”Tämä politiikka ei yhdistä, se jakaa ihmisiä” – Rinne: Sipilän hallitus kasvattaa päätöksillään tuloeroja

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnan suullisella kyselytunnilla eilen. Kuvan muut kansanedustajat Tuula Haatainen (eturivissä vasemmalla), Antti Lindtman, Anna Kontula (takarivissä vasemmalla), Li Andersson, Aino-Kaisa Pekonen ja Krista Kiuru.

Eduskunnassa suullisella kyselytunnilla virisi eilen sananvaihtoa Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen budjettiestyksen vaikutuksista tuloeroihin ja kansalaisten eriarvoistumiseen.

Keskustelussa nousi esiin Helsingin Sanomien torstaina julkaisema artikkeli, jonka mukaan hallituksen budjetti kasvattaa tuloeroja. Jutun mukaan kyseessä on selvä käänne aiempien vuosien kehitykseen, mikä on viime vuoteen asti ollut tuloeroja tasaavaa.

Eduskunnan tietopalvelu on myös tehnyt vasemmistoliiton pyynnöstä laskelmat tuloerojen kehityksestä. Tulokset ovat samansuuntaiset kuin HS:n jutussa: kaikkien yli keskituloisten kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvavat, pienituloisimpien ei.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen vahvisti HS:ssa, että ”laski tätä millä tavalla tahansa, kyllä tässä on tapahtunut käänne”. Toisin kuin edellisellä vaalikaudella, tällä kaudella suurituloisimmat ovat voittajien puolella.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei ole yllättynyt.

– Tätä on Sipilän hallituksen politiikkaa, Rinne kirjoittaa Facebook-sivullaan. Hän julkaisi kommenttin eilen myös Twitter-tilillään.

– Tällä hallituskaudella kaikkein pienituloisimpien tulot ovat laskeneet eniten. Syynä ovat perusturvaetuuksien leikkaukset. Suurituloiset hyötyvät veronkevennyksistä.

Rinteen mukaan hallituksen politiikka ei yhdistä, se jakaa ihmisiä.

– Sipilän hallitus kasvattaa päätöksillään tuloeroja. Se ei ole ihmisten eikä yhteiskunnan kannalta viisasta, Rinne kirjoitti Twitterissä.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka linkitti HS-jutun Facebook-sivulleen näillä saatesanoilla:

– Sipilällä on työryhmä eriarvoistumisen torjumiseksi. Se joutunee vaatimaan hallitukselta täyskäännöstä.

Harakka viittaa pääministeri Sipilän viime vuonna  perustamaan työryhmään, jonka tavoitteena on saada eriarvoistuminen pysähtymään. Sen puheenjohtaja on professori Juho Saari.

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) twiittasi HS-jutusta kommentilla ”Tuloerot kasvavat”.

Harakka: Sipilällä on työryhmä eriarvoistumisen torjumiseksi. Se joutunee vaatimaan hallitukselta täyskäännöstä.

Kyselytunnilla keskustelun eduskuntasalissa viritti vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen, joka kehotti katsomaan laskevien työttömyyslukujen taakse.

Suomessa on jo lähes 50 000 työtöntä perhettä, jotka elävät täysin työttömyysturvan ulkopuolella, joko pelkän toimeentulotuen tai mahdollisen asumistuen varassa – ja huolestuttavinta on se, että näiden tulottomien perheiden määrä on peräti kaksinkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana, Järvinen muistutti.

Pääministeri Sipilä vastasi, että hallitus on tehnyt valtavan määrän toimia työllisyysasteen nostamiseksi, työttömyyden vähentämiseksi – ”ja nämä toimet näkyvät”.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan eriarvoistumiskehitys on näyttänyt hyvin erilaiselta eri hallitusten aikana.

– Esimerkiksi edellisen hallituskauden aikana siitä huolimatta, että hallitus päätti mittavista sopeutustoimista, suomalaisten tuloerot kapenivat johtuen siitä, että hallitus teki merkittävän parannuksen perusturvaan ja myöskin oli valmis kiristämään suurituloisten verotusta.

– Nyt suomalaisten tuloerot hallituksen päätösten seurauksena ovat lähteneet kasvuun johtuen siitä, että hallituksen säästöpäätökset ovat kohdistuneet suoraan pienituloisiin ja suomalaiset suurituloiset taas ovat hyötyneet hallituksen mittavista veronkevennyksistä.

Andersson penäsi, missä vaiheessa hallitus aikoo tehdä päätöksiä, jotka kääntävät tämän huolestuttavan kehityssuunnan, joka on alkanut tämän hallituksen aikana.

Sipilä vakuutti hallituksen tehneen parhaansa eriarvoistumiskehityksen pienentämiseksi.

– Suurin toimi, mitä tämä hallitus on tehnyt, on ilman muuta se, että tämän pitkäaikaistyöttömyyden pienenemisen kautta tämä kaikkein pahin eriarvoistumiskehityksen elementti on lähtenyt laskuun. Mutta myönnän, että se on aivan liian korkealla tasolla edelleenkin.

Pääministeri Juha Sipilä saapumassa ministeriaitioon eduskunnan suulliselle kyselytunnille, valtiovarainministeri Petteri Orpo istuu jo paikallaan. Ministerit Anu Vehviläinen (edessä), Annika Saarikko (takana vasemmalla) ja Anne Berner asettumassa omille pakoilleen. (Kuva: Lehtikuva /Markku Ulander)

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) puheenvuorossa painottui hallituksen motto vastata kritiikkiin kahdella sanalla: työllisyys edellä.

SDP:n Timo Harakan puheenvuoro (Orpon jälkeen) selvästi sähköisti keskustelua.

– Edellinen hallitus tasoitti eriarvoisuutta, nykyinen hallitus on lisännyt eriarvoisuutta, hän aloitti.

Harakka viittasi Helsingin Sanomien juttuun, jonka mukaan budjetti kasvattaa tuloeroja.

– Kuten olemme saaneet lukea, eduskunnan tietopalvelun luvut kertovat, että neljä alinta tuloluokkaa on menettänyt tällä hallituskaudella, ja unohditte äsken sanoa näiden sopeutusten lisäksi 1,5 miljardin veronkevennykset, joista ovat eniten hyötyneet suurituloiset suomalaiset. Silloin suuri ristiriita onkin siinä, että tämä hallitus on asettanut professori Juho Saaren johdolla eriarvoistumisen pysäyttämisen työryhmän, kun aivan selvää on se, että ainoa tapa pysäyttää eriarvoisuus on muuttaa hallituksen politiikkaa.

Eduskunnan tietopalvelu-maininta tarkoittaa vasemmistoliiton tilaamaa selvitystä.

Harakka kysyi:

– Ministeri Orpo: Onko teillä tarkoitus muuttaa hallituksen politiikkaa niin, että todennäköisesti tämän eriarvoistumistyöryhmän laaja ohjelma tulee toimeen, vai jääkö tämä seuraavan hallituksen tehtäväksi, että tässäkin asiassa saamme korjata edellisen hallituksen tekemät kohtalokkaat virheet?

Myös valtiovarainministeri oli HS:n lukenut.

– Mitä tulee Helsingin Sanomien sinänsä hyvään ja ansiokkaaseen artikkeliin, luulen, että siinä ei ole otettu huomioon parantunutta työllisyystilannetta, sitä, että työllisyyden kautta yhä useampi ihminen nousee heikosta taloudellisesta asemasta parempaan taloudelliseen tilanteeseen, ja tämä on se kestävin mahdollinen tapa.

– Mielestäni me teemme hyvää politiikkaa, Orpo päätti vastauksensa.

Keskustelun jälkeen faktaksi jää, että Sipilän hallitus toteuttaa erilaista tulonjakopolitiikkaa kuin edellinen. Keskustelu eriarvoistumisesta ja tuloeroista siis jatkuu.

Timo Harakka eilen eduskunnassa: ”Edellinen hallitus tasoitti eriarvoisuutta, nykyinen hallitus on lisännyt eriarvoisuutta.” (Lehtikuva: Antti Aimo-Koivisto)

”Terrorismi pelottaa. Mutta järki käteen nyt.” – SDP:n presidenttiehdokas Haatainen korostaa rajat ylittävää yhteistyötä

Kuva: LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

SDP:n presidenttiehdokas, kansanedustaja Tuula Haatainen puolustaa Facebook-kirjoituksessaan kansainvälistä yhteistyötä, EU:ta ja YK:ta.

– Tarvitsemme toisiamme. Tarvitsemme rajat ylittävää yhteistyötä. Siksi EU ja siksi YK ovat välineitä, joita pitää entistä paremmalla yhteistyöllä trimmata vastaamaan vakavien ongelmien ratkaisemiseksi, Haatainen kirjoittaa.

– Ongelmiin on olemassa ratkaisuja, mutta niiden toteuttamisessa emme pärjää yksin.

Haatainen ottaa kirjoituksellaan kantaa lauantaina julkisuudessa velloneeseen keskusteluun.

– Tämä viikonloppu on syksyn ainoa vapaa viikonloppuni. Maaseudun rauha ja metsän syksyinen kuulaus antavat ajatuksille tilaa. Tunnelman rikkoi lauantain uutisointi. Tuntuu, että ilmatila täyttyy toinen toistaan älyttömämmistä esityksistä.

EU näyttäytyy ainoana järkevänä vaihtoehtona Suomen kaltaiselle pienelle maalle.

Hän korostaa, että 2010-luvun maailmassa EU näyttäytyy ainoana järkevänä vaihtoehtona Suomen kaltaiselle pienelle maalle.

– Terrorismi pelottaa. Mutta järki käteen nyt. Iskujen ehkäisemisessä Euroopan laajuinen viranomaisten yhteistyö on ratkaisevaa ja keskeistä. Sitä on nyt tiivistettävä ja jäljitettävä täällä toimivat terroristien solut.

EU-alueen yhteisten ulkorajojen valvonta on Haataisen mielestä myös mahdollista toteuttaa tehokkaasti, kun siihen on olemassa EU:n yhteinen tahtotila

– Jos EU:ta ei nyt olisi, se pitäisi nopeasti keksiä. Se on käytännön apparaatti, jota voi hyödyntää rajat ylittävien ongelmien ratkaisussa. Sellainen on ilmaston vaarallinen lämpeneminen.

Ilmasto lämpenee kovaa vauhtia.

Haatainen ilmaisi kirjoituksessaan lisäksi huolensa ilmastonmuutoksesta.

– Ilmasto lämpenee kovaa vauhtia. Sen seurauksena Grönlanti ja jääkentät sulavat pelottavalla vauhdilla.

Hän kertoo, että viettäessään vapaa-aikaansa luonnon keskellä hänessä kasvaa joka kerta yhä suurempi halu suojella suomalaista luontoa.

– Esitykset irrottautua Pariisin ilmastosopimuksesta kuulostavat samalta kuin päättäisimme irrottautua yhteiseltä maapalloltamme. Seuraukset ilmastonmuutoksesta näkyvät jo nyt hirmumyrskyineen. Merenpinta nousee ja toisaalla kuivuus kasvattaa nälänhätää.

– Yhteisen maapallomme kohtaamiin ongelmiin ei voi vastata piiloutumalla metsään, kallion suojaisaan luolaan toivoen että paha maailma pysyy muualla.

HS: Valtuustoissa 395 kuntapoliitikkoa, joilla tuore rikostuomio – lähes 100 saanut vankeusrangaistuksen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Äänestylippuja Kunnantoimiston pöydällä tarkistusta varten Sipoossa.

Viime kevään kuntavaaleissa valituista valtuutetuista ja varavaltuutetuista lähes 400:lla on tuore rikostuomio, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden tekemän selvityksen mukaan kunnanvaltuustoissa on yhteensä 395 paikallispoliitikkoa, jotka ovat viiden viime vuoden aikana syyllistyneet yhteensä 705 lainvoimaiseen rikokseen.

Lisäksi heistä lähes sata on saanut vankeusrangaistuksen joko ehdollisena tai ehdottomana.

Suurimmassa osassa kuntia ainakin yksi valtuutettu tai varavaltuutettu on saanut rikostuomion. Lehden selvityksen mukaan vain 30 prosenttia kunnista on sellaisia, joissa kuntapoliitikoilla ei ole rikostuomiota.

Neljännes kaikista selvityksessä olleista rikoksista on tapahtunut liikenteessä. Paikallispoliitikot ovat jääneet kiinni ylinopeudesta tai rattijuopumuksesta.

Perussuomalaisissa ei ole välttämättä kiinnitetty paljoa huomiota ehdokkaiden taustaan.

Puolueittain verrattuna rikoksista tuomittujen osuus on suhteellisesti suurin perussuomalaisten riveissä. Perussuomalaisista valtuutetuista ja varavaltuutetuista yli 5 prosentilla on rikostuomio.

Lehti ei ottanut selvityksessään huomioon kesällä tapahtunutta sinisen ryhmän erkaantumista perussuomalaisista.

Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin suunnittelija Hannu Niemi arvelee lehden haastattelussa, että perussuomalaisissa ei ole välttämättä kiinnitetty paljoa huomiota ehdokkaiden taustaan, koska puolue on kasvanut nopeasti.

”Islannissa, Ruotsissa ja Norjassa seksin osto on kriminalisoitu” – Joukko keskustalaisia kansanedustajia vaativat lain tiukennusta

Kuva: LEHTIKUVA / LINDA MANNER

Joukko keskustan kansanedustajia vaatii seksin oston kieltävän lain tiukennusta. He ovat jättäneet asiasta eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen, jossa haluavat tietää, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä seksin oston kriminalisoimiseksi.

Suomen nykylain mukaan seksin ostaminen parituksen kohteelta tai ihmiskaupan uhrilta on rangaistavaa, vaikka ostajan teko ei olisi tahallinen. Ostaja voidaan siis tuomita siitä huolimatta, ettei hän tiennyt parituksesta tai ihmiskaupasta.

Uusi laki tuli voimaan kesällä 2015. Sitä ennen teko oli rangaistava vain tahallisena.

Seksibisnekseen liittyy ihmiskauppaan.

– Suomen lain mukaan seksin osto on kriminalisoitu, jos seksin myyjä on alaikäinen tai ihmiskaupan uhri. Muissa tapauksissa seksin osto on sallittu. Islannissa, Ruotsissa ja Norjassa seksin osto on kriminalisoitu, kansanedustaja Ulla Parviainen toteaa.

Kirjallinen kysymyksen ovat allekirjoittaneet myös keskustan kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila, Hannakaisa Heikkinen, Elsi Katainen, Eeva-Maria Maijala, Aila Paloniemi ja Mirja Vehkaperä.

– Seksibisnekseen liittyy ihmiskauppaa, vapauden riistoa, alistamista, häpeää ja hyväksikäyttöä. Prostituutiota pyörittävät usein ulkomailta käsin kansainväliset toimijat, ja se on merkittävä osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Kyse on toiminnasta, missä rikas käyttää hyväksi köyhää, kansanedustajat huomauttavat.

He täydentävät perusteluitaan myös toteamalla, että seksin ostajat tuskin haluavat äitinsä, vaimonsa, tyttärensä tai poikansa työskentelevän prostituoituna.

Aalto: ”Pystymme parempaan” – Vihreät kannattaa pakolaiskiintiön nostamista

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto piti linjapuheen vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Riihimäellä.

Vihreät kannattaa pakolaiskiintiön nostamista ja perheenyhdistämisen helpottamista, sanoi puheenjohtaja Touko Aalto vihreiden puoluevaltuustossa lauantaina.

Aallon mukaan hallituksen turvapaikkapolitiikka jatkuu yhtä kylmänä kuin se oli ennen hallituskriisiä, vaikka keskusta ja kokoomus eivät halunneet arvojen takia jatkaa hallituksessa perussuomalaisten kanssa.

Se on melko tasan sen verran kuin manner-Suomen pienimmässä kunnassa.

– Suomi ottaa tällä hetkellä 750 kiintiöpakolaista vuosittain. Se on melko tasan sen verran kuin manner-Suomen pienimmässä kunnassa, Keski-Suomen Luhangassa, on asukkaita. Me pystymme parempaan, Aalto sanoi.

Aallon mielestä nykyisen hallituksen säätämät tulorajat perheen saamiseksi turvaan ovat kohtuuttomat.

– Maailmassa on eniten pakolaisia sitten toisen maailmansodan, mutta virallinen Suomi ummistaa tältä silmänsä, kääntää selän hätää kärsivien edessä, Aalto sanoi.

Kannatusta pitää aina katsoa viimeisimpään realisoituneeseen vaalitulokseen.

Vihreät putosi kolmanneksi Helsingin Sanomien kannatuskyselyssä, mutta se ei puolueen puheenjohtajaa lannista. Hän sanoo olevansa äärimmäisen iloinen siitä, että kannatus on yhä niin korkealla.

– Kannatustahan pitää aina katsoa viimeisimpään realisoituneeseen vaalitulokseen. Siihen nähden kannatus on edelleen valtavan korkealla.

– Iloista on sekin, että 76 prosenttia vihreille kuntavaaleissa äänensä antaneista toimisi samoin, jos eduskuntavaalit olisivat nyt. Se oli korkeampi kuin esimerkiksi gallupykkösellä kokoomuksella, Aalto riemuitsee.

Puolue nousi edellisessä mittauksessa Suomen toiseksi suorimmaksi puolueeksi 17,5 prosentin kannatuksella, mutta nyt kannatus on laskenut 16,7 prosenttiin.

– Olemme niiden ihmisten ääni, jotka ovat huolissaan luonnonsuojelun puolesta, ilmastonmuutoksen tilasta, köyhyyden ja eriarvoisuuden kasvusta ja tuloerojen kasvusta. Näiden ihmisten luottamuksen varassa toimimme.

Puheenjohtajan mukaan vihreitä haastetaan gallupkannatuksen takia enemmän kuin aiemmin. Se kertoo hänen mielestään siitä, että vihreiden vaihtoehto kiinnostaa.

– Kaikissa asioissa kaikista suunnista vihreiden vaihtoehtoa haastetaan, ja se kiinnostaa. Olen hyvin otettu siitä, että niin moni eri puolueen edustaja puhuu paljon enemmän vihreiden linjasta kuin omasta linjastaan. Kai se pitää ottaa jonkinlaisena kunnianosoituksena ja tehdä parhaansa, että näin on myös jatkossa.

Juttua on täydennetty klo 14:28.

Feministinen puolue haastaa presidenttiehdokkaat historiansa ensimmäisessä puoluekokouksessa

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Puheenjohtaja Katju Aro feministisen puolueen historian ensimmäisessä puoluekokouksessa Espoossa.

Feministinen puolue kertoo päättäneensä, ettei se asetu kenenkään yksittäisen presidenttiehdokkaan taakse historiansa ensimmäisessä puoluekokouksessaan lauantaina. Puolue haastaa sen sijaan kaikki presidenttiehdokkaat ottamaan voimakkaammin kantaa ihmisoikeuksien puolesta.

– Kun demokratiaa haastetaan, siihen on vastattava entistä suuremmalla avoimuudella ja inhimillisyydellä. Ihmisoikeuksilla ei ole arvoa, ellei niitä puolusteta juuri silloin, kun ne ovat eniten uhattuina, puolueen puheenjohtaja Katju Aro sanoo.

– Tätä nykyinen presidentti ei ole mielestäni ääripää-puheessaan ymmärtänyt.

Presidentin tulee kuunnella osattomuutta kokevia.

Feministisen puolueen mukaan presidentin tulee olla arvojohtaja, joka on ihmisoikeuksien aktiivinen puolustaja eikä taivu poliittisen painostuksen alla. Presidentin tulee heidän mielestään tuomita rasismi selväsanaisesti ja pyrkiä laajentamaan keskustelun tilaa, ei kaventamaan sitä.

– Presidentin tulee kuunnella osattomuutta kokevia ja niitä, joita yhteiskunnan jakautuminen pelottaa tai suoraan uhkaa, puolue kertoo tiedotteessaan.

Feministinen puolue haastaa ehdokkaita kertomaan, miten he presidenttinä parantaisivat inhimillistä turvallisuutta. Puolueen mukaan inhimillisen turvallisuuden takaamisen ja aktiivisen edistämisen tulee olla Suomen turvallisuuspolitiikan ensisijainen tavoite.

Miten presidenttiehdokkaat ratkoisivat näitä ongelmia?

– Turvallisuuspoliitiikka on perinteisesti pyrkinyt suojaamaan valtioita ja niiden rajoja. Samaan aikaan Euroopan rajoilla kuolee ihmisiä, Suomi on Euroopan toiseksi vaarallisin maa naisille ja Pohjoismaat myyvät aseita ihmisoikeuksia loukkaaville valtioille, Aro toteaa.

– Miten presidenttiehdokkaat ratkoisivat näitä ongelmia?

Feministisen puolueen puoluekokous järjestetään viikonloppuna Espoossa. Presidenttiehdokkaista keskusteltiin kokouksessa lauantaina, ja sunnuntaina äänestetään puolueen puheenjohtajistosta ja puoluekokousaloitteista.

Feministinen puolue perustettiin kesällä 2016. Puolue sai kevään kuntavaaleissa 0,3 % koko maan äänistä ja historiansa ensimmäisen valtuustopaikkansa Helsingissä. Puolueen ruotsalainen sisar nousi otsikoihin europarlamenttivaaleissa vuonna 2014 saatuaan yli 5 prosenttia ruotsissa annetuista äänistä.