Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

”Tämä on käsittämätöntä ja suoranainen virhe” – keskustan kansanedustaja vaatii Arktista Urpilaisen salkkuun

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Jutta Urpilainen (sd.) on Suomen komissaariehdokas.

Arktisen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Kärnä haluaa Euroopan unionin terävöittävän arktista politiikkaansa. Kärnän mukaan arktinen politiikka on jäänyt lapsipuolen asiaan eikä sitä koordinoida unionissa riittävällä tavalla.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Arktiset asiat ovat tähän saakka olleet meriasioista vastaavan komissaarin salkussa, eikä niihin ole kiinnitetty juurikaan huomiota. Tämä on käsittämätöntä ja suoranainen virhe. Euroopan unionin on ymmärrettävä, että se on pohjoisten osiensa ansiosta myös arktinen suurvalta Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän lisäksi. Aktiivinen arktinen politiikka vaatii parempaa koordinaatiota ja selkeän vastuukomissaarin. Nyt uusi komissio näyttää unohtaneen koko arktisen politiikan ohjelmastaan. Suomi ei voi sallia sitä ja asia vaatii nyt hallitukselta toimenpiteitä, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Kärnä esittää, että arktiset asiat siirrettäisiin EU:n kumppanuuksista vastaavan komissaarin salkkuun ja arktisten asioiden koordinaatioon luotaisiin unionissa selkeä rakenne.

– Suomen komissaariehdokas Jutta Urpilaisesta tulee EU:n kumppanuuksista vastaava komissaari. Tähän saakka Urpilaisen tehtävistä on painotettu eteläistä ulottuvuutta, eli Afrikkaa. Mielestäni tähän kokonaisuuteen tulisi lisätä myös pohjoinen ulottuvuus, eli Arktis. Tämä olisi Suomelle lottovoitto ja toivon, että uskallamme edistää tätä asiaa EU:n puheenjohtajamaana. Urpilainen tuntee arktiset asiat ja pohjoisen ulottuvuuden erinomaisesti. Hän olisi koko unionin kannalta paras komissaari hoitamaan näitä asioita. Meidän on myös varmistettava, että arktisten asioiden koordinaatioon luodaan selkeä ja toimiva rakenne, Kärnä kirjoittaa.

Kärnä osallistuu parhaillaan Haaparannalla järjestettävään Barentsin alueen parlamentaarikkokonferenssiin.

– Olen keskustellut täällä EU:n arktisesta politiikasta useiden pohjoismaisten kollegoiden kanssa ja kaikki jakavat näkemyksen, että se täytyy ottaa tulevaisuudessa vakavasti. Mikäli Suomi lähtee aktiivisesti edistämään unionin arktisen politiikan kehittämistä, saamme tälle työlle varmasti vahvan tuen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE