Politiikka

”Tämä räikeä epäkohta pitää korjata” – maanpuolustusvero silti Demarinuorille liikaa

Lehtikuva / Markku Ulander
Yli 12 000 uutta alokasta astui armeijan riveihin viikko sitten.
Lehtikuva / Markku Ulander
Yli 12 000 uutta alokasta astui armeijan riveihin viikko sitten.
Lehtikuva / Markku Ulander
Yli 12 000 uutta alokasta astui armeijan riveihin viikko sitten.

Demarinuoret tyrmää kokoomusnuorten ajatuksen maanpuolustusverosta niille, jotka eivät käy armeijaa.

– En pidä lisäveroa perusteltuna ratkaisuna, vaan on järkevämpää laajentaa kansalaispalvelus koskemaan kaikkia Suomen kansalaisia sukupuolesta ja uskonnosta riippumatta, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi korostaa.

Molempien puolueiden nuorisojärjestöt haluavat laajentaa asevelvollisuuden koskemaan myös naisia. Demarinuorten mallissa kansalaispalveluksen voisi suorittaa aseettomana tai aseellisena palveluksena. Se koskisi kaikkia 18–30-vuotiaita ja kaikkien palvelus olisi kestoltaan yhtä pitkä.

Näkkäläjärvi vetoaa perustuslakiin, jonka mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

– On merkittävä tasa-arvo-ongelma, että valtio käytännössä pakottaa vain yhden sukupuolen vähintään puolen vuoden palvelukseen. Ketään ei pidä syrjiä sukupuolen takia. Suomen asevelvollisuus kaipaa kipeästi uudistamista, jotta tämä räikeä epäkohta saadaan korjattua.

Maanpuolustus ei ole vain miesten asia.

Sukupuolineutraali kansalaispalvelus toisi Näkkäläjärven mielestä monia hyötyjä, kun koko ikäluokka osallistuu kutsuntoihin. Niissä olisi mahdollista saada tietoa ikäryhmän terveydentilasta ja elämäntilanteesta. Samalla kutsunnat antaisivat mahdollisuuden kouluttaa koko ikäluokalle siviilikriisinhallinnan, kyberturvallisuuden sekä ensiavun perustietoja ja -taitoja.

Demarinuorten mallissa kansalaispalvelus suoritettaisiin toisen asteen lopussa joko aseellisena tai aseettomana palveluksena.

Näkkäläjärvi painottaa, että maanpuolustus on edelleenkin järjestettävä yleisen asevelvollisuuden pohjalle, ja reservin suuruus on pidettävä nykyisen kokoisena.

– Aidosti yleinen asevelvollisuus koskee kuitenkin kaikkia, ilman sukupuolista syrjintää. Maanpuolustus ei ole vain miesten asia.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat