Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tämä politiikka ei yhdistä, se jakaa ihmisiä” – Rinne: Sipilän hallitus kasvattaa päätöksillään tuloeroja

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnan suullisella kyselytunnilla eilen. Kuvan muut kansanedustajat Tuula Haatainen (eturivissä vasemmalla), Antti Lindtman, Anna Kontula (takarivissä vasemmalla), Li Andersson, Aino-Kaisa Pekonen ja Krista Kiuru.

Eduskunnassa suullisella kyselytunnilla virisi eilen sananvaihtoa Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen budjettiestyksen vaikutuksista tuloeroihin ja kansalaisten eriarvoistumiseen.

Keskustelussa nousi esiin Helsingin Sanomien torstaina julkaisema artikkeli, jonka mukaan hallituksen budjetti kasvattaa tuloeroja. Jutun mukaan kyseessä on selvä käänne aiempien vuosien kehitykseen, mikä on viime vuoteen asti ollut tuloeroja tasaavaa.

Eduskunnan tietopalvelu on myös tehnyt vasemmistoliiton pyynnöstä laskelmat tuloerojen kehityksestä. Tulokset ovat samansuuntaiset kuin HS:n jutussa: kaikkien yli keskituloisten kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvavat, pienituloisimpien ei.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen vahvisti HS:ssa, että ”laski tätä millä tavalla tahansa, kyllä tässä on tapahtunut käänne”. Toisin kuin edellisellä vaalikaudella, tällä kaudella suurituloisimmat ovat voittajien puolella.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei ole yllättynyt.

– Tätä on Sipilän hallituksen politiikkaa, Rinne kirjoittaa Facebook-sivullaan. Hän julkaisi kommenttin eilen myös Twitter-tilillään.

– Tällä hallituskaudella kaikkein pienituloisimpien tulot ovat laskeneet eniten. Syynä ovat perusturvaetuuksien leikkaukset. Suurituloiset hyötyvät veronkevennyksistä.

Lisää aiheesta

Rinteen mukaan hallituksen politiikka ei yhdistä, se jakaa ihmisiä.

– Sipilän hallitus kasvattaa päätöksillään tuloeroja. Se ei ole ihmisten eikä yhteiskunnan kannalta viisasta, Rinne kirjoitti Twitterissä.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka linkitti HS-jutun Facebook-sivulleen näillä saatesanoilla:

– Sipilällä on työryhmä eriarvoistumisen torjumiseksi. Se joutunee vaatimaan hallitukselta täyskäännöstä.

Harakka viittaa pääministeri Sipilän viime vuonna  perustamaan työryhmään, jonka tavoitteena on saada eriarvoistuminen pysähtymään. Sen puheenjohtaja on professori Juho Saari.

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) twiittasi HS-jutusta kommentilla “Tuloerot kasvavat”.

Harakka: Sipilällä on työryhmä eriarvoistumisen torjumiseksi. Se joutunee vaatimaan hallitukselta täyskäännöstä.

Kyselytunnilla keskustelun eduskuntasalissa viritti vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen, joka kehotti katsomaan laskevien työttömyyslukujen taakse.

Suomessa on jo lähes 50 000 työtöntä perhettä, jotka elävät täysin työttömyysturvan ulkopuolella, joko pelkän toimeentulotuen tai mahdollisen asumistuen varassa – ja huolestuttavinta on se, että näiden tulottomien perheiden määrä on peräti kaksinkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana, Järvinen muistutti.

Pääministeri Sipilä vastasi, että hallitus on tehnyt valtavan määrän toimia työllisyysasteen nostamiseksi, työttömyyden vähentämiseksi – “ja nämä toimet näkyvät”.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan eriarvoistumiskehitys on näyttänyt hyvin erilaiselta eri hallitusten aikana.

– Esimerkiksi edellisen hallituskauden aikana siitä huolimatta, että hallitus päätti mittavista sopeutustoimista, suomalaisten tuloerot kapenivat johtuen siitä, että hallitus teki merkittävän parannuksen perusturvaan ja myöskin oli valmis kiristämään suurituloisten verotusta.

– Nyt suomalaisten tuloerot hallituksen päätösten seurauksena ovat lähteneet kasvuun johtuen siitä, että hallituksen säästöpäätökset ovat kohdistuneet suoraan pienituloisiin ja suomalaiset suurituloiset taas ovat hyötyneet hallituksen mittavista veronkevennyksistä.

Andersson penäsi, missä vaiheessa hallitus aikoo tehdä päätöksiä, jotka kääntävät tämän huolestuttavan kehityssuunnan, joka on alkanut tämän hallituksen aikana.

Sipilä vakuutti hallituksen tehneen parhaansa eriarvoistumiskehityksen pienentämiseksi.

– Suurin toimi, mitä tämä hallitus on tehnyt, on ilman muuta se, että tämän pitkäaikaistyöttömyyden pienenemisen kautta tämä kaikkein pahin eriarvoistumiskehityksen elementti on lähtenyt laskuun. Mutta myönnän, että se on aivan liian korkealla tasolla edelleenkin.

Pääministeri Juha Sipilä saapumassa ministeriaitioon eduskunnan suulliselle kyselytunnille, valtiovarainministeri Petteri Orpo istuu jo paikallaan. Ministerit Anu Vehviläinen (edessä), Annika Saarikko (takana vasemmalla) ja Anne Berner asettumassa omille pakoilleen. (Kuva: Lehtikuva /Markku Ulander)

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) puheenvuorossa painottui hallituksen motto vastata kritiikkiin kahdella sanalla: työllisyys edellä.

SDP:n Timo Harakan puheenvuoro (Orpon jälkeen) selvästi sähköisti keskustelua.

– Edellinen hallitus tasoitti eriarvoisuutta, nykyinen hallitus on lisännyt eriarvoisuutta, hän aloitti.

Harakka viittasi Helsingin Sanomien juttuun, jonka mukaan budjetti kasvattaa tuloeroja.

– Kuten olemme saaneet lukea, eduskunnan tietopalvelun luvut kertovat, että neljä alinta tuloluokkaa on menettänyt tällä hallituskaudella, ja unohditte äsken sanoa näiden sopeutusten lisäksi 1,5 miljardin veronkevennykset, joista ovat eniten hyötyneet suurituloiset suomalaiset. Silloin suuri ristiriita onkin siinä, että tämä hallitus on asettanut professori Juho Saaren johdolla eriarvoistumisen pysäyttämisen työryhmän, kun aivan selvää on se, että ainoa tapa pysäyttää eriarvoisuus on muuttaa hallituksen politiikkaa.

Eduskunnan tietopalvelu-maininta tarkoittaa vasemmistoliiton tilaamaa selvitystä.

Harakka kysyi:

– Ministeri Orpo: Onko teillä tarkoitus muuttaa hallituksen politiikkaa niin, että todennäköisesti tämän eriarvoistumistyöryhmän laaja ohjelma tulee toimeen, vai jääkö tämä seuraavan hallituksen tehtäväksi, että tässäkin asiassa saamme korjata edellisen hallituksen tekemät kohtalokkaat virheet?

Myös valtiovarainministeri oli HS:n lukenut.

– Mitä tulee Helsingin Sanomien sinänsä hyvään ja ansiokkaaseen artikkeliin, luulen, että siinä ei ole otettu huomioon parantunutta työllisyystilannetta, sitä, että työllisyyden kautta yhä useampi ihminen nousee heikosta taloudellisesta asemasta parempaan taloudelliseen tilanteeseen, ja tämä on se kestävin mahdollinen tapa.

– Mielestäni me teemme hyvää politiikkaa, Orpo päätti vastauksensa.

Keskustelun jälkeen faktaksi jää, että Sipilän hallitus toteuttaa erilaista tulonjakopolitiikkaa kuin edellinen. Keskustelu eriarvoistumisesta ja tuloeroista siis jatkuu.

Timo Harakka eilen eduskunnassa: “Edellinen hallitus tasoitti eriarvoisuutta, nykyinen hallitus on lisännyt eriarvoisuutta.” (Lehtikuva: Antti Aimo-Koivisto)

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE