Politiikka

”Tämä on lasten väheksymistä” – sd-kansanedustaja: ”Luokan oman opettajan tilalle on aina palkattava sijainen”

Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Lehtikuva / Timo Jaakonaho

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen on huolissaan yhä useamman kunnan käytännöstä jättää sijainen palkkaamatta, jos opettaja on esimerkiksi sairaana tai koulutuksessa. Näin tapahtuu erityisesti, kun olisi kyse lyhytaikaisista sijaisuuksista.

– Sijaisen palkkaamatta jättäminen heikentää olennaisesti perusopetuksen laatua. Suomalaisen peruskoulujärjestelmän ehdottomana vahvuutena on pidetty ammattitaitoisia opettajia ja hyvää opetusta.

Taavitsainen jätti tänään opetusministerille kirjallisen kysymyksen siitä, miten opettajien sijaiskäytännöt vaikuttavat oppilaiden koulupäivän turvallisuuteen ja oppimiseen.

Hän näkee monia riskejä siinä, jos opettaja joutuu huolehtimaan yhtä aikaa kahdesta luokasta. Työrauha voi järkkyä ja kiusaaminen lisääntyä.

– Huono työrauha häiritsee kaikkia oppilaita sekä luokassa, joka on vailla opettajaa että viereisissä luokissa. On hyvin tavallista, että oppilaiden joukossa on useita erityisoppilaita ja monenlaista tukea tarvitsevia koululaisia. Kun sijaista ei palkata, he jäävät herkästi vaille tarvitsemaansa ohjausta. Myös oppilaan huomioiminen yksilönä vaarantuu.

Oman työn ohella opettaminen väsyttää myös opettajia.

Taavitsainen korostaa, että lapset ja nuoret ansaitsevat laadukasta opetusta lukuvuoden jokaisena koulupäivänä.

– Tämä ei onnistu oman työn ohella, koska jonkin aihealueen opettaminen ja oppiminen saattaa jäädä hyvin vähäiseksi tai sitä ei käsitellä oppitunnilla lainkaan.

Hän vaatii, että jos luokan oma opettaja on esimerkiksi sairaana tai koulutuksessa, on hänen tilalleen aina palkattava sijainen.

– Pidän oman työn ohella eli OTO:na opettamista lasten väheksymisenä.

Hän arvostelee kuntia, jotka määräävät rehtorit jättämään sijaisen palkkaamatta – perusteeksi hän näkee säästämisen palkkakuluissa.

Taavitsaisen mukaan oman työn ohella opettaminen väsyttää myös opettajia.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


SIMO ALASTALO

Hampaaton rauhan Pekka syleilee natseja
14.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat