan palveluja ja todennäköisesti olet tekemisissä muiden kuntasi asukkaiden kanssa, Saarelainen korostaa.

Saarelaisen mielestä kuntavaaleihin kannattaa lähteä kokeilemaan. Ensimmäiset vaalit jännittävät varmasti, mutta Saarelainen muistuttaa, ettei kenenkään   tarvitse lähteä vaaleihin yksin.
– Jos kuitenkin ehdokkaana olo tuntuu vieraalta, voit osallistua tilaisuuksiin ja vaalityöhön hyvin monella eri tavalla. Jokainen saa sitoutua oman aikataulun puitteissa, Saarelainen sanoo.

– Ja mikä tärkeintä, äänestä! Meillä on oikeus äänestää, joten ei jätetä käyttämättä tätä upeaa mahdollisuutta, hän painottaa.

 

Miten voin hakea kuntavaaliehdokkaaksi?

– Olet vähintään 18- vuotias

– Ota yhteys puoluetoimistoon tai alueen työntekijään

– Yhteystiedot löytyvät www.sdp.fi

”Herrat suhmuroivat ja kansa maksaa” – Feldt-Ranta arvostelee kovin sanoin vihreiden Vartiaa

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia äänesti eduskunnassa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) luottamuksen puolesta. SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta ihmettelee, että nyt Vartia syyttää niitä kansanedustajia politikoinnista, jotka eivät katsoneet hyvällä ministerin epäasialliseksi todettuja toimia.

– Vartia tulee lausunnollaan ja kirjoituksellaan siunanneeksi sen, että sääntöjä saa rikkoa ja epäasiallisesti saa toimia. Mutta moitteita ei saa jakaa, vaan asiat pitää lakaista maton alle, ”ettei synny huonoa tunnelmaa”.

Valtiontalouden tarkastusviraston raportti moittii Berneriä kyseenalaisesta omistajaohjauksesta, jossa yhtiö pakotettiin luopumaan vahingonkorvauskanteista. Raportissa Bernerin todetaan puuttuneen Finavian toimintaan vastoin keskeisiä omistajaohjauksen pelisääntöjä.

Vihreiden Vartian edustama ajattelu on paluuta vanhaan aikaan.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta moitti yksimielisessä mietinnössään ministeriötä omistajaohjauksen vakiintuneiden periaatteiden vastaisesta puuttumisesta yhtiön operatiivisiin asioihin. Valiokunta kannatti myös vahingonkorvauksien hakemista ja katsoi, että korvausasiat olisi tullut ratkaista yhtiökokouksessa.  Samalla valiokunta velvoitti hallitusta täsmentämään valtionyhtiöiden riskienhallintaa sekä omistajaohjauksen periaatteita, jottei vastaavaa enää tapahtuisi.

– Mitä tästä ei olisi saanut sanoa? Vartia sanoo edustavansa uutta poliittista kulttuuria, mutta eikö hän päinvastoin edusta ikivanhaa ja kyseenalaista kulttuuria: aikaa, jolloin herrat suhmuroivat, poliitikot pelastavat toisiansa ja kansa maksaa, Feldt-Ranta kysyy.

Hänen mukaansa näin yhteiskunnan yhdessä sovittujen pelisääntöjen sijaan astuu vahvemman oikeus.

– Nythän hallituspuolueiden ja vihreiden tuella uhkaa syntyä tilanne, jossa valtio menettää 34 miljoonaa euroa eikä asiasta vastaa kukaan, hän muistuttaa.

– Vihreiden Vartian edustama ajattelu, jossa ikäviä tosiasioita ei saa sanoa ääneen, on paluuta vanhaan aikaan. Avoimuus, yhdenvertaisuus ja tilivelvollisuus ovat uuden ajan tärkeitä arvoja, joita kaikkien poliitikkojen pitäisi tänään kunnioittaa, Feldt-Ranta korostaa.