Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Tämä on skandaali” – Modernan koronarokote ei saanut vielä käyttölupaa EU:ssa

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Euroopassa odotettiin maanantaina kuumeisesti Euroopan lääkeviraston (EMA) päätöstä lääkeyhtiö Modernan koronarokotteen mahdollisesta käyttöluvasta. Sitä ei kuitenkaan saatu, ja viraston lääketieteellinen komitea ilmoitti keskustelujen asiasta jatkuvan keskiviikkona.

Alkujaan käyttöluvasta piti päättää vasta 12. tammikuuta, mutta aikataulua on nopeutettu.

Lisää rokotteita kaivattaisiin kiivaasti, sillä rokotukset ovat monissa maissa lähteneet liikkeelle hitaammin kuin mitä oli uumoiltu.

Moderna kertoi maanantaina tiedotteessaan, että se nostaa arviotaan tämän vuoden aikana tuotettavasta rokotemäärästä sadalla miljoonalla 600 miljoonaan annokseen. Yhtiö sanoi myös jatkavansa investointeja ja henkilöstön värväämistä niin, että vuoden aikana voidaan tuottaa jopa miljardi annosta.

Tanskakin viivästyttää toista piikkiä

Ranskassa alueelliset viranomaiset kritisoivat maanantaina voimakkaasti vitkastelua rokotuksissa. Uudenvuodenpäivään mennessä Ranskassa oli annettu vain runsaat 500 rokotetta, kun esimerkiksi Saksassa oli siihen mennessä rokotettu jo 200  000 ihmistä.

–  Tämä on skandaali. Ranska tarvitsee selvyyttä ja tiukkoja ohjeita hallitukselta, jolla on selvä suunta. Tästä hallituksesta ei saa tällaista vaikutelmaa, arvosteli Ranskan itäosan aluehallintoa johtava Jean Rottner.

Tanskassa puolestaan viranomaiset kertoivat noudattavansa Britannian esimerkkiä ja viivästävänsä toisen koronarokoteannoksen antamista, jotta tällä hetkellä käytössä olevat vähät rokotteet saadaan riittämään paremmin.

Toinen rokote annetaan vasta kuusi viikkoa ensimmäisen jälkeen, kun suositus on kolmesta neljään viikkoa. Suositus koskee sekä jo käytössä olevaa Pfizerin ja Biontechin kehittämää rokotetta, että tulevaisuudessa käyttöön tulevaa Modernan rokotetta.

Britannia aloitti maanantaina ensimmäisenä maana maailmassa koronarokotukset Oxfordin yliopiston ja lääkeyhtiö AstraZenecan rokotteella.

Koehenkilöiden jälkeen rokotteen sai ensimmäisenä 82-vuotias dialyysipotilas, eläkeläinen Brian Pinker Oxfordissa.

Oxfordin ja AstraZenecan rokotteesta toivotaan merkittävää helpotusta koronapandemiaan, sillä se säilyy jääkaappilämpötilassa. 2,75 euroa annokselta maksava rokote on myös paljon halvempi kuin kilpailevat rokotteet.

Pfizerin ja Biontechin rokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Britanniassa miljoona ihmistä.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin kertoi maanantai-iltana uusista, entistäkin tiukemmista koronarajoituksista. Niiden tarkoituksena on hillitä uuden koronaviruksen muunnoksen nopeaa leviämistä.

Tähän mennessä Britanniassa on todettu yli 75  000 koronaan liittyvää kuolemaa ja yli 2,6 miljoonaa koronatartuntaa, kertoo tietosivusto Worldometer.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE