Politiikka

”Tämä peli ei vetele” – SAK:n liittotapaamisesta lähti hallitukselle kiukkuinen viesti

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

– Oletteko valmiita antamaan äänen työttömälle, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta huudatti liittopäättäjiä, kun yli 600 SAK:n liittohallinnon edustajaa aloitti yhteistapaamisensa Helsingin Messukeskuksessa.

Palkansaajajärjestö SAK:n liitot keskustelevat hallituksen työttömyysturvaa leikkaavasta aktiivimallista ja hakevat omaa vaihtoehtoaan sen tilalle.

Eloranta antoi jopa kehuja Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle:

– Se näyttää ainakin aktivoivan teitä ja yli 130 000 kansalaista, jotka ovat allekirjoittaneet aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen.

SAK:n puheenjohtaja toisti, miksi SAK ei hyväksy ”raippamallia”. Elorannan mukaan se on paitsi rangaistus, myös monimutkainen byrokraattinen käppyrä, jossa moni jää väliinputoajaksi riippuen esimerkiksi siitä, missä päin ihminen asuu.

– Joka päivä paljastuu uusia heikkouksia. Tämä malli on kelvoton. Julkisuudessa on annettu se käsitys, että hallituksen malli auttaisi työllistymään. Ei ole mitään takeita, että se toisi uusia töitä tai ihmiset vasta nyt riittävnä paineen alla lähtisivät työnhakuun.

Paratiisin tiellä on yksi este: se olemme me.

Eloranta ihmetteli väitteitä, että SAK olisi vasta nyt herännyt puolustamaan työttömiä. Hän muistutti, että järjestö on ollut pitämässä huolta kaikissa sopimuksissa työttömyysturvan kehittämisestä – esimerkkeinä työurasopimus tai työllisyys- ja kasvusopimus.

– Melkoisen posketon väite. Jos joku voi sanoa, että vasta nyt SAK herää, en tiedä, missä ihminen on viime ajat ollut.

Työttömyysturvan parantaminen on Elorannan mukaan aina ollut oleellinen osa keskitettyjä ratkaisuja. Ay-liikkeessä on löytynyt solidaarisuutta.
­

– Sillä on voideltu työmarkkinaratkaisujen syntymistä, mutta hallitus ajaa nämä rasvat pois.

Eloranta kritisoi osaa politiikkoja, joille aktiivimalli on vain välivaihe ”heidän saarnatessaan työmarkkinoiden vapautumisesta”.

– Heidän haaveissaan mannaa alkaa sataa taivaalta heidän laariinsa, kun tessin kahleet saadaan katkaistuksi. Paratiisin tiellä on yksi este: se olemme me.

Työttömät eivät tunnu saavan samaa ihmisarvoa kuin työssäkäyvät.

SAK vaatii, että eduskunta käsittelee nopeasti kansalaisaloitteen aktiivimallin kumoamiseksi. Eloranta muistutti, että työministeri Jari Lindströmin (sin.) pöydällä odottaa jo ”aktiivimalli 2”, jolla luodaan uusi karenssi työttömille, jolleivät he suostu ”hyödyttömään hakemustehtailuun”. Eloranta korosti, että myös tämä on pysäytettävä.

– Me vaadimme työttömyysturvan ja työllisyyspolitiikan läpikäyntiä ja kolmikantaista käsittelyä. Tämä pirstaleinen malli ei palkitse työnantajia, työttömiä eikä yhteiskuntaa.

Eloranta on erityisen pahoillaan aktiivimallista nousseesta some-keskustelusta, jonka asenne on työttömiä kohtaan ylimielistä.

– Työttömät eivät tunnu saavan samaa ihmisarvoa kuin työssäkäyvät. Heidän pitää olla nöyriä armopaloista. Ei saa valittaa, eikä puolustaa oikeuksiaan. Heitä on pidetty kiittämättöminä ja yksinkertaisina, jos tohtivat kritisoida. Tätä on meidän keskustelumme.

Ylen gallupissa yli puolet vastustaa hallituksen aktiivimallia. Eloranta kummeksuu, että tästäkin syntyi rummutus: ”Tällaista ei saa kansalta kysyä”.

– Työttömät leimataan arvottomiksi sosiaalipummeiksi, ja tällä kovat toimet voidaan oikeuttaa. Meidän on tärkeä sanoa, että tämä peli ei vetele. Me seisomme työttömien rinnalla ja he ovat tukensa ansainneet. Jokainen meistä voi joutua työttömäksi, Eloranta huomauttaa.

Eloranta kehotti kaikkia tulemaan 2. helmikuuta runsain joukoin Helsinkiin mielenilmaisuun antamaan äänensä työttömälle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat